23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jak si vychutnat celer, i když ho nemáte rádi

Už jsem si kolikrát v diskuzích k nejrůznějším receptům všimla, že celer patří mezi zeleninu, která vyvolává chuťové emoce. Buď ho lidé milují, nebo nesnášejí, málokomu je jeho chuť úplně lhostejná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jtk 2.7.2009 13:51

falešná krabí pomazánka

Teta dělala s celerem falešnou krabí pomazánku. Bylo to dobré - pomazánka na chlebíčky. Myslím, že se celer vařil s kořením a octem s file a potom se to všechno nahrubo nasekalo, přidalo ještě nějaké koření a majonéza. Přesné znění receptu teď nemám

Lucasinka 24.6.2009 16:49

:)

Celer jsem milovala do doby, než jsem si jej v jedné vegetariánské restauraci dala smažený v trojobalu. Od té doby cítím jen jeho "vůni" a je mi z něj zle....připomíná mi to počátky mého "odmilování se" od masa a mastných výrobků, které mě "postihlo" před třemi lety....

jtk 2.7.2009 13:56

Re: :)

Když to se musí umět udělat. Pokud ho dělali tak jako tenkrát tady v naší pracovní obědové restauraci, tak se nedivím - plavalo to v omastku a chuť celeru přebil nějaký levný přepálený olej....:-(:-(

LENKA S 12.6.2009 10:31

PŘIZNÁVÁM BEZ MUČENÍ,

ŽE JÁ  CELR  MILUJU, ALE  MUSÍ  BÝT  SYROVÝ! DĚLÁM SI   SKVĚLÝ SALÁTEK   ZE  SYROVÉHO   CELERU , POMERANČŮ, CITR.Š´TÁVY, JADER VLAŠSKÝCH OŘECHŮ A  JABLEK PODLE  LJUBY  HERMANNOVÉ: VEZME  SE   CELÝ  MENŠÍ  CELER, OLOUPE  SE  A  NASTROUHÁ     DO  MÍSY.  ZAKÁPNE SE  VŠE  CITRÓNOVOU  Š´TÁVOU, ABY  CELER  NEČERNAL. PAK  SE DODÁ  Š´TÁVA   Z JEDNOHO POMERANČE A   DALŠÍ  2  POMERANČE OLOUPANÉ A NA KOUSKY  NAKRÁJENÉ.  PŘIDÁ  SE  JEŠTĚ   HRST   HRUBĚ  SEKANÝCH  VLAŠÁKŮ A  POTÉ  ASPOŇ JEDNO  JABLÍČKO  I  SE  SLUPKOU, KTERÉ  SE ZBAVÍ  JÁDŘINCE  A    NAKRÁJÍ NA  MALÉ KOUSKY. KDO  TO   RÁD  A  SMÍ  CUKR, MŮŽE   SALÁTEK  TROCHU  DOSLADIT, ALE  VŮBEC   TO NUTNÉ  NENÍ VZHLEDEM K  POMERANČŮM A JABLKU   . SALÁTEK JE  OSVĚŽUJÍCÍ  A  CHUTNÁ  I JAKO LEHOUČKÁ  LETNÍ  VEČEŘE.  JABLKA   JSOU DO  NĚJ  NEJLEPŠÍ  ZELENÁ  NEBO   GOLDENY.

 A JEŠTĚ  PŘIPOMÍNÁM LÉČIVOST  SYROVÉHO  CELERU: VYLISUJE  SE  ŠTÁVA  Z 200 G   CELERU  A  PŘIDÁ  SE   NÍ   ŠŤÁVA   Z  200 G   MRKVE. LZE  DODAT  I  STEJNÉ MNOŽSTVÍ    VYLISOVANÉ  Z KOŘENE  PETRŽELE.  TO JE  SKVĚLÁ  SMĚS  NA  VYPUZENÍ  DNY   Z KLOUBŮ A   NA  POSÍLENÍ IMUNITY  PO ANTIBIOTIKÁCH .MUSÍ  SE  TO  PÍT  VŠAK  DENNĚ  A, PO  DOBU  ASPOŇ 10 DNŮ A   VYPÍT  SE  MÁ   NEJMÉNĚ 250 ML  NALAČNO, ABY  SE  ÚČINEK  DOSTAVIL. KROM TOHO  JE   SYROVÝ  CELER   I  DOBRÉ AFRODIZIAKUM A  DÁ  SE  POUŽÍT I JAKO PODPŮRNÁ  LÉČBA   PŘI   MOČOVÝCH ZÁNĚTECH, JELIKOŽ JE  VÝRAZNĚ   MOČOPUDNÝ. TOTÉŽ  PLATÍ  I O MOČOPUDNOSTI PETRŽELE-KOŘENE  I NATI. A  CELER  SPOLU  S  PETRŽELKOU, BOBKOVÝM LISTEM  , ROZMARÝNEM  A  NATÍ LIBEČKU  SE   DÁ KRÁSNĚ  VYUŽÍVAT  K  SOLENÍ POKRMŮ PRO  TOHO, KDO JAKÝMKOLIV   JE  TŘEBA  TĚSNĚ  PO INFARKTU NEBO  VŮBEC   KUCHYŇSKOU  SŮL KVŮLI   LEDVINOVÝM PROBLÉMŮM   VŮBEC  POUŽÍVAT  NESMÍ.

