24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Myslíš? Müsli! aneb jak jsem uklízela špajz

Za mého dětství o müsli nikdo nikdy neslyšel. Cizí jazyky se nepěstovaly, cizí kuchyně taky ne, maximálně tak pelmeně nebo pirožky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jenda 20.3.2009 13:06

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:))

Myslim, ze to uz bych spis pozrel vlockovou nez ryzovou kasi. Ja mam ryzi celkem rad, ale na slano. Na sladko se mi z ni zveda kufr.

Jestli vono to nebude souviset s tim, ze do me kdysi ve skolce narvali nakyp, ktery mi sice puvodne chutnal, ale byl ho tak dvojnasobny objem nez objem zaludku. Tak jsem jim ho vratil.

A babiccin obcasny system "nechce se mi varit, rozvarime ryzi a nalijem do toho malinovku" tomu opravdu nepomohl.

radanova 20.3.2009 13:06

Re: Ha, kefír z "houby"

dobře,  ozvu se na mobil

LA 20.3.2009 12:51

Re: No jak kdy!

U nás se také jednou objevili, několikrát byl celý špajz uklizen, podezřelé (někdy i nepodezřelé) věci vyhozeny, 2x vymalováno, ale zcela vymýtit se je nepodařilo. Množství se zredukovalo na přijatelnou úroveň, občas bylo nutné něco vyhodit a měli jsme loterii s konzervami. Pak jsme se přestěhovali, ale ty potvůrky zůstali na původní adrese a vůbec nám nechybí.

zana 20.3.2009 12:34

Re: No jak kdy!

Jo, já kdysi milovala nesmírně jednu musli směs, takovou veeelmo zdravou (když to berete tak, že čokoláda je zdraví prospěšná;-)), fakt byla výborná. No a jednou jsem si ji donesla s tímhle molím nadělením. když tak o tom uvažuju, tak kupovaný musli nemusím nějak od tý doby;-P

Miki 20.3.2009 12:24

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Zachtělo, ale nevím jak to udělat aby byla jen na hlavě! V obavě,aby  mi srst nezhoustla po celém těle, vločky raději vynechávám.  ;-D;-D;-D

Karolína 20.3.2009 12:14

Re: Karolíno !!!!

Jdu na to mrknout, ale zatím moc děkuji!!!

Karolína 20.3.2009 12:11

Re: No jak kdy!

Tohle je naprostá hrůza, znám z vlastní zkušenosti. Kdysi si přednosta kupoval v bylinkářské prodejně ostropestřec mariánský - semínka bodláku se nadrtila, povařila a tento čaj měl být všelék na játra. Já nějak v té době nabyla dojmu, že naše špajzka by potřebovala radikální zásah koštětem, hadrem a dalšími čistícími prostředky. Semo tamo tam totiž poletoval nějaký ten molík, takže zásah byl, podle mého mínění, zcela na místě. Inu začala jsem vyklízet police, vše kontrolovat, podezřelé vyhazovat a už to jelo. Vyměnila jsem na policích voskové papíry, vyčistila vše Savem a hned jsem při té příležitosti i špajzku vybílila. A když jsme u toho vyhazování podezřelých věcí - ty 2 pytlíčky, co tam přednosta měl s těmi semínky, jsem odsunula stranou, neb je pořizoval dost nedávno a nic mne nenapadlo. Jak jsem to tam zase pěkně naskládala zpátky a radovala se jak malá, že tam mám takový krásný pořádek, tak se to nějak zarovnalo dalšími věcmi a vlastně se na semínka zapomnělo. A jednoho krásného dne jsem otevřela špajzku a nevěřila svým očím: v ústrety mi vylítalo hejno motýlků, které zatmělo světlo v kuchyni jak kobylky sluníčko v Africe. Byla jsem asi tak 10 minut zralá na odvoz k Chocholouškovi, nicméně začala jsem usilovně pátrat, z čeho v tom čisťounkém špajzu mohou ti prevíti lítat! No, kdo si myslí, že z těch pytlíčků se semínky, uhodl! Když jsem na to přišla, byly sáčky proděravělé jak řešeto, uvnitř hmota nevábného vzhledu a všude moli. Za odměnu, že jsem to tenkrát nevyhodila rovnou jsem si směla tu špajzku uklidit hezky znovu (a že rozhodně není ten kumbál nijak maličký!) a krom toho začít boj s těmi, co se rozvolnili do celého bytu. Už bych to nerada zažila znovu! Teď tam mám nějaké lepicí mololapky, ale jsou tam asi 2 už snad rok, tak doufám, že jsem to všechno slovila bez následků!

