23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: S křížkem po funuse

Možná si řeknete, co s králičími recepty po velikonocích?! To jdeš brzo. S křížkem po funuse! Jenže velikonoční zajíček má přinést dárečky a ne být sežrán.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
YGA 17.4.2009 23:10

Re: pááni

Jojo - kdeže loňské vaječňáky jsou! Taky bych si dala :-P (se olizuju).

YGA 17.4.2009 23:00

RECEPT NA KRÁLIČÍ JÁTRA PODLE MĚ

Pro pudlíkovou - králičí játra (ale dělám tak i krůtí): na oleji či jiném vhodném tuku (jak se komu líbí může být i sádlo vepřové či kačení) zpěním cibulku, šoupnu na ni nakrájená jatýrka, lehce opeču (až se zatáhnou), mírně zasypu kari a roztlučeným hřebíčkem (cca  3 kousky rozemelu v mlýnku na koření) a podleju vodou nebo  vývarem - ale lehkou rukou, aby ta játra neplavala, jenom aby se lehce dusila (stáhnu plamen). Mezitím na vedlejším hořáčku na suché pánvi opražím loupané mandle nebo třebas slunečnicová semínka nebo směs semínek (nebo třebas piniová semínka - zde se fantazii meze nekladou). A až se vydusí voda z jater, posolím, přidám opražená semínka a dlabu s chlebem, až se dělají boule za ušima.  Taky možné lehounce zaprášit vysmažená játra hladkou moukou a přilít trošku vývaru, až vznikne trošku sosu (a pak se to dá jíst třebas s rýží), ale ta první varianta mi víc  vyhovuje a chutná.

YGA 17.4.2009 22:57

Re: Jó králíci,

No - a představ si, že v dětství jsme ten mozek dělily na tři díly (byly jsme tři děcka - teda děvčata) - copak z králíka, to bylo dobré, ale my dělily i mozek ze slepice ;-D.

ri 17.4.2009 22:30

Tak králíka na divoko píšu do notesu a přidávám alternativní recept

Na leču: porce králíka (my rádi i přední packy) nasolit, načesnekovat, položit do pekáče na cibulová kolečka a navrch vyklopit zeleninové lečo (nebo zasypat zeleninou, ze které to lečo nakonec vznikne).  Přidat se může tymián, nebo provensálské koření, nebo žampiony, nebo trochu vína, i pár kapek oleje a peče se pod pokličkou v troubě pěkně do měkka. Omáčka se může vysmažit a zahustit. A podávat s rýží.

A jeden pro lenochy: na oleji osmahnu cibulku, přidám porce králíka, posolím, opepřím bílým pepřem a počkám až se maso zatáhne. Přidám rýži natural (podle počtu porcí), zaliju vodou a peču společně asi hodinu. Samozřejmě, i tady lze přidat česnek, papriku, žampiony … jak to kdo rád. Mě se líbí hlavně to, že tu hodinu můžu být venku z kuchyně.

Jenda 17.4.2009 22:30

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Souhlas. Asi budu muset usporadat spanilou jizdu k nasim a nejaky nafasovat.

Jenda 17.4.2009 22:28

Re: Ad králík a zelené fazolky

Tak v nasi skolni nastesti fazole nepamatuju. Takze si je ted obcas jako prilohu davam. A polivkovej ja byl dycky. Takova poradna zeleninova polivka co v ni stoji lzice ...

Jenda 17.4.2009 22:26

Re: Jó králíci,

Hlava je to nejlepsi z celeho kralika! Specialne tvaricky jsou primo bozi :-)...

A mozecek to taky dycky bylo moje. Aspon vim proc furt myslim na to samy.

.

.

Na travu :-P

Vave 17.4.2009 22:21

Doufám,

že taky nejdu s křížkem po funuse, když tady mlaskavě velebím BubuVV a její recepty. R^R^R^

Moje babička mečová vždycky měla králíky a vždycky je dělala, když jsem přijela. A já je chtěla jen a jen pečené dočervena, s kouskem bůčku a s kouskem bobkového listu, pečené v kamnech v troubě a později, když se babička odstěhovala do patra, tak ve veliké remosce, stále jsem zvedala víko a odtrhávala vlákna masa. Ke králíkovi se dělal obrovský kastrol domácího hlávkového zelí, nikdo ho neumí udělat tak skvěle, jako uměla babička Boženka. A knedlík houskový, takový bytelný, a přitom vzdušný, taky ho nikdo tak neumí.

