16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Na skok v Kolumbii

Nevím, proč bych to zapíral - občas vařím popaměti, občas za dopomoci receptů z ručně psané kuchařské knihy své babičky. Ale protože nejsem nijak konzervativní, pokud jde o jídla cizí, neobvyklá a neuvěřitelná, a rád si najdu čas na vaření jídel komplikovaných, občas nám domácí kuchyni infikuje nějaký cizinec.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra 29.1.2009 17:00

Re: Patrně se do přípravy pupků nepustím

Ano, máme kvalitního řezníka a potvrzuji, že na výběru masa dost záleží ( a nejen u pupků). K té květové špičce: v tuzemsku se upravuje hlavně vařením - s cibulí, kořenovou zeleninou, zelím, a hlavně s péčí:-D. Podává se k ní smetanová omáčka jako na svíčkovou, křenová omáčka (to je klasika) a smetanová houbovka. "Ubrouskový" nebo karlovarský knedlík... Už zase mi odkapávají sliny do klávesnice. Jako kdybych tu někde měl slečnu Betu. Nakonec musím opakovat slova jednoho zkušeného profi kuchaře: výsledek práce závisí na kvalitních surovinách. Z nekvalitních nedovedl vařit ani Vilém Vrabec. Howgh!

xz 28.1.2009 23:33

Re: Patrně se do přípravy pupků nepustím

nema jen bezva recepty, ale asi i dobreho reznika,v tom pripade i ten pupek  je chutnejsi nez  steaky, ktere jsem nedavno  koupila baleny v marktu.Stejne tak hovezi gulas( u    reznika na bio- trhu!). Maso se nedalo vubec osmahnout, vypustilo nejmin pul litru  vody.Pak clovek holt neumi varit.

Louk 28.1.2009 23:08

Re: zase jiná varianta

Hlásím se do anticelerové ligy. Ano, na zahrádce mu to moc sluší... ;-D

Louk 28.1.2009 23:05

Patrně se do přípravy pupků nepustím

vzhledem k časové náročnosti a své lenosti. I když kdo ví, třeba náhodou časem na ně narazím, vybaví se mi vůně dnešního článku a zoufale se po něm začnu shánět ve zdejších análech. Ale to nic nemění na tom, že mě to moc baví číst (éhm, pokud mi zrovna neškrundí hlady). Milý Terro, je Tě radost číst, ať jsou to recepty, smečková hlásání čí příspěvky v diskuzi. Ze všeho čiší milá člověčina a zaujetí pro věc R^V.

Tak mě napadá, že pokud má vyprávějící podobný vztah k tématu, není až tak podstatné o čem je řeč. Vzpomněla jsem si na známého, zaníceného fyzika, když začal nadšeně líčit Teslův elektromagnetický oblouk (nevím přesně, znalci nebijte mne). Ztratila jsem se po první větě, ale ty jeho rozzářené oči... ;-D

xz 28.1.2009 22:57

diky

 jste V,  mam ted odborny vyraz kucharsky, polohu a ta květová špička - nejak mi pripomina prababču, ale to jsem byla jeste moc mala.Tak ted muzu klidne spat. Dobrou.

aida 28.1.2009 22:27

Re: Vcera vecer

V Americe se totiž maso bourá trochu jinak (na jiné díly) než u nás, takže je trochu problém se správnou terminologií. Aby to nebylo jen tak jednoduché, jinak se bourá pro změnu i v Anglii nebo ve Francii.

aida 28.1.2009 22:17

Re: Vcera vecer

Mám pocit, že hovězí pupek je spíš skirt steak - viz. obrázek v diskusi tady a jiný obrázek tady nebo tady.

aida 28.1.2009 22:15

Re: ahoj lidi,

Taky se jí tuším říká květová špička, ale jistá si nejsem.

Dede 28.1.2009 21:20

Re: Vcera vecer

:-)V

RenataE 28.1.2009 20:50

Re: ahoj lidi,

A je to špička spodního šálu, nacházíme se tedy v kategorii "hovězí zadní":-)

RenataE 28.1.2009 20:46

Re: ahoj lidi,

Tafelspitz je tabulová špička, nedělám si legraci, je to kuchařský výraz.

zana 28.1.2009 20:41

Re: Vcera vecer

Hm, tak doufejme, že to nebudem potřebovat...