Karolína 20.3.2009 12:00

Re: Ha, kefír z "houby"

No to by bylo úplně úúúúúúžasné! Díky! Akorát mám trochu trable s časem: v pondělí dopoledne mám nějaké jednání mimo Prahu, nevím od kdy ani do kdy! V úterý velmi brzo ráno odjíždím do Norimberka na veletrh ALTENPFLEGE do čtvrtka, to přijedu zase pro změnu až v noci - akce končí v 18.00, takže tak po 22.00 dolet do Prahy. V pátek jsem v Praze. Takže možná, že by bylo lepší domluvit se až na ten týden od 30.03., kdyby to nevadilo. Jinak moc moc děkuji, opravdu mi to tehdy dělalo moc dobře a myslím, že ji využiju pro denní použití.

JanaBa 20.3.2009 11:47

Re: No jak kdy!

Bylo, Terro, bylo! Od té doby, co nejsou vločky, nejsou ani moli. Jen ten jeden, přilepenej. Protože je na tom stropě pořád, začínám mít k němu jakýsi vztah. (A navíc je v ložnici:-)).

radanova 20.3.2009 11:38

Re: Ha, kefír z "houby"

Karolíno já ti ji přivezu příští týden do práce, jestli chceš

Hanča 20.3.2009 11:34

Karolíno !!!!

Budu mít příští týden nějaké věci na charitu (textil, asi i nádobí) z vyklízeného bytu a ráda bych se domluvila na předání. Poslala jsem ti mail přes hadopasy. Máš?

haha 20.3.2009 11:03

Re: Vločky

Prostřední řádka na klávesnici úpně vpravo je ležatá dvoutečka :-)

YGA 20.3.2009 10:54

Re: přehlasované u

ü - nebo použít takovou klapku na které ležatá dvojtečka, čárka zleva doprava, dvojtečka ze dvou čárek a lomítko zleva doprava - já ji mám pod klapkou Backspace (chich) a pak napsat u. Jak prosté, milý Watsone ;-D;-D;-D

Bubu 20.3.2009 10:45

Re: ovesné vločky?

;-D;-D;-D dobrej.... naštěstí nejsem ani Skot, ani anglický plnokrevník.... chicht

terra 20.3.2009 10:45

Re: No jak kdy!

Mno, to nutně nemuselo být těmi vločkami (ale samosebou mohlo) - ti křídlatci, zvaní mouční moli, jsou postrachem a metlou všech kuchyní, v jejichž okolí se vyskytuje pekárna, mlýn nebo sklad mouky - a může to být okolí pár kilometrů široké. Jsou to střely velkého doletu a sežerou i chilli,  když nic jiného nemají. Kamarádi s nimi dlouho válčili v libeňském paneláku - a bez müsli... A jestli to byla ve vašem tahdy prázdném bytě jediná pochutina široko daleko, byl ta molí invaze skoro nevyhnutelná... Dodatečně vyjadřuji účast, dovede to být fakt kalamita... 

terra 20.3.2009 10:39

Re: Zlatý,

Nevím, baty - jsem člověk příměstský a největší "užitečné zvíře", které u nás kdy bydlelo, byli angorští králíci (na vlnu, babička je stříhala a posílala vlnu kamsi, odkud naoplátku přicházela angorská příze- myslím, že do Svitav). Dodnes se pamatuji na ty hebké kulichy a svetry, které jsem nosil jako úplně malý kluk. Hřály jako kamínka a byly k neroztrhání... Bramborám s otrubami bych tedy asi na chuť nepřišel... Což nemění nic na tom, že jsem velice přišel na chuť povídání o nichR^. Zdravím a mávám...

JanaBa 20.3.2009 10:33

No jak kdy!

...mám ovesné vločky tuze ráda, a když je v nich ještě něco navíc, tak o to radši.

A co takhle tohle? Při jedné návštěvě Prahy jsem si zakoupila musli. Nepečené, nekřupavé, prostě ouplně obyčejné musli. Koupila jsem české, jsme přece patrioti, ne? Týden jsem se tím živila, při odjezdu vložila zbytek do průhledné plastové krabice a uložila. Za tři měsíce přijel manžel, otevřel pražský byt, otevřel kuchynskou skřínku a zaječel. Plastová krabice pochodovala, plná hemžících se křídlatců. Zvláště agilní jedinci byli i v samotné skřínce, okamžitě uvítali nově přístupné prostory a vesele se rozlétli po bytě. Ty tři dny do mého příjezdu pobíhal(a) MLP po bytě se sprajem a krvelačně zabíjel(a). Já se doted´ v ložnici dívám na jednoho z nich, který byl přisprejován na strop, kde tiše zemřel. Strop je vysoký, takže tam bude snít svůj vločkový sen navěky věkův. Ted´ si musli dovážím.