Králíka mám ráda dodnes, před časem jsem mívala zdroj domácích, teď se mi sem tam podaří koupit dobrý v obchodě, kupuju jen ty růžové, ale většinou jsou to takoví hubení prcci. :-/ Dlouze pak hledám v receptech, pomlaskávám, abych pak nakonec ke králíkovi přidala kousek bůčku a bobkového listu a upekla ho do červena. :-)

Tak ráda bych se přes ty vůně a chutě zase vrátila k tomu dřevěnému stolu s dřevěnými židlemi, byly lakované nažloutle, a kde už nebyl lak, utíkaly leta stromů dolů, a já jsem ráda tu židli hladila po těch drobných žlábcích ... ale nejde to, babičko moje.VV

zana 17.4.2009 21:51

Re: Bubu,

hmmm - zajímavý. Díky.

aida 17.4.2009 21:38

Re: Bubu,

Víc tady - tuhle dobrotu jsem objevila až díky citovanému receptu; doporučuju přečíst si i diskusi, případně další recepty od autora. Moc nám to jako příloha chutná, víc jak rýže; dcera vlastně už rýži ani nechce.

zana 17.4.2009 21:03

Re: pááni

Jo lžíce ... to je chytrýR^. Mám chuť na vaječňák!!!!

Karolína 17.4.2009 20:54

Re: pááni

Vaječňák, neboli vaječný koňak-likér, říkejme tomu jak chceme, konzumuju ZÁSADNĚ POMOCÍ POLÉVKOVÉ LŽÍCE!!!! Kašlu na kalíšky a skleničky, vrcnu to na lžíci a šup s tím do úst, poválet po patře, vychutnat a to je ono!!!! Pak, když už je láhev prázdná, hrdlo důkladně otřu, láhev otočím dnem vzhůru a postavím do malé mělké sklínky, aby vytekl veškerý obsah. Nebo láhev vypláchnu deckou rumu a tenhle zbyťárek vyleju do kafíčka. Taky dobré řešení.  Nic nepřijde nazmar!

Karolína 17.4.2009 20:44

Re: Bubu,

Tak to je zajímavé - králík + mléko na podlití? Asi bych nad tím kroutila hlavou, ale je to vlastně podobné, jako kotlety, zalité šlehačkou apod. Rozhodně veeeelmi zajímavé, určitě vyzkouším! Prosím, co je to "bezpluchý oves"? Zní to strašně, vůbec ne "jedle". A jak se to vaří? A jak to chutná? Resp. jak se to dochucuje, čím? Forma kaše? Jsem jedno velké oko - ucho bych byla jedno velké na mobilu, tady jsem oko!

Karolína 17.4.2009 20:40

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Chicht!!!!!

Kdo to říkal - paní Zázvorková nebo paní Růžičková: "Jdu po ulici a zajdu do řeznictví. Koupím si špekáček. Zvážím se a vážím xxxx kg. Zvážím špekáček - má 10 dkg. Sním špekáček a mám 2 kila navíc!" Jóóóó milá Zdeno b.p., to jsem celá já!

Nicméně - dnešní vajíčkový salát se moooooc povedl, takže navíc nejsou 2 kg - rozhodně ho nebylo 10 dkg!, ale možná tak 5! No a co?!

Bubu 17.4.2009 19:54

Re: Bubu, dostalas mě!

Škoda. U nás ještě králíkárny nezejí prázdnotou a doufám, že to dlouho vydrží.

Bubu 17.4.2009 19:52

Re: OT - citát

R^:-)

Právě jsem splnila svou základní životní povinnost a naplnila zvířecí misky. Ufff. Obávala jsem se reakce na nové kočičí granule, a tak jsem se uchýlila ke lsti. Ucmrndla jsem mezi ně trochu naškrábaných kachních jater ;-) 

MaRi 17.4.2009 19:25

Re: pegas

to je dost!!! Užuž jsem chtěla vyhlásit pátrání!

LA 17.4.2009 19:24

OT - citát

Kočičími dvířky vkročil do kuchyňky nádherný siamský kocour důstojného jména Trafalgar. Dvakrát se otřel o levé lýtko svého pána a otroka a s velkou chutí se pustil do koláče. Higgins si oddechl. Obával se, že by nová receptura nemusela v očích Trafalgara najít milost. R^

LA 17.4.2009 19:22

Re: pegas

Zvlášť když někdo slintá u nohou a dožaduje se 99% zmiňované šunky. ;-D

pudlíková 17.4.2009 19:15

Re: Jó králíci,

Ahoj YGO !

