29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Koblihy

Tak dlouho jsem se na Zvířetníku vytahovala, že udělám koblihy, až už nešlo couvnout.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ejška 27.2.2009 15:45

Re: No Renato, ty jsou!

Boží milosti: 250 g hladké mouky + 50 g másla + 2 žloutky + 2 lžíce mléka + 2 lžíce vína = těsto dobře propracované se leskne a puchýří, pak se rozválí na placku o síle 2 až 4 mm a rozkrájí se rydlátkem na patvary o cca velikosti 3x3 cm, smaží se rychle, nejdříve klesají ke dnu a pak na hladinu, po nafouknutí se obrací (tuku musí být hlouběji) a usmažené  duchničky se cukrují po obou stranách;-D (to válení je bez mouky)

Jsem musela dojet domů z práce;-P

MaRi 27.2.2009 15:57

Re: No Renato, ty jsou!

díky

YGA 27.2.2009 14:10

Re: No Renato, ty jsou!

No - já je dělám podle kuchařky - ale někdy tam šoupnu bílého vína, někdy meruňkovici, někdy rum (asi tak 4 lžíce) - co je zrovna po ruce - ale nikdy tam nedávám cukr - protože potom semi  to špatně smaží - ale jinak je to přibližně stejné. Nakonec je horké obaluju v cukru (asi jako vanilkové rohlíčky) - a je to moc dobré i Toya je může - Zikmund ne, na jeho vkus je v nich málo masa ;-D.

WWW 27.2.2009 8:33

jen na okraj

Koblihy musi byt vyborne. Ale preci jen.

Zvetsil jsem si obrazek a konstatuji, ze jedna z tech tri je v prumeru o 0.3 mm mensi. To se ovsem muze stat i me. Ale proc je mene pocukrovana ??!!

JoVo 27.2.2009 10:41

Re: jen na okraj

Hele WéWéWéčko, ty hledáš na všem vši. Méně pocukrovaná je proto, že to je ruční práce. Na tom je vidět kvalita a to se cení. Když to dělají stroje, tak to stojí za prd.Pozdravuj Anežku a zeptej se jí jest-li umí koblihy.

Alena V. 27.2.2009 8:27

Koblihy jsou kouzal a čáry

Opravuji kouzla a už ju od toho...ba nic nestíhám a erina chce na ranní proběh..

Alena V. 27.2.2009 8:25

Koblihy jsou kouzal a čáry

Chválím, koblihy jak malované. Koblihy to už je umění.. Kuchařskou školu máš opravdu naštudovanou.Ke koblihám jsem se nesměla přiblížit ,když se dělaly, babička při tom asi opravdu čarovala ,aby se povedly.Jen tím rumem se nesmí šetřit.Ty krámské jsou s trestí. Nenechte se mýlit...a meruňková marmeláda dovnitř musí být při zavařování tím rumem taky přichucená.;-) 

Vave 27.2.2009 8:24

To jsou krásné

koblihy, milá Renáto! VV Takové dělávala kdysi dávno moje babička přeslicová, ve velikém kastrólu, musela chudinka u toho stát hodiny, protože nás tam vždycky bylo!  Zavonělo mi v Tvém vyprávění dětství, do detailů jsem viděla kredenc se šuplíčky a mycákem, prošlapané lino a dřevěný stůl. Díky! VV

Jinak musím přiznat, že jsem se v životě nepokoušela o něco tak složitého, jakou jsou koblihy. Ale když byly děti malé, měla jsem recept na něco, co se jmenovalo "tvarohové koblížky", těsto se vykrajovalo lžící a házelo do kastrolu s olejem a koblížky byly moc dobré - nenašel by se tu někde recept? ?