Alča 20.3.2009 10:28

Tak tohle je jasné

ovesné vločky a podobné věci mi za celou dobu, co jsem vdaná (šmankote, fakt už je to takovou dobu?) nesmely přes práh. Prostě jsem z domu věděla, které suroviny jsou pro lidi a které pro zvířata a opravdu jsem zvířátkům neujídala. Takže celá rodina kromě mě má ráda müsli a podobné zdravé věci asi proto, že to doma neměli.

A pamatuji na trpné období, kdy sestřenka začala pracovat v družstvu, které müsli vyrábělo (kterási dědina na Uničovsku) a stále nás zásobovala. Jaj, byl to tvrdý boj...;-P

terra 20.3.2009 10:22

Zdar Zvířetnictvu a vločkám zvláště,

já s dovolením trochu vybočím - vločky můžu. ALE: při přípravě kaše předem nasucho opražené (kaše pak nepřipomíná lepidlo na tapety a chutná oříškově), müsli (jasně, taky jsme jim doma říkali "vločky", než sem to švýcarské slovíčko dorazilo:-)) opražené, sladké a zalité horkým mlékem nebo dobrým jogurtem taky. Zato nemusím vločky takříkajíc "nasucho" ani do polévek a do těsta - vždycky je tam poznám. 

Jinak tímto zdravím Zvířetníky ze slovenských Želiezoviec, myslím na vás, sleduju zpoza buku a snažím se neztratit stopu:-D. Přeji krásné jaro a někdy příště ahóóóój!  Mňaúúú!

Velká kočka 20.3.2009 10:22

Re: Kaše uvařená ze vzpomínek

Ještě o těch ovocných šťávách ProViva. Tady upřesňuji : obsahují Lactobacillus plantarum 299v (bakterii kterou máme přirozeně v žaludku) a ovesnou mouku, která snad tu kulturu vyživuje. Má pro zaživání uklidňující účinky. Vyrábí se taky jako ProViva Shot kde je koncentrace bakterie pětkrát silnější. A ještě ProViva Active s dobře vybalancovaným spojení sacharidů, proteinů, minerálů a antioxidantů. Zvláště vhodné po fysické zátěži, proto mnoho sportovců pije ProViva Active po cvičení. 

No tak jsem udělala reklamu švédského výrobku a teď ještě o Laile. Spinká na svém obvyklém místě, večer trochu ujedla z misky, ale teď tam zase žrádlo usychá a budu muset obsah misky zase vyhodit. Hladila jsem ji, předla ale to není ještě známka že je vše v pořádku. Kočky předou i když mají bolesti, v jednou televizním programu jsem se dozvěděla že tím rozechvíváním těla se vlastně léčí. A lékaři teď doporučují lidem ty přístroje, na které si buď stoupnete a nebo sednete, či se opřete rukama, prostě vás natřásá v těch různých polohách a tak vám posiluje vaše svalstvo. Třeba by mi to umělé "předení" pomohlo zpět ke zdraví.

Zatím naši stařenku pozoruji a měla bych s ní asi zajít k veterináři i tak, je to starší kočička, lépe nemocem předcházet, pak už může být pozdě.

RenataE 20.3.2009 10:19

přehlasované u

se musí překopírovat z Wordu nebo použít klávesovou zkratku Alt+0252.

Dede 20.3.2009 10:19

Re: ovesné vločky?

Bubu, tos mi nahrála... znáš tenhle? ;-) Baví se Angličen se Skotem a snaží se dokázat, který národ je lepší. Debata nabírá na obrátkách, načež Angličan vyrukuje s argumentem: Vy tam jíte oves a my ho dáváme koním! Na to se Skot ďábelsky usměje a vece: Proto jsou Skoti a angličtí koně nejlepší na světě ;-D

baty 20.3.2009 10:02

Zlatý,

už dlouho jsem se po ránu nesmála nahlas, bujný oř jest mluva naše a ty úvodní recepty, ňam:-P:-D

Karolína 20.3.2009 10:00

Re: Ha, kefír z "houby"

Jo jo, to je ono, díky za kontakt! Je tam i popis, jak se s ní pracuje a jak se uchovává, jen při tom čtení jsem chvílemi dostávala záchvaty zuřivosti nad tou češtinou - co řádek, to hrubka, ale jaká!!!! Slova jako "vymýti"  v podobě "vymíti" a další, raději si to ani nepamatuju, to je pro mne, zarputilého češtináře, skutečně neštěstí něco takového číst! Je mi z toho smutno!

zana 20.3.2009 9:37

Hmmm - zajímavě se nám to člení

na příznivce a odpůrce musli nebo rovnou vloček. Takže já hlásím tento stav: v kuchyni je moc nepoužívám, resp. hlavně jako vycpávku (málo hustá polívka (řádně rozvařit), sekaná, lecjaký těsto;-). Zásadně je (opražený) dávám do vánočního pečiva místo tak půlky ořechů ... původním impulzem bylo, že se nemusej loupat;-D.