A jakpak se dělají králičí játra? Občas je mají u nás v Bille a tvá opražená semínka mě dostala;-) Prosíím recept :-D

Jinak jsem chtěla dneska s hafuškami na kolo, ale počasí mělo jiný názor:-/Tak jsme doma, ale psiska jsou dlouhodobě vylítaní, tak si klídek užívají v klídku :-P

xz 17.4.2009 18:17

dobrou chut

V Anglii se premnozily veverky. Nejaky aktivni druh z Ameriky, ktery se rychle mnozi a skodi domacim. Netroufli si ta roztomila zviratka  jen tak postrilet,tak  nasli elegantni reseni. Prodavaji  veverci maso v obchodech a nabizeji  v restauracich jako delikatesu.Pecene, dusene ve vlastni stave nebo jako napln do pastik. Chutna i ochrancum zvirat a prirody.

aida 17.4.2009 17:54

Bubu,

no to je krásný mlsotník! Určitě si to vytisknu a časem použiju, třeba i na kuře apod.

Králíky z vlastního chovu k dispozici nemáme, ani ke koupi moc nejsou, takže jsem svého prvního spáchala až minulý týden (měli je u nás v Albertu) - dělala jsem hřbety + dva plátky prorostlé krkovice k tomu. Recept dle vlastní fantazie, radši ho sem napíšu, dokud si to jakž takž pamatuju (abych nevařila pořád jen originály bez opakování): maso osolit, opepřit, posypat rozmarýnem, pocákat olol, mírně podlít vývarem, poklást kousky másla a dát péct. Přibližně v půlce pečení přidat větší počet stroužků česneku posekaných na kousky (ne moc malé) a podlít mlékem (tak 1/2 a víc litru), péct do změknutí a vydušení mléka (česnek se úplně rozdusí a není ani konzistencí ani chutí zas tak moc znát). Byla to moc velká dobrota, jako příloha byl dušený bezpluchý oves a okurkový salát.

jiný Honza 17.4.2009 17:09

Re: Bubu, dostalas mě!

Nadědině bydlím a králíkárnu abys pohledala - většina chovatelů je na tom stejně jako já. :-/

Zdena b.p. 17.4.2009 16:43

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Tak žemlovka je pro mne lahůdka. A) nedělám ji často, protože přednosta není na sladká jídla, tak je pro mne vzácností. B) je v tom OVOCE. A to já miluju. A rozinky a ořechy a..vůbec. Ano žemlofka je stráááášně  ošklivá, páč potřebuju sondat ta zbytečná závaží, co furt nosím. A BASTA. A asi už nebudu číst ty vaše Zmlsotníky. Čtu, čtu a už mám o kilo navíc.  Jen z toho čtení. ;-P

Matylda 17.4.2009 14:20

Re: pááni

Jo, to byla i Kubova oblíbená- včetně té o tom, jak ta paní vypila na ex rum a poblila jim Bílý dům. Ano, ale je to lepší, než ta, co jsme zpívali my, jak na přechodu pro chodce drtí tatra důchodce... Přece jenom ta písnička Jarka Nohavici mi přijde méně škodlivá...

zana 17.4.2009 14:17

Re: pááni

No právě - hustší je lepčí:-).

Já jsem se časem dopracovala k tomu, že nejefektivnější je pít ho z flašky - není nádobí, nejsou nevylízatelný zbytky (akorát to teda není ta pravá kinderstube, to uznávám;-D).

Louk 17.4.2009 14:12

Re: pááni

Ehm, "ajrkoňák" mi připomněl starou Nohavicovo vyřvávačku. Synek ji svého času omílal dokola s dalšími, už dětštějšími textíky. Ale nejradši měl sloku o paní, která vypila na ex rum. V podání sedmiletého utřinosa to byl zážitek :-D

Pijte vodu pijte pitnou vodu pijte vodu a nepijte rum

Jeden smutný ajznboňák pil na pátem nástupišti ajerkonak huba se mu slepila

dyzl lokomotiva ho zabila

 

zana 17.4.2009 14:11

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

já mám žemlovku od mala ráda (asi proto, že jsem nechodila do školní jídelny;-)) a dodnes dělám babiččinej recept - nic extra, kdepak smetanu, kdepak koňak;-), mlíko, cukr, vejce, obyčejný rohlíky, tvaroh, jabka (oloupaný) ALE - to považuju za klíčový - spousta rozinek. Vlastně toho cukru nedávám nijak moc a rohlík taky sladkej nebejvá, prostě to sladím rozinkama.

Kaštan 17.4.2009 13:39

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Jo a smetany, nechala zakaramelizovat cukr, přelila koňakem - trochu jí to chytlo ale asi to byl i účel a pak přilila smetanu a vmíchala žloudky. Povařila a pak přelila přes nacupované croissany a frkla do trouby...

Bubu 17.4.2009 13:30

Re: Bubu, dostalas mě!

To jsou ty výhody venkovského bydlení. V sousedství se najde někdo, kdo na sebe vezme riziko králičího chovu. Vím, že to není snadné a musí se to sakra umět a stejně někdy... Babičce mého nejdražšího se taky kolikrát stalo, že jí vychcípala skoro celá králíkarna, a to je chovala celý život.