Beda 27.2.2009 8:41

Re: "tvarohové koblížky",

Vavísku, rovnou teda říkám, že recept nemám;-P, ale zrovna před pár dna jsem v Bille koukala ny vyrovnané dosti mrňavé kuličky (opravdu kuličky, asi jako ovocné knedlíky), které ale připomínaly koblihy8-o... bylo u nich napsáno něco jako "tvarohové.... eeee, teď už nevím co, ale dnes tam jdu, možná to budou mít" - stály jedna asi 7 korun, tak jsem je tam nechala, ale možná to bylo něco podobného jako to, o čem píšeš:-)

hm, to jsem ti "pomohla", viď?;-D

Beda 27.2.2009 8:46

P.S.

veram to beztak vygůglí, tak ani nehledám;-P

veram 27.2.2009 9:26

Re: P.S.

veram by to ani moc gúglit nemusela, neb doma to babička a pak maminka vyráběla pod jménem smažené myši. Ale stejně jsem zagúglila a s údivem jsem zjistila, že smažené myši jsou prý něco jiného. Tak to ne! U nás byly vždycky s tvarohem (pokud si vypomínám, byl to ten recept rzchlé tvarohové koblížky). Ještě, že jste mi to připomněly, musím je zas udělat, smažení nesmažení.

Vave 27.2.2009 9:40

Re: P.S.

Díky, milá Veram!VV Myslím, že to budou ty s kysanou smetanou. Musím je vyzkoušet, až zas přijede Tádošek! :-)

Vave 27.2.2009 15:10

Re: P.S.

ale blbost píšu, ty s tím rumem, vykrajované lžící! :-)

Velká kočka 27.2.2009 9:05

Re: To jsou krásné

Milá Vave, teprve teď čtu tvoji poznámku a shledávám, že na nás Renatiny koblížky měly naprosto stejný vliv a přenesly nás do kuchyní ve kterých jsme vyrůstaly. Tvarohové koblížky ale neznám.

Přeji vám všem krásný den, u nás to vypadá dnes na sluníčko. :-D:-D:-D

Karolína 27.2.2009 7:42

Moje paní tchyně

dělala fantastické koblihy! Vždycky voněly po celém sídlišti. Nevypadaly zdaleka tak krásně souměrně, jako tyhle na obrázku, byly to takové zajímavé útvary, někdy i trojúhelník se jí povedl, ale ta chuť!!! Je zvláštní, že přesto, že umím vařit a myslím, že docela dobře, tak některá jídla á la má maminka nebo tchyně, která mi moc chutnala, prostě neudělám a neudělám, kdybych se přetrhla a zkoušela to tisíckrát. Takové vepřové s čerstvými paprikami a zázvorem od maminky mého přednosty už nikdy nikdo neupeče tak skvěle. A vločkovou a rybí polévku mé maminky taky nikdy neuvařím tak, jak to uměla ona.

Včera už jsem se sem nedostala, ale k dotazu Dede na Kadla - ano, je to opravdu ten automat, který někdo v další diskusi přidal - SIEMENS

Karolína 27.2.2009 7:46

Re: Moje paní tchyně

nějak jsem klikla, odeslala a nedopsala!

A co se týče nandávání a sundávání, to mi vadí ze všeho nejméně! Umísťuju košili, s Kadlíkem při té příležitosti poklábosím o vhodném programu pro ten daný materiál, pak zkontroluju, zda je dobře nafouknut a jdu si na 10 minut po své další práci - třeba žehlit ručníky! Kadel cinkne, já sundám košili, přendám ji do šatny na ramínko a celou akci opakuji do vyčerpání zásob mokrých košil! Jednoduché, účinné a praktické. Vřele doporučuji všem, co neradi žehlí košile, halenky, blůzky, saka apod. Je vhodný i pro napaření zmačkaného saka, jeden můj bavlněný kabátek nebyl nikdy v životě tak vyžehlený, jako od Kadla. A to jsem ho piglovala půl hodiny!

Medvídek 27.2.2009 7:33

Jaký je...

...prosím rozdíl mezi koblihou a vdolkem ?

MaRi 27.2.2009 7:39

Re: Jaký je...

zásadní rozdíly mezi vdolkem a koblihou, jak je dělávala manželova maminka, byly dva: vdolek byl dílem pečen, dílem smažen, kobliha pouze smažena. Vdolek byl prázdný a marmeláda šla nahoru + strouhaný tvaroh + kysaná smetana. Kobliha byla marmeládou plněna a na povrchu hojně cukrována.

Bubu 27.2.2009 8:30

Re: Jaký je...

U nás drobný rozdíl - vdolky se jen smaží a mají důlek. Do důlku patří povidlí (žádná marmoška) a strouhaný tvrdý tvaroh a kyselá smetana se může nahradit umíchaným sladkým tvarohem. ;-)

(ve středu nám je udělali U Maxima - vzala jsem si 2 porce domů a sežrali jsme je k svačině)

Medvídek 27.2.2009 8:33

Re: Jaký je...