Asteris 12.6.2009 12:03

Re: PŘIZNÁVÁM BEZ MUČENÍ,

Salát vypadá velice jedle, vyzkouším. Já dělávám pomazánku-salát: nastrouhaný syrový celer na jemno, nastrouhané jablko na větší nudličky, promíchat se zakysanou smetanou + trochu majonézy (nemusí být), opepřit, případně nasekané ořechy. Nebo celer s mrkví syrové nastrouhat na jemné nudličky, nakrájet cibulku, případně kyselou okurku a smíchat se zakysankou, já to jím jako salát nebo se to dá namazat na veku....

LENKA S 12.6.2009 13:23

ASTERIS,DĚLÁM TAKTO FALEŠNOU HUMROVOU POMAZÁNKU

 JEMNĚ  NASTROUHANÝ SYROVÝ  CELER  SMÍCHÁM  NSE  STROUHANOU MRKVÍ A   PETRŽELO VÝM KOŘENEM. VŠE   ZALIJU  Š´TÁVOU TAK   Z 1 CITRŃU A   ROZMAČKÁM DO  TOHO JEN VAREM PŘEJITÉ "HUMROVÉ" TYČINKY NEBO KOUSEK   NAPAŘENÉHO   JAKÉHOKOLIV RYBÍHO  FILÉ. VŠE   SPOJÍM ZAKYSANOU  SMETANOU, V NÍŽ  JSEM ROZMÍCHALA  NEJVÝŠ 1 ČAJOVOU LŽIČKU MAJOLKY, KTERÁ  VŠAK NENÍ PODMÍNKOU ÚSPĚCHU.. JE  TO  VELIUCE  DOBRÁ , CHUTNÁ   HLAVNĚ  ZDRAVÁ  A  VÁŽNĚ  LEHK Á   POMAZÁNKA 

a jéje, oprava 12.6.2009 14:28

Re: ASTERIS,DĚLÁM TAKTO FALEŠNOU HUMROVOU POMAZÁNKU

AHA, TO VYPADÁ TAKY DOBŘE. jÁ JSEM DOTEĎ NASTAVOVALA SURIMI TYČINKY JEN CELEREM, ALE JEN MALÝM MNOŽSTVÍM, ABY TO ODPŮRCI CELERU NEPOZNALI . A MUSÍM ŘÍCÍ, ŽE NEPOZNALI ;-). A PETRŽELOVÝ KOŘEN JSEM JEŠTĚ NA SYROVO NEZKOUŠELA.

Asteris 12.6.2009 14:37

TEDY NEVÍM, CO MI TO SKOCILO DO JMÉNA

 VLASTNĚ VÍM, JE TO NÁZEV ÚPLNĚ JINÉHO PŘÍSPĚVKU, TEDY JÁ MÁM DNESKA DEN :-/

Kaa 12.6.2009 10:06

Celerová nádivka

Tak se objevuju v krátké době zas - nevím, jestli už tu někdy nedávno tenhle recept neproběhl, ale je tak mňam, že to neuškodí.

