25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Myslíš? Müsli! aneb jak jsem uklízela špajz

Za mého dětství o müsli nikdo nikdy neslyšel. Cizí jazyky se nepěstovaly, cizí kuchyně taky ne, maximálně tak pelmeně nebo pirožky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jenda 20.3.2009 13:06

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:))

Myslim, ze to uz bych spis pozrel vlockovou nez ryzovou kasi. Ja mam ryzi celkem rad, ale na slano. Na sladko se mi z ni zveda kufr.

Jestli vono to nebude souviset s tim, ze do me kdysi ve skolce narvali nakyp, ktery mi sice puvodne chutnal, ale byl ho tak dvojnasobny objem nez objem zaludku. Tak jsem jim ho vratil.

A babiccin obcasny system "nechce se mi varit, rozvarime ryzi a nalijem do toho malinovku" tomu opravdu nepomohl.

zana 20.3.2009 13:52

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:))

já mám rejžovou kaši moc ráda, ale tak nějak platonicky ... když si představím to míchat;-P

Dede 20.3.2009 14:33

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:))

udělej ji v mikrovlnce a je to bez práce a bez připálenin ;-) Ale je potřeba mít tu správnou rýži. Navíc já do kaší míchám mléko s vodou, čistě mléčné kaše s Markem nesneseme a ony jsou pak lehčí a stravitelnější. Navrch dáváme ovoce - tady borůvkovou nebo malinovou marmeládu. Tu na vafle - tedy řidší, s celými kousky ovoce a méně sladkou, než jsou ty běžné

:-)

zana 20.3.2009 14:56

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:))

Týý jo, Dede, já jsem nějaká momentálně ...todleto ... zavostalá .... Jaká je správná rejže do mikrovlnky?8-o To je na ní napsaný?

Dede 20.3.2009 15:00

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:))

Správná rýže na kaši, MW je to fuk ;-P Musí to být ta s kulatými zrny, tady se prodává už speciálně vybraná. Je to potom moc dobré a díky snadnému vaření je snesitelná i piplačka s nákypem. Všichni moji chlapi (kluci:)) ho milují a je jedno, kolik ho udělám - vždycky je ho málo ;-D Já tohle všechno mám ráda, ale vlastně to nejím - přece jen je to o dost výživnější než potřebuju ;-)

Karolína 20.3.2009 14:51

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:))

opět se sem přilípnu - nejsme my, Jendo, náhodou jednovaječné dvojče??? Rýžová kaše byla pro mne, jako dítě, to nejodpudivější jídlo na světě! Maminka na to dávala kompotované švestky a zalila to tou vodou ze švešní zahuštěnou čímsi, posypala třeba strouhaným kokosem nebo ořechy, připadalo mi to jako nejneuvěřitelnější kombinace na světě a vždycky mi z toho bylo šoufl Přitom rýži miluju! Ale musí k ní být kus masa s omáčkou nebo zelenina a opět kus masa! A pak nemůžu žemlovku! Jak jsem fakt vyrůstala ve velmi chudých poměrech, neměli jsme kolikrát ani na nájem, tak se zužitkovalo kdeco! Já chodila pomáhat naproti do mlékárny rozlévat mléko do konviček a bandasek, co si ženské přinesly a vážit máslo a sýr, za to jsem dostala zbytky - tvrdší chleba, vánočku, rohlíky + to mléko. No, co s tím, že? Ideální byla žemlovka, protože jablek od babičky bylo ve špajzce vždycky "hafo" a skořice drahá nebyla, když zbylo mlékařce víc mléka, dala mi ho a domácí tvaroh byl natotata, tak jsem kolikrát měla žemlovku od pondělí do pondělí a přitom já to tak nesnášela! S odpuštěním "sežrala" bych cokoliv, jen aby to nebyla žemlovka!!! Dodnes mi to zůstalo a opravdu jí nemusím.

Jenda 20.3.2009 16:37

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:))

Tak to jsme nasli prvni rozdil. Asi ty dvojcata precejen nebudem. Zemlovku mam rad. Ovsem rozhodne bez tvarohu. Rohliky, jabka, cukr, skorice, rozinky a jestli se nepletu navrch vajicko rozmixnuty s mlikem. Klidne i studenou.

Ale ono to bude tim, ze u nas se moc nedelala. Vetsina rodiny protestovala.

Asi bych si mel zjistit presny recepis a nekdy si ji udelat sam :-) A pak muzu zacit zkouset cim by se dala jeste vylepsit.

LA 20.3.2009 7:33

Dobrý recept z vloček:

Začátek je stejný jako u toho prvního receptu - vařené brambory se šrotem nebo vločkami, může se přidat i něco zeleného vypletého ze záhonku. Směs pravidelně po několik měsíců servírujeme chrochtajícímu domácímu mazlíčkovi. V zimě si na pomoc zavoláme řezníka a postupujeme dle kapitoly Zabijačka a další využití vepřového. ;-);-D

U nás se vločky používají jen dvojím způsobem: 1) holčičkám do masa - asi půl hrsti na jednu velkou konzervu; 2) trocha vloček do těsta na palačinky. Jinak jsou podezřelé a díky velkému obsahu vlákniny i nežádoucí.