Díky. Rozdíl tedy bude hlavně v tom že náplň u vdolku patří na povrch a u koblihy dovnitř.

WWW 27.2.2009 8:36

Re: Jaký je...

Ano spravne ! J

en doplnuji, muzes zacit pect koblihy a skoncit to jako vdoleky a  naopakM Neni treba dopredu hlasit co delame, az podle vysledku !

YGA 27.2.2009 8:41

Re: Jaký je...

Jééé WWWčko, ty jsi na to kápnul - být tebou, dám si to patentovat. Já jsem taky kolikrát smažila koblihy a vyšly z toho beleše (nebo-li vdolky). Zajímavé, že naopak se mi to nikdy nepodařilo!

JanaBa 27.2.2009 10:39

Re: Jaký je...

Nééé! Koblihy jsou jistě výtečné, ale pro mne moc mastné. Vdolky peču v troubě, ouplně nasucho a až po vyndání lehce potřu máslem. Tedy nejen umístění marmelády, ale i množství tuku.

Vave 27.2.2009 10:45

Re: Jaký je...

A kde je receplt, hmmmm? Milá JanoBaVV, hleď se polepšit! ;-)

JanaBa 27.2.2009 12:10

Re: Jaký je...

Vave, dyt´ jsou to úplně obyč vdolky, jenom že je nesmažím. No, ale jinak je to půl kila mouky, 5-8 dkg cukru, 5-8 dkg másla, 2 deka droždí, 2,5 dl mléka, 1 vejce, 1 lžíce rumu, vanilka. Vykynout, vyválet asi na centimetr, vykrájet, pokud je čas, tak nechat ještě vykynout (já ten čas většinou nemám, takže rovnou) dát na vypapírovaný plech, strčít do 200 stupnový trouby, chvíli péct, obrátit, ještě chvíli péct, vyndat a pomašlovat trochou másla. A pak už klasika, švestková povidla smíchaná s rumem a skořicí, nahoru tvaroh a kyselou smetanu - a já mám na ně chut´ ted´. 

Ty klasicky smažené budou asi lepší, ale tohle je, no, lehce lehká varianta a secsakra jedlá.

Vave 27.2.2009 20:36

Re: Jaký je...

Děkuju! VV Ono se řekne, jen tak obyčejné vdolky, milá JanoBaVV, jenže já moc nepeču, víš. A z kynutého těsta umím nejlíp knedlíky, ale ty umím fakt dobré! ;-)

Xerxová 27.2.2009 10:58

Re: Jaký je...

moje maminka vdolky taky dělá nasucho na plechu v troubě - moc dobré ;-P

Bubu 27.2.2009 12:24

Re: Jaký je...

Pamatuju, jak prababička z Pokojova pekla dolky. Ne vdolky, ale dolky. Byly to bochánky z úplně obyčejného kynutého těsta, pekly se na plechu v kamnech, pak se mrskly do hrnce s vroucí vodou, okamžitě vytáhly, naházely do vajdlinku s mletým mákem s cukrem a prohodily se. Na míse se pak pokapaly rozpuštěným máslem. Léta jsme z prababičky dolovaly recept a z ní vždycky vypadlo úplně obyčejné kynuté těsto, jenže jak to mamka zkusila a první dolek hodila do vody a on se rozpadl, zbytek se pomašloval a posypal mákem. Až po letech, kdy prababička už nebyla, jsme na nějakém pohřbu vzpomínali s tetičkama a došlo i na dolky.  A teta Mařa povídá, to tam nesmíš dát žádný tuk! jak já to ze stařenky páčila a tahala heverem, až jsem jí jednou koukala na ruce, když na ně zadělávala.

Ejška 27.2.2009 13:36

Re: Jaký je...

tyhle dolky já taky milovala, dělaly se maličké, tak do pusy, ale ta mana mňam;-Ptěsto bylo fajně suché aby se dalo zapařit

Bubu 27.2.2009 14:29

Re: Jaký je...

že jo?! i nažravka jako já se cpala až měla boule za ušima.

zkusím si je u mamky objednat (já lenora líná).:-)