21.4.2019 | Svátek má Alexandra



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Myslíš? Müsli! aneb jak jsem uklízela špajz



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 87, poslední: 20.3. 2009 22:35, přehled diskusí

Re: No jak kdy!:
Autor: assol Datum: 20.3.2009 22:35

S dovolením se připojím - stalo se mi to hodně podobně. Akorát záludným zdrojem nákazy nebyla semínka bodláku jménem ostropestřec mariánský (kupuju porcovaný), ale sáček loupaných mandlí sekaných na plátky.

Re: Schubert:
Autor: Zuzka Datum: 20.3.2009 22:15

Jo, to je skvělá muzika!

Zdravím do Želiezoviec!:
Autor: Zuzka Datum: 20.3.2009 22:13

Skoro v každé vesnici na cestě k Esztergomi mám nějaké příbuzné - Hronovce - tam jsem se naučila chytat ryby na Hroně, Pohronský Ruskov, Čata... Ještě jezdí přívoz ve Štúrove?

Re: No jak kdy!:
Autor: RenataE Datum: 20.3.2009 22:10

Heč, já jsem měla dokonce moly importované z Itálie s kukuřičnou moukou. Prostě jednou za čas si člověk ty potvory přinese z obchodu. Vyzkoušela jsem asi všechny dostupné lepící feromonové pasti, ale úplně nejvíc se mi osvědčila mololapka odporného klasického vzezření. Je sice hnusná, ale funguje. Visí si schovaná vedle karmy a chytá.

Re: Tak nevím, Renato, my asi budeme do přízně!:
Autor: RenataE Datum: 20.3.2009 22:06

Šporcla přávídímV Já jsem naposledy byla někdy v lednu na Pražské komorní filharmonii (teda asi) a úplně mě dostal Klavírní kvintet "Pstruží" od Schuberta. Nevím, jestli to bylo interpretací, ale takovej bigbít jsem dlouho neslyšela.

Tak nevím, Renato, my asi budeme do přízně!:
Autor: Zuzka Datum: 20.3.2009 22:00

Když se vařily praseti brambory a šťouchaly se s pšeničným nebo kukuřičným šrotem, tak jsem užírala taky! Vločkovou, rýžovou, jáhlovou kaši můžu od dětství - tu vločkovou pěkně s přepuštěným máslem a skořicí, my ji jinak nedělali! A miluju krupičnou kaši "naruby" (opražím na másle krupici, pak zaleju mlékem a povařím) se strouhaným perníkem. Tak a jdu podniknout útok na lednici - Pavel Šporcl hrál nádherně a mě z toho přešlo spaní a přepadl hlad.

Re: No jak kdy!:
Autor: zana Datum: 20.3.2009 20:49

Apino, mně se zdá, že jsou roky hubený a tučný;-P. Prostě někdy je skotro nevidím, někdy je to docela napínavý. Ale katastrofu už jsme neměli (ťul ťuk) dlouho.

Re: Karolíno :o):
Autor: Kytka Datum: 20.3.2009 20:33

díky to vyzkouším !! :-)

Re: Hmmmmmmm!:
Autor: RenataE Datum: 20.3.2009 19:47

A špaldové chlebíčky (polystyrén), ty jsou taky super. Vlastně jsou to pukance nějak slisované dohromady.

Re: Kaše uvařená ze vzpomínek:
Autor: Dede Datum: 20.3.2009 18:39

Zajímavá informace, milá Velekočko :-) Příští týden si zajedu do Švédska, tak se po tom podívám a zkusím to.

Pro Lailu radši přidržím palečky, přece jen je to stará dáma, tak aby neměla potíže. A co Garyk? Už je na své původní váze? (Tedy u své původní postavy? - počítám, že ho doma nevážíš) ;-P Daníkovi to trvalo dost dlouho než se srovnal...

Re: Hmmmmmmm!:
Autor: štětinka Datum: 20.3.2009 17:51

jsem odpověděla, ale Pes to nepozřel, netuším proč. No nic, podruhé mě to neba;-O

Re: Hmmmmmmm!:
Autor: aida Datum: 20.3.2009 17:34

P.S. Prodává se i něco, čemu se říká špaldové pukance, je to vlastně "popkorn" ze špaldy. Naše holka je má moc ráda s jogurtem.

Re: Hmmmmmmm!:
Autor: aida Datum: 20.3.2009 17:30

Štěti, ani tu hodinu se to vařit nemusí, namočená špalda se uvaří rychleji. Naše děcka ji mají rádi jak do jogurtu, i jen tak vařenou, oslazenou medem. Taky jde udělat naslano, např. je z ní dobrý salát - s cibulkou, petrželkou, citronovou šťávou nebo vinným, případně balzamikovým octem, olivovým olejem a rozdrobeným balkánským sýrem. Jde přidat i kapie, nasekaná nadrobno.