Kdybych na to měla čas, dala bych si k snídani nepražený vločky - nějaký ty tvrdší (ječmen, žito...), jogurt, ovoce, ořechy. Bez cukru, ale ne z asketismu;-P, protože s rozinkama, příp. dalším sušeným ovocem. Mňam...

Velká kočka 20.3.2009 9:37

Kaše uvařená ze vzpomínek

Z dětství jsem znala jen krupicovou kaši. Kaši z ovesných vloček mi maminka doporučovala, když jsem porodila kluka. Mělo to podporovat tvorbu mléka. Asi měla pravdu, protože mne kojila přes rok. Ale ta kaše chutnala jako lepidlo a těžko jsem ji do sebe dostávala. Tím pádem jsem kluka dlouho nekojila. Kaši z vloček jsem se naučila jíst až tady ve Švédsku když jsem pracovala ve školkách a jeslích. Ale nejraději mám tu ze žitných vloček, to asi proto že miluji český žitný chléb dlouho kvašený. Ten je taky nejzdravější podle nejnovějších výzkumů. Desetiletí jsem pekla žitný chléba tady sama, byla to procedura, protože kvasil 3 dny. Ten švédský sladký jsem nemohla jíst.To bylo prý tak, že když chudé Švédsko začalo být bohatší, rozhodl stát že se bude cukr dávat do chleba, aby bylo všem dopřáno toho přepychu. Pšeničný chléb s cukrem, fujtajbl. To byl můj první šok ve Švédsku. Manžel jel pár dní před námi a čekal nás v hotelu s nakoupenými potravinami. Byl to právě ten sladký chleba, kyselý salám (švédské uzeniny jsou kyselé, nám chutnají zkaženě) a mléko pro kluka bylo taky kyselé. Jak taky nakoupit bez znalosti řeči, neuměli jsme švédsky ani slovo, anglicky taky ne. Ještě že nám zbyla z cesty čabajka a český chleba. V jednoduché restauraci, kam jsme potom chodili se objednávalo zmáčknutím knoflíku. To vám bylo dobrodružství, nikdy jsme nevěděli co bude k obědu. Pro manžela to byl přetěžký úkol, protože náš maličký budoucí Švéd se každý den dožadoval ryby. Nebylo lehké se správně trefit, ale ze tří vybraných jídel byla šance, že jedno s rybou bude.

Vařit si ráno kaši nestíhám a tak to jsou hlavně musli (taky nemohu nalézt přehlasované "u"), většinou vlastnoručně namíchané a nebo koupím jednoduchou směs jako základ a vylepším podle chutě a doma dostupných semínek, oříšků, hrozinek a jiného sušeného ovoce. Ale nezaleju je mlékem. Většinou ovocnými šťávami "Proviva" s bakterii acidofilus (švédský vynález) a nebo kyselým mlékem taky s acidofilem.

Dobrý den a dobrou chuť!

Alena s Maxem 20.3.2009 9:34

Re: Ha, kefír z "houby"

Není to tohle?

Bubu 20.3.2009 9:32

ovesné vločky?

Voves? Proč? Cák su kůň? ;-)

Vločky nee, ale čas od času vyrobím doma crüsli -  na hluboký plech vysypu půlkilový pytlík vloček, půl kila různých ořechů (vlašské, lískáče, mandle...) a hup s tím do horké trouby, občas míchám a když jsou horké, pocintám medem, přidám rozinky, pokrájené sušené meruňky a nechám ještě chvíli v horké troubě. Pak nasypu do zavařovaček se šroubovacími víčky.

Můj nejdražší pronese konečně jsi udělala něco pro můj zdravý život, popadne pixlu s crüsli a polévkovou lžíci, usadí se do křesla před tv a chroustá a chroustá. Vyloženě dietka. Junior se k tomu chová podobně, jen předtím vysype pixlu na tác, vybere rozinky (ty on nerad), zbytek zpátky nasype do pixly a odnese si to k pc.

Obvykle tato dávka nepřežije 3 dny. A já ani neochutnám. Pro mne vločky jedině pasírované skrz prase.

Ale vzpomínám na jedny sušenky. Dědeček přeslicový je miloval, vždycky ke kafi chroupal sušenky s ovesnými vločkami (stříbrný obal s červenožlutou kresbou), říkal jim voves a babička je kupovala po krabicích. Ty jsem taky mohla.

zana 20.3.2009 9:32

Re: Dodatek

;-DR^;-DR^

Nejsem králík, v dětsví jsem to nezažila a teď už jsem na to moc velká ... a mlsná;-D.

zana 20.3.2009 9:29

Re: Ovesna kase je pouzitelna pouze na lepeni tapet!

Hustý srsti se ti zachtělo?;-);-D;-D