Fallowa 20.3.2009 6:42

Müsli?

Za celý svůj život jsem se s müsli nesetkala,až teď na stará kolena.Když jsme byli s firmou v Londýně, dostali jsme v hotelu k snídani mističku müsli,hrnek mléka a trochu jogurtu.Müsli jsem ochutnala,ale nerozkousala a chuťově připomínalo polystyrén,mléko nemůžu poslední roky,protože můj organismus si ho plete s projímadlem,tak jsem posnídala jen jogurt - no,v ČR jsem jedla lepší:-(!Anglická snídaně podle mně vypadá úplně jinak:-P...

Rpuť 20.3.2009 6:34

Já snídám vločky denně

a to tak, že je zaleju horkým mlékem, nechám cca čtvrt hodinky louhovat a zcedím. Zcezené vločky zamíchám kočičákům do konzervy (i Blesan si rád slupne) a já vypiju ten zbytek. Mňam! Ale muesli snad raději ne - zatím jsem nesebrala odvahu.;-)

Xerxová 20.3.2009 6:25

vločky

vločky nemusím - ale moje polovička (za mládí sportující) je občas snídá ráda. A tak jako hodná novomanželka jsem je kdysi dělávala - upražené vločky a oříšky se ale na pánvi nezasypaly cukrem, ale lžící medu - a na závěr se na horkou směs nasypaly malé rozinky a na hrubo nasekaná čokoláda na vaření... Prý to bylo dobré - já to nikdy nechutnala ;-P

Šrot a brambory pro králíky jsem tetě na vsi neujídala, ale když jsem chodila drtit slepičkám kosti (tedy ne mučit živé slepice, ale drtit pro ně kosti prošlé kuchyňským zpracováním), tak jsem jim občas ty kosti předokusovala ;-D Hovězí žebra z polívky se spoustou masa přece nemusí mít jen ty pipky opeřené ;-D;-D. Jinak jsem u drtiče byla děsně důležitá - byl přidělaný na ohrazení velkého kompostu a byla to dlouhá ozubená páka. Slepice hnaly z celé zahrady... to byly pro ně velká ňamky ;-)

Jenda 20.3.2009 4:36

Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Nedokazu si predstavit co by se do ni muselo nasypat aby se stala pozivatelnou. A musli a jine nesmysly taky nemusim. Jo, to poradny flak masa ...

Karolína 20.3.2009 6:53

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

;-D sem se lípnu! Vločkovou polévku miluju, ale to je z tohto materiálu tak asi všechno, co jsem ochotná požít! Müsli ani omylem a už vůbec ne vločkovou kaši či jiné tomu podobné jídlo. Zato pěkně tlusťoučký řízeček z krkovičky, obalený v trojobalu, kde místo strouhanky je směs strouhanky s mletými ovesnými vločkami a sušenou dření z mrkve, to je něco! Báječně to křoupá a nenatáhne tolik tuku!!

Kytka 20.3.2009 14:27

Karolíno :o)

 sušená dřeň z mrkve se získá jak?? To se koupí?? Já to nikdá neslyšela 8-o :-)

Karolína 20.3.2009 14:59

Re: Karolíno :o)

Nalistuj si můj MLSOTNÍK o sušičce ovoce. Tam to, tuším, je! Nebo jinde? Nevím, ale dělám to tak, že mrkev proženu odšťavňovačem, čímž si vyrobím úžasnou mrkvovou šťávičku a zůstane dřeň. Tu je škoda vyhodit, tak ji suším, pak ji "natřepu", aby byla sypká a smíchám se strouhankou - poměr tak 2:1 - strouhanka:sušená dřeň z mrkve. Pokračuji v obalování klasicky - mouka, vejce a tahle směs. Ta tolik nenasává tuk, řízeček je po usmažení krásně tmavý, křupavý a zdravější! A ta mrkev, jak je sladká, tak jakoby zkaramelizuje, je to moc dobré!

Kytka 20.3.2009 20:33

Re: Karolíno :o)

díky to vyzkouším !! :-)

Emteska 20.3.2009 8:16

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Dovolím se též přilepit, asi jako ta ovesná kaše. Výrobky jako ovesné vločky či musli vůbec nemusím, klidně si ten bílý jogurt sním samotný.:-P

Maťa 20.3.2009 8:46

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Moja reč! Ináč dobré ránko všetkým.