Renato,:
Autor: aida Datum: 20.3.2009 17:25

už se budu opakovat, ale opět pěkné, jako obvykle.;-) A jak píšeš, je to opravdu ideální jídlo pro mladé sportovce ;-); ten náš vločky většinou opravdu snídá, ale ne tyhle fajnové. Nedávno jsem totiž v prodejně zdravé výživy objevila "Jemné ovesné vločky s klíčky" od firmy Natural (dovoz z GB), které mají tu výhodu, že je stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a do minuty jsou poživatelné, takže mu to buď před odchodem do práce zaleju já, nebo si to po probuzení zaleje on.

Jinak, vločky my doma moc rádi, všichni, a v jakékoli podobě. Sama občas dělávám variantu toho Tvého receptu, takovou pro líné hospodyňky - nedělám to na pánvi, ale na plechu v troubě a místo cukru příp. medu dávám tubu Salka nebo Pikaa (pro kakaovou verzi) - ale mám pocit, že jsem to sem už několikrát psala?

Obyč. vločková kaše mi líp chutná z žitných nebo ječných vloček, to se pak ani nemusí moc sladit. Když už sladíme, tak hnědým třtinovým cukrem nebo melasou. Taky je z vloček (předem namočených v mléce) dobrý falešný mozeček - jinak se to pak dělá klasicky, jako třeba květákový, na cibulce. Jen mi líp chutná místo kmínu ochucený bazalkou.

Re: Zdar Zvířetnictvu a vločkám zvláště,:
Autor: Dede Datum: 20.3.2009 17:13

Ahoj terro - tak ty u sousedů? Že moc pozdravuju! :-) A kdypak se ozvete, začínám mít absťák po terrovic smečce :-)V Ale rozhodně tě ani terra-san k ničemu nenutím! ;-)

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:)):
Autor: Jenda Datum: 20.3.2009 16:37

Tak to jsme nasli prvni rozdil. Asi ty dvojcata precejen nebudem. Zemlovku mam rad. Ovsem rozhodne bez tvarohu. Rohliky, jabka, cukr, skorice, rozinky a jestli se nepletu navrch vajicko rozmixnuty s mlikem. Klidne i studenou.

Ale ono to bude tim, ze u nas se moc nedelala. Vetsina rodiny protestovala.

Asi bych si mel zjistit presny recepis a nekdy si ji udelat sam :-) A pak muzu zacit zkouset cim by se dala jeste vylepsit.

Re: No jak kdy!:
Autor: Apina Datum: 20.3.2009 16:30

Tak tohle je hrůza, kterou dobře znám. Můj boj byl letitý a prozatím to vyřešilo (ťuky ťuk) až stěhování a nová kuchyňská linka. Ty potvory se totiž nastěhovaly ZA tehdejší naši linku do prostůrku mezi překližkou a zdí. Já je objevila, až když jsme linku kvůli stěhování uvolnili ode zdi. To byly plástve, kde se jim to líhlo8-o;-€. Když jsem jednou na týden odjela, vylétlo na mě celé mračno. Pářili se mi, potvory, přímo před očima!!;-O A červíkům, kteří se mi usazovali na stropě (nechápala jsem, odkud se pořád berou), jsem dělala výtah z koštěte. To se červík sebral smetákem a dopravil dolů k popravě. A já neustále bez výsledku smýčila a smýčila, probírala mouky a vše sypké a pořád mi nedocházelo, odkud se berou. Oni si zatím udělali naprosto dokonalou zalézárnu. Jediné, co jsem neudělala, vzhledem k ostatním potravinám i nádobí - nezaplynovala jsem tu kuchyň celou, a to byla chyba. A teď, po třech letech jinde, se už zase občas nějaký mol objeví - pátrám po nich jako divá, protože jsou mi neuvěřitelně odporní. Jsou naprosto k neudolání.

Hmmmmmmm!:
Autor: štětinka Datum: 20.3.2009 16:20

Tak to zní dobře.

Mně zase jedna zákaznice z Austrálie vnukla myšlenku, jak si připravit můj oblíbený musli jogurt. To nejlepší v něm jsou totiž měkká obilná zrnka, šťavnatá a lahodná. Ta pani mi poradila koupil špaldu, přes noc namočit a ráno hodinku povařit. Pokud majznu do živýho bílýho jogurtu tohle a kousek kompotu, berou mi to i děti pod rukama... Ta špalda se prý uU klokanů používá do různých salátů, ale na ot se mi nedostává inspirace

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:)):
Autor: Dede Datum: 20.3.2009 15:00

Správná rýže na kaši, MW je to fuk ;-P Musí to být ta s kulatými zrny, tady se prodává už speciálně vybraná. Je to potom moc dobré a díky snadnému vaření je snesitelná i piplačka s nákypem. Všichni moji chlapi (kluci:)) ho milují a je jedno, kolik ho udělám - vždycky je ho málo ;-D Já tohle všechno mám ráda, ale vlastně to nejím - přece jen je to o dost výživnější než potřebuju ;-)

Re: Karolíno :o):
Autor: Karolína Datum: 20.3.2009 14:59

Nalistuj si můj MLSOTNÍK o sušičce ovoce. Tam to, tuším, je! Nebo jinde? Nevím, ale dělám to tak, že mrkev proženu odšťavňovačem, čímž si vyrobím úžasnou mrkvovou šťávičku a zůstane dřeň. Tu je škoda vyhodit, tak ji suším, pak ji "natřepu", aby byla sypká a smíchám se strouhankou - poměr tak 2:1 - strouhanka:sušená dřeň z mrkve. Pokračuji v obalování klasicky - mouka, vejce a tahle směs. Ta tolik nenasává tuk, řízeček je po usmažení krásně tmavý, křupavý a zdravější! A ta mrkev, jak je sladká, tak jakoby zkaramelizuje, je to moc dobré!