Vezme se celer - malý nebo jen kus (jedlíci můžou kolik chtějí), nakrájí se na kostičky. Vezme se cibule, tak asi stejně jako celeru, rovněž se nakrájí na kostičky. Oboje se smaží na pánvi, dokud se nezačne objevovat sem-tam nějaká opečená strana. Potom se zelenina zasype strouhankou, ne moc, jen tak aby se kousky obalily, fajnšmekři ještě chvilku opékají i se strouhankou. Nechá se vychladnout a hmota se spojí vejcem/i. Dá se použít jako náplň do jakéhokoliv masa - dělám kuřecí roládu, roládu z krůtích prsou, kapsy z vepřového atd. mezi maso a nádivku je moc dobré dát plátky anglické slaniny. Pečená bez masa bohužel není tak dobrá - zkoušela jsem to, protože se u nás nádivky sní víc než masa (kdyby jí bylo tolik). (Původní recept je z Velké Británie a plnila se tím stočená skopová žebra - taky jsem to jednou zkoušela, ale jednoduchost zvítězila).

Doporučuju předložit i těm, co celer zas až tak moc nemusí - v kombinaci s cibulí chutná dost jinak než v polívce. Dobrou chuť! :-P (to je olizující se smajl) 

Dede 12.6.2009 11:15

Re: Celerová nádivka

Jejej milá Kaa, tohle zní skvěle - asi to příště zkusím :-) Teď jsou všichni rozběhaní po Evropě, tak nevařím, ale při nejbližší příležitosti....;-P (olizovací smajlík:))

Xerxová 12.6.2009 11:33

Re: Celerová nádivka

na jedné návštěvě jsem kdysi jedla šátečky z listového těsta - některé byly plněné žampionovou "majdou", jiné celerovou. Obojí bylo děsně dobré teplé i studené. Ale receptík nemám...

LENKA S 12.6.2009 13:35

Re: Celerová nádivka

JEJDA, KAA, TAKY  ZNÁM JISTOU  CELEROVOU NÁDIVKU, ALE  RECEPT JE  TROCHU JINÝ A   MÉNĚ  JEDLÝ  NEŽV  TVŮJ. U  RODINY   S  CELEROVOU  NÁDIVKOU  NEUSOĚJU. JIŘÍ BANI  VĚRČA   CELER  NEMUSEJ   VŮBEC   ANI  VE VAŘENÉ ANI  V  SYROVÉ PODOBĚ, TAKŽE   JIM   CELER   NEVNUCUJU. VĚRKA  POZNÁ, I KDYŽ  CELREU   DÁM ,  JEN  TOLIK CO BY  SE   ZA  NEHET  VEŠLO,  STEJNĚ  JDE  PO  ČUCHU  A JÍDLO Z  CELREM  NEPOZŘE. TO  JE  BLOK JEŠTĚ  ZE   ŠKOLKY A TOTÉŽ  J E U NAŠÍ VĚRKY  SE  ZELENÝMI  FAZOLKAMI.JÁ MÁM ZAS   OD  DĚTSTVÍ  STRAŠLIVÝ ODPOR  K  ČEMUKOLIV ZE  ZABÍJAČKAY  A   PO  TĚLE  MI NASKOČÍ   HOUSÍ  KŮŽE,KDYKOLI  TŘEBA  JEN  PÍŠU  O  JITRNICÍCH  A  ZABÍJAČKOVÝCH  PRODUKTECH. BRRR!!!PŘEJU KRÁSNÝ  VÍKEND  FŠEM!!

zana 12.6.2009 14:10

Re: Celerová nádivka

LENKO, AT MÁŠ HEZKY NA ZAHRÁDCE:-)R^

YGA 12.6.2009 9:12

Hm, hmm, hmmmmm

- tak jo, tak já to řeknu. Já celer nemusím, protože nesnáším ten jeho sm... ééé tu jeho pronikavou vůni ;-). Takže mlsotník zajímavý, ale pro mě nepoužitelný. Zkrátka a dobře, celerová bulva mi nesmí přes práh ;-D - nicméně věřím, že se najdou jedinci, kteří si na něm pochutnají.

P.s.: stejnak jak celer dopadl i mne fenikl - když ho cítím, tak je mi šoufl! Zkrátka takové příliš aromomatické pochutiny mají u mě utrum ;-D;-D.

zana 12.6.2009 9:13

Re: Hm, hmm, hmmmmm

Nazdar, Fruto, jak se činíš?;-D

Jj, fenykl mi stačilo očuchat v ochodě;-P.

YGA 12.6.2009 11:38

Re: Hm, hmm, hmmmmm

Jo - jahody jsou zpracované částečně do mrazáku a částečně na marmeládku, Dneska mě čekají třešně, zítra hrášek, v neděli Bohnice 8-o ... ;-D

zana 12.6.2009 12:35

Re: Hm, hmm, hmmmmm

už se těším (na návštěvu;-);-D)

terra-san 12.6.2009 12:39

Re: Hm, hmm, hmmmmm

A YGO, ty Bohnice zavařuješ jako kompot nebo nakládáš nakyselo s kořením?:-D

LENKA S 12.6.2009 13:29

YGO, TY TŘEŠNĚ TI NEPOKRYTĚ PŘÁVIDÍM.