Miki 20.3.2009 9:08

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Taky se přidám, vločky nemusím v žádné formě, ale na druhé straně náš první pes byl celý život  krmen masem s ovesnýma vločkama a ještě ve dvanácti letech měl nádhernou hustou, lesklou kvalitní srst. ... Tak nevím, jestli bych to neměla zkusit ;-D 8-o ;-D 

zana 20.3.2009 9:29

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Hustý srsti se ti zachtělo?;-);-D;-D

Miki 20.3.2009 12:24

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Zachtělo, ale nevím jak to udělat aby byla jen na hlavě! V obavě,aby  mi srst nezhoustla po celém těle, vločky raději vynechávám.  ;-D;-D;-D

HanaW 20.3.2009 1:37

vareny brambory se srotem

jsem taky jako ditko mela moc rada. V mem pripade se tahle degustace odehravala ve Veseli nad Moravou - pro  Cheta a anglictinare Joy over Moravia. Jezdila jsem tam na cast prazdnin k bezdetnym pribuznym nasi byvale hospodyne, ktera s nama zila az do smrti. A byla to parada. meli hospodarstvi, kraliky, prasatka a kozy, slepice, husy,  senik, kde jsem mohla spat, kocenky, velkou tzv. cernou kuchyn - samostatna budova a starodavna kamna v kuchyni, nad kteryma se dalo ustlat a taky jsem tam mohla spat. Tuhle smes michali pozde odpoledne, uz nevim jestli prasatum nebo kralikum. A ty brambory rozstouchane na dvore s otrubama ci s cim to bylo, jsem velmi rada ujidala. pak do toho taky slo cosi zeleneho,a, kdyz to bylo pro prasata, tak se to cimsi zalilo - nevim, nevim, ale mohla to byt nacinova voda. Ale to uz jsem pak nejedla:-D Obcas me nalozili s deckama z okoli na zebrinak tazeny volkama a jelo se na sena nebo na travu. Jediny, co mi tam vadilo, byla mucholapka - ta lepici paska visici z lampy nad kuchynskym stolem. A jak se ty prilepene mouchy chtely osvobozovat, tak se mi u jidla navalovalo. Ale Luda s Malkou byli hodni a po dobu meho pobytu tu mucholapku premistili na mene viditelne misto.

Jejda Renato, tos mi privolala nadherne vzpominky. BYla jsem se na ten jejich barak pred par lety podivat. bezpecne jsem navigovala synovce z namesti ulickama az k potoku. Luda a Malka jsou uz dlouho po smrti, barak je vyspraveny s pudnima oknama, uz to bylo jine, ale zavrela jsem oci a ty brambory s otrubama jsem citila a videla ty dva bezva lidi, kteri me dokonce naucili dojit kozu.;-)

mam ve spajzu hrubo nasekane irske vlocky, tak si snad zkusim o vikendu udelat to s bramborama. Ale asi tam i neco zelene petrzelky.

RenataE 20.3.2009 2:21

Hani, však taky

tenhle Mlsotník vznikl jako vedlejší produkt k článku U dědečka na chalupě. To si člověk vybaví vzpomínek a chutí! A pokračování už má Dede:-)

Jenda 20.3.2009 4:34

Re: vareny brambory se srotem

To zelene byly nejspis narezane koprivy. A myslim, ze se to zalilo spis jenom varici vodou. "Spařilo".

Mucholapky taky pamatuju, ale ve staji. V dome ne, tam bylo zasadne vsude vsechno zavrene nebo maximalne otevrene okno a v nem sit, aby nevletla "mucha". A pokud se nejake podarilo precejen prekonat ostrahu tak zacal okamzite hon, protoze mucha je strasne nebezpecna a co kdyby na neco sedla. V tomhle ohledu byla babicka vzdycky trochu ... neodbytna.

Jo a "over" asi spis ne. Vyznamove by myslim lip odpovidalo "above", ovsem anglani by asi pouzili upon. (Stratford-upon-Avon).

"over" by takhle nebylo ani tak mistne "nad" jako spis "kvuli". Tedy kdyby to veseli bylo kvuli tomu jaka je Morava :-)

Kytka 20.3.2009 14:22

Re: vareny brambory se srotem

naše teta dávala prasátku šťouchané brambory se šrotem, nakrájenou zelenou naťí z řepy a všechno to zalila vodou z nádobí. Taky proto byl zapovězen jakýkoliv saponát a mytí nádobí se stávalo velmi eklhaftní prací... dodnes se mi při pohledu na takovou vodu dělá drobet šoufl :-( a z téhož důvodu jsem nikdy nepojala touhu tento výtvor ochutnat ;-D

RenataE 20.3.2009 0:23

Dodatek

müsli v mém pojetí NEJSOU dietním pokrmem! Jsou vhodné pro mladé sportovce, protože obsahují jak "rychlé", tak "pomalé" sacharidy a dost vlákniny, nádavkem malé množství těch správných tuků. Pokud si jich náhodou dáte jen ty dvě lžíce, tak by se o racionální stravě možná dalo uvažovat. Ale to můžeme vynechat.

Za racionální stravu lze naopak označit recept pro králíky:-)

zana 20.3.2009 9:32

Re: Dodatek

;-DR^;-DR^

Nejsem králík, v dětsví jsem to nezažila a teď už jsem na to moc velká ... a mlsná;-D.