Re: Ha, kefír z "houby":
Autor: radanova Datum: 20.3.2009 14:57

Snugi kombucha je jiná, kombucha je koláč a kefírová houbička jsou takový výrustkovitý kousky

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:)):
Autor: zana Datum: 20.3.2009 14:56

Týý jo, Dede, já jsem nějaká momentálně ...todleto ... zavostalá .... Jaká je správná rejže do mikrovlnky?8-o To je na ní napsaný?

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:)):
Autor: Karolína Datum: 20.3.2009 14:51

opět se sem přilípnu - nejsme my, Jendo, náhodou jednovaječné dvojče??? Rýžová kaše byla pro mne, jako dítě, to nejodpudivější jídlo na světě! Maminka na to dávala kompotované švestky a zalila to tou vodou ze švešní zahuštěnou čímsi, posypala třeba strouhaným kokosem nebo ořechy, připadalo mi to jako nejneuvěřitelnější kombinace na světě a vždycky mi z toho bylo šoufl Přitom rýži miluju! Ale musí k ní být kus masa s omáčkou nebo zelenina a opět kus masa! A pak nemůžu žemlovku! Jak jsem fakt vyrůstala ve velmi chudých poměrech, neměli jsme kolikrát ani na nájem, tak se zužitkovalo kdeco! Já chodila pomáhat naproti do mlékárny rozlévat mléko do konviček a bandasek, co si ženské přinesly a vážit máslo a sýr, za to jsem dostala zbytky - tvrdší chleba, vánočku, rohlíky + to mléko. No, co s tím, že? Ideální byla žemlovka, protože jablek od babičky bylo ve špajzce vždycky "hafo" a skořice drahá nebyla, když zbylo mlékařce víc mléka, dala mi ho a domácí tvaroh byl natotata, tak jsem kolikrát měla žemlovku od pondělí do pondělí a přitom já to tak nesnášela! S odpuštěním "sežrala" bych cokoliv, jen aby to nebyla žemlovka!!! Dodnes mi to zůstalo a opravdu jí nemusím.

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:)):
Autor: Dede Datum: 20.3.2009 14:33

udělej ji v mikrovlnce a je to bez práce a bez připálenin ;-) Ale je potřeba mít tu správnou rýži. Navíc já do kaší míchám mléko s vodou, čistě mléčné kaše s Markem nesneseme a ony jsou pak lehčí a stravitelnější. Navrch dáváme ovoce - tady borůvkovou nebo malinovou marmeládu. Tu na vafle - tedy řidší, s celými kousky ovoce a méně sladkou, než jsou ty běžné

:-)

Karolíno :o):
Autor: Kytka Datum: 20.3.2009 14:27

 sušená dřeň z mrkve se získá jak?? To se koupí?? Já to nikdá neslyšela 8-o :-)

Re: vareny brambory se srotem:
Autor: Kytka Datum: 20.3.2009 14:22

naše teta dávala prasátku šťouchané brambory se šrotem, nakrájenou zelenou naťí z řepy a všechno to zalila vodou z nádobí. Taky proto byl zapovězen jakýkoliv saponát a mytí nádobí se stávalo velmi eklhaftní prací... dodnes se mi při pohledu na takovou vodu dělá drobet šoufl :-( a z téhož důvodu jsem nikdy nepojala touhu tento výtvor ochutnat ;-D

Re: Ha, kefír z "houby":
Autor: Snugi Datum: 20.3.2009 14:01

Myslím, že se houbě říká kombucha a může se pěstovat i v čaji, ale v mléce mi přišla poživatelnější :o))

Re: Abych trošku vyrovnala poměr příznivců vloček:)):
Autor: zana Datum: 20.3.2009 13:52

já mám rejžovou kaši moc ráda, ale tak nějak platonicky ... když si představím to míchat;-P

Re: přehlasované u:
Autor: RenataE Datum: 20.3.2009 13:21

No jo, na tu jsem úplně zapomněla, anžto ji vůbec nepoužívám;-D

Re: Chichichi:
Autor: Jenda Datum: 20.3.2009 13:13

Jo kralicci ... me se vzdycky desne libilo odmotat z plotu svlačec i pekne s kvitkama a predlozit jim ho. Vzdycky si ten stonek nekde nacali a pak uz si ho soukali do pusy desnym tempem, mizely v nich listecky a nakonec, jak spunt ten kvet :-)

Jinak kralici u nas obcas dostavali i suchy chleba nebo vareny brambory. Ovsem ty tak spis na jare, kdyz bylo potreba zpracovat zbytky starych brambor. A vodu samozrejme jenom kdyz byli na suche strave.