TŘEŠŇOVÝ B  KOMPOT  SPOLU S  MERUŃKOVÝM  TO  JSOU  NEJVĚTŠÍ  A  NEJOBLÍBENĚJŠÍ  HITY  NAŠÍ  RODINKY. A  U NÁS  TŘEŠNĚ  LETOS  MOC  NEBUDOU. KDYŽ  KVE. TLY, BYLO   STUDENO A  PRŠLAVO, TAKŽE  VČEL  A   ČMELÁKŮ MOC  NELÍTALO. VLONI  VŠECHNY  KVĚTY  TŘEŠNÍ  SPÁLIL MRÁZ, TAKŽE  BYL   HOUBELES  A  NE  TŘEŠNĚ.  LETOS  JICH BUDE   TAKY   POMÁLU.

Matylda 12.6.2009 9:17

Re: Hm, hmm, hmmmmm

Celer dávám jenom do polífky a do bramborového salátu. Ale možná bych to měla vyzkoušet. Kdysi na střední škole nás vyhnali na pole, kde se sklízel celer, a my jsme z nich měli osekat srpem nať, naházet bulvy na vůz a za odměnu jsme dostali jeden veliký celer domů. Máti ho usmažila jako řízek, ale pamatuju si, že mi to nechutnalo- možná proto, že byl strašně veliký, tak veliké celery snad dneska v obchodě ani nejsou...

Dede 12.6.2009 9:37

Re: Hm, hmm, hmmmmm

Víš co je zajímavé? Já takhle vnímám řapíkatý celer 8-o Ne, že by mi nesměl domů, ale co s celým, když do jednoho jídla (a to na každý den:)) dokážu přidat tak maximálně jeden řapík, že? A tak ho nekupuju. Zato obyčejnou celerovou nať mám moc ráda a ta vůně, když se vaří s novými brambůrkami, mňam :-P

terra-san 12.6.2009 12:26

Re: Hm, hmm, hmmmmm

No vida, Dede - k nám smí zase samostatně jen celer řapíkatý, a to skoro výhradně do caponaty - jinak mi tahle zelenina doma neprojde jinak než jako přísada, a přznám se, že mě to nemrzí. Mám s aromatickými zeleninami menší problém - kerblík, libeček, celer, fenykl... anýzovka (pernod)...pardon, to už zabíhám do podrobností:-D

LENKA S 12.6.2009 9:55

Re: Hm, hmm, hmmmmm

AHOJKY, YGO, ALIAS   FRUTO, TOHLE  ŘÁDĚNÍ  UŽ  MÁM ZA  SEBOU  CELÝ  TÝDEN. DĚLALA  JSEM  JEN   JAHODOVÉ DŽEMÍČKY, JELIKOŽ  KOMPOTKY   JAHODOVÉ   RODINKA  NEMUSÍ  ,  NA  JAHODOVÉ  DŘENĚ  ZAS   NEMÁM  DOST VELKÝ  MRAZÁK. DŽEMŮ UŽ  JE VŠAK   FŮRA  PRYČ.KDYŽ  JSEM  PROHLÁSILA, ŽE  JE  TO  S TĚMI MÝMI MLSOUNY  DĚSNÝ( NEJVÍCE  TOHO "SPOTŘEBOVAL"  SÁM  MŮJ JIŘÍ), BYLO OPÁČENO, ŽE  TO NEMÁM DĚLAT TAK   DOBŘE  JEDLÝ. NO, ASI 5 SKLÍNEK  JSEM  UCHRÁNILA  NA  HORŠÍ   ČASY, ALE  MUSELA  JSEM JE  BRÁNIT VLASTNÍM TĚLEM A     S  POŘÁDNOU  SUKOVICÍ V   RUCE.   UŽ  ABY  BYL  ZRALÝ  RŘYBÍZ, ABY   JIŘÍ NETRPĚL POCITEM, ŽE  CHUDÁČEK  NEMÁ NIC  K OCHUCENÍ  MILOVANÉHO  RANNÍHO IVEČERNÍHO  JOGURTKU.TO SLÝCHÁM  NYNÍ  DNES  A  DENNĚ. MNE  ČEKAJÍ   BRZY  UŽ   RYBÍZO, MALINO A,JOSTOVÉ ORGIE. VŠECHNY  KEŘE  JSOU  DOCELA   OBALENY, TAKŽE  TĚŽKÉ  VĚTVE MUSÍM   ŮPÉOCTIVĚ PODEPÍRAT, ABY  SE  KEŘ  POD  TÍHO PLODŮ NEROZLOMIL.