Dede 28.1.2009 20:18

Re: Vcera vecer

Milá Zano, když jsem byla na mateřský, zkoušela jsem totéž. Vzhledem ke znalostní podpoře babičky (přežila dvě války) se povedlo - ale odpad je veliký :-)

xz 28.1.2009 20:17

ahoj lidi,

Vi nekdo, jak se rekne Tafelspitz cesky? Videnska specialita,jedla  jsem pred par dny , varene hovezi jsem doposud nesnasela, ale ten tafelspitz byl stavnaty a mekky. K tomu fazole, kren a brambory.Nasla jsem podobny recept na internetu, ale ja bych doma  udelala s krenovou omackou a houskovymi knedliky.

zana 28.1.2009 19:54

Re: Mňamňamňam

ach jo.... běhá toho teď strašně moc. Chudák junior a chudák ty. R^VV

Bláža 28.1.2009 19:52

Re: Mňamňamňam

No tak ňák stále furt stejně. Junior se už třetí den nemůže zbavit natrvalo 38,5  vždy se to vrací a tak ho zítra poženu k doktorce, místo na hory, kam měl jet. Děkuji za optání, věřím, že se mnou má osud nějaké plány ;-) tak se snažím přijít na to, jaké.

zana 28.1.2009 19:30

Re: Mňamňamňam

Blážo, jak je?

zana 28.1.2009 19:29

Re: Vcera vecer

Hanko, když jsem byla na mateřský, tak jsme fakt těžce smrděli korunou. Zkoušela jsem tenhle kus živočicha nějak zpracovat, ale výsledek se nedostavil...

MaRi 28.1.2009 19:15

Re: Vcera vecer

inu, systém musí být bdělý. 

Jak se daří kočkomňoukovi?

Hana W 28.1.2009 19:08

Vcera vecer

mi Psi system vyhodil prispevek.  Vyjadrila jsem se v prispevku, ze jsem si napred myslela, ze Terrovic vari hovezi - no, reknu to osklive slovo - ve**me**na. Ale pak na googlu jsem prisla na to, ze hovezi pupek je anglicky flank steak. Coz je velmi dobre taky jako rychlovka na grilu - absolutne se nesmi predelat, jinak by zpodesvovatel, nakrajet proti vlaknu na tenke kousky, dobra namaceci omacka aje to.

Bláža 28.1.2009 17:02

Mňamňamňam

Žebysem to vyzkoušela? Tak já si na to koupím to přední. A pivo. A těším se na další recepty :-)

Matylda 28.1.2009 16:09

Re: náhradní řešení

Já jsem v pubertě pracovala na brigádě 14 dní v hospodě. Vařili tam dršťkovou, ve velkém množství, v parném létě. Dodneška s ejí vyhýbám jako chemické zbrani. Chtěli po mně, abych ty dršťky nakrájela, což jsem striktně odmítla. Od té doby nesnáším dršťkovou, hospodské opilce a takový ten vlezlý smrad hospody, co zůstává ve vlasech pořád a musí se z nich denně vydrbat šampónem.Takže dršťkovou z hlívy zkusím. Chuť té polívky mi nevadí, je jako dobrá gulášovka, dokud na mě nejukne první kousek toho froté.

alimo 28.1.2009 13:46

Re: náhradní řešení

Jasně, musí tam být hovězí bujon nebo masox, jinak je to bez chuti a bez zápachu:-D, ale ta chuť se dá dovyrobit a je to fakt jedlý, mockrát vyzkoušený R^

jiný Honza 28.1.2009 13:42

Re: náhradní řešení

Chápu a rozumím.

jiný Honza 28.1.2009 13:41

Re: náhradní řešení

Proto říkám, že ten bujon musí být hodně silný - prostě někde se ta masová chuť získat musí.

LA 28.1.2009 13:41

Re: náhradní řešení

Nevím, jestli se u nás dají sehnat lepší nebo nejsme takoví fajnšmekří, abysme to poznali, ale tenhle problém nikdy nebyl. Naopak hrozí, že s nepředvařenými budu vyhozena nejpozději v půlce vaření.

LA 28.1.2009 13:38

Re: zase jiná varianta

Souhlasím.

Bubu 28.1.2009 13:34

Re: náhradní řešení

bóže, co to píšu... jasně že nakrájená hlíva připomíná

Bubu 28.1.2009 13:32

Re: náhradní řešení

Náhodou.... nám hlívovou "držkofku" vaří u Maxima a mají ji vždycky moooc dobrou. Navíc nakrájená i vzhledem i konzistencí připomíná dršťky.

Bubu 28.1.2009 13:30

Re: zase jiná varianta

A to jsem ani nevypsala kompletní nabídku..... to by mne odsud vyobcovali ;-P