tapuz 12.6.2009 10:28

Re: Hm, hmm, hmmmmm

Přesně tak. Já celer používám jen ve směsi mrkev-celer-petržel pod maso na omáčku, a to ho tam ještě musí být málo, aby z toho "netrčel". Jinak k nám má celer taky vstup zakázán. Týká se to i řapíkatého, protože ta chuť tam prostě je. Bramborový salát dělám bez celeru (jinak bych pak při jídle prověřovala každou kostičku, jestli to není náhodou celer, abych ji mohla hezky vysunout na kraj talíře, a to by asi u stolu nevypadalo nejlíp ;-D), bramboračku hrozně nemám ráda, takže ji nikdy nedělám a naštěstí ji po mě nikdo nevyžaduje.

S fenyklem totéž. Měla jsem s tím trochu problém ve Francii, kde jsem nějakou dobu pobývala, a oni mají ty vařené bulvy moc rádi. Z té chuti jdu do kolen, fenykl nepoužívám ani jako koření (totéž anýz).

Znám ovšem řadu lidí, kteří mají moc rádi třeba smažený celer. No, proti gustu ... Já mám zase třeba ráda jiné věci, ze kterých se ostatní otřásají.

zana 12.6.2009 8:59

Hm

tak já tu zastupuju jedince, co celer fakt nemusej;-), takže se v lednici kousek na doplnění čehokoliv jaksi nenajde;-D. Snesu ho jen do bramboračky a salátu (teda bramborovýho). Ale fakt je, že ty recepty vypadaj zajímavě ... to hovězí ...  na rozdíl od celeru skořici miluju (už jste měli skořicovou zmrzlinu?:-)).

Dede 12.6.2009 9:38

Re: Hm

Tak to hovězí udělej bez celeru a zkus tam dát pastiňák nebo petržel. Jen budeš muset pohlídat, aby ti to moc nezesládlo :-)

zana 12.6.2009 12:40

Re: Hm

Teď jsem si vzpomněla, že vlastně - poněkud nelogicky - můžu ještě jeden jedinej;-) celerovej salát - dává se zhruba stejně vařenejch fazolí, sterilovanýho celeru a cibule. A to je všecko a mělo by se to zaležet.

aLČA 12.6.2009 10:04

Re: Hm

Téda, je fakt SKOŘICOVÁ?8-o To bych si dala, skořici já ráda...;-)

zana 12.6.2009 12:37

Re: Hm

No, v Budějovicích ji měli. Byla ÚŽASNÁ;-)R^

Bubu 12.6.2009 8:59

Celer my můžem....

Celer prostě do polívky patří. Nebála bych se prohlášení, že zeleninový vývar z oné kořenové "svaté trojice" neublíží žádné polévce, ba naopak. Takže celer vařím v každé polévce. Sice ho pak většinou vylovím a často skončí v Bářině misce spolu s masem či kůžičkami z vývaru.

Moje časovaná tchýně nášlapná pěstuje celer na zahradě a suší ho pro mne. Každý podzim dostanu 3,5l sklenici se směsí sušené svaté trojice doplněné celerovou natí (zeleninu krájí loupáčkem na brambory na tenoučké plátky a ty pak suší v sušicce, nebo nad kamny). Báječná záležitost. Když jsem líná a nebo pospíchám hodím k masu 2 hrstě sušené směsi (+ cibuli, česnek, celý pepř, někdy kousek bobkového listu) a pak scedím, do hotového vývaru přidám jednu nakrájenou mrkvičku pro oko, rozdrobím kousek sušené natě, dochutím a polévka je hotová.

Smažený celer nedělám, ani ten pečený mě moc neláká, ale celerový salát zkusím. Dělávám salát ze syrového celeru s mrkví, strouhaným sýrem a majonézou a ten tedy všichni můžeme.

A pórkovo celerovou omáčku s vínem k rybě jsem tu už prezentovala.

Takže díky Dede za inspiraci. Zítra k obědu budou sice zapečené brambory bez celeru, ale celerový salát vyzkouším už dnes večer.