20.7.2019 | Svátek má Ilja



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


Z DRUHÉHO KOPCE: Klukovské vzpomínky 37



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 112, poslední: 19.3. 2009 12:41, přehled diskusí

Re: Drobný detail o nespolehlivosti paměti:
Autor: josef Datum: 19.3.2009 12:28

Je to tak. A stál tehdy  3,- Kčs.

jako vždy - sqělé:
Autor: madla Datum: 27.1.2009 1:36

Předem se omlouvám,že budu jednostranná,ale téma bylo částečně nastaveno.Byť za mého mládí byly občas při tělocviku vidět zejména na klucích stopy po řemenu,nebralo se to jako týrání svěřené osoby,postižený to bral jako adekvátní trest za spáchané zvěrstvo,byť kritéria pro trest byla různá stejně jako jeho formy.Pohlavek od učitele nebyl ničím výjimečným,od 7.třídy dokonce demokratičtí učitelé dávali na výběr facku nebo poznámku.Je s podivem,že jsme vyrostli,aniž by většina z nás měla sadistické sklony,komplexy a různá postižení,jak se obávají dnešní zastánci liberální výchovy,což v jejich pojetí znamená,že dítě může vše.Dokonce jsem tuhle někde tady četla,že z nočníku může být doživotní trauma,to je,co?Mám více než dospělé děti,které vyrostly tak,že jsem jednou řekla,podruhé připomenula a potřetí byla na zadek,a to teď hned,žádné až přijde tatínek,ten o tom ani nevěděl,a když trestal on,tak zákazem Večerníčka nebo tak.Nikdy,a to ani když byl týden pryč,jsem jeho zákaz neporušila.Protože si oba odmala kousali nehty až na maso,dohodli jsme 3 facky za nehet.V sobotu vypukala velká fackovací slavnost (facky byly symbolické,ale těch 30,byť  nebolely,s mým komentářem  byly obzvlášť vypečené).Syn přestal ve 13, dcera-už bez facek-v 19,mladší je mladší a paráda je paráda).Od mala písničky,pohádky,povídání,společné dovolené,o víkendech výlety.Na nádraží jsme koupili 2 velké lístky za 25,- Kč, 2 dětské,pak teprve jsme viděli,kam až dojedem,no a pochodili někde,dali si oběd a z nějaké další zastávky jeli domů.Tehdy byl vlak výrazně levnější než autobus,dnes je to naopak.Jako malí shlédli Večerníčka,do postelí,pohádka,pusa,dobrou noc.Televize večer jen vybrané programy o víkendu,dodnes syn vyčítá,že co on mohl v 15,toho užívala stejně s ním o 4 roky mladší dcera.Ale oba se shodují v tom,že měli krásné,láskyplné a šťastné dětství,což mne opravdu těší.Když vidím rozcapenýho zmetka, jak kope bezradnou maminu,tak mi to přijde stejně ,jako když někdo týrá zvíře.Udělá to každému

Re: jako vždy - sqělé:
Autor: madla Datum: 27.1.2009 2:21

A teď k tomu zbytku. Chodili jsme do Luxoru,Hlavovky,Demínky,do Valdeka,protože jsme museli obměňovat lokály,aby nás číšníci nezabili,protože když si 15 lidí poručilo sodovku,která tehdy stála myslím 25 halířů,protože čaj  byl za 80, kafe za 1,30,linmča s ovocem 1,80,pak si dal jeden něco jako salám s cibulí a 3x mu doplňovali ošatku chleba,to dokázalo rozpálit do běla i ty,co obsluhovali anglického krále.Čas her a malin nezralých.Ale hlavně čas tažení Prahou a ochutnávek špekáčků, od Národní přes Příkopy,Masaryčku, Hlavák a Václavák až na Tylák,kde byly bezkonkurenčně nejlepší,tak akorát opečený,ale nespálený nebo vysušený,vždycky bílý šťavnatý a pálící křen a (jak on to dělal) i ve tři ráno měkký chleba,to vše za tři pade.Přátelská rada obsluhy a decentní odstup,když se kolem něj šlo odpoledne,byly zdarma.Nejlepší na Tyláku bylo to,že tam člověk vypadl přímo z tramvaje a jako do máminy náruče.Po letech si tam navykl chodit i náš pes,dospívající a pak už dospělé děti,kdeže loňské sněhy jsou.Dnes tam není nic,jen KFC a McD a podobné hnusy,klasické české špekáčky už nejsou nikde.To,co se dnes prodává,jsou jakési klobásy pochybného původu a jakosti,okolo to smrdí,protože se k nim dává zelí a cibule,s obsluhou se česky nedomluvíš,jsme tu vlastně ještě doma?A vídeňská roštěná nebo biftek s vejcem v Demínce,to bya jídla,po kterých se mi stýská,když dneska vidím na jídelníčku ty zrůdnosti s broskví nebo s ananasem.Humrový salát u Pelikána a nepřekonatelné mléčné koktejly v Koruně a v mlíčňáku na rohu Václaváku a Opletalky.No,raději nevzpomínat,takže končím.

Re: jako vždy - sqělé:
Autor: honzak Datum: 27.1.2009 6:35

"s obsluhou se česky nedomluvíš" - příběh ze Strašnic. V podchodu u metra je masna i požádal jsem (předtím slušně pozdraviv) o "štangli lovečáku", což je moje kalorická i vitamínová bomba na lyžích. Slečna chudák čuměla jek puk a tak se rusky obrátila na svoji starší kolegyni a zase věděla prd. I zželelo se mi ubohých dítek a ukázal jsem jim co chci a poté pomalu zopakoval, "š-t-a-n-g-l-e-  l-o-v-e-č-á-k-u", abych jim usnadnil další pracovní nasazení.

Automat Koruna byl zdrojem zábavy a poučení, pověstný koktail byl konzumován po litrech.

Re: jako vždy - sqělé:
Autor: havránek Datum: 27.1.2009 7:24

a co takhle v " mlíčňáku na Václaváku jahodový koktejl, ranní smaženky, chleby s budapeští a nepřekonatelné jahody se šlehačkou. V Domě potravin pak " extra"- dnes by napsali domácí tatarka...a kde jsou ty všechny lidové masny, kde jsme se ráno spravovali... ach,jo...jsou v pr..

Re: jako vždy - sqělé:
Autor: R Datum: 27.1.2009 7:39

No buřty už myslím nejsou skoro nikde, jedině snad na nějakém veletrhu v Brně 10 deka sojovuřtošpekáčku  za 60 Kč, ale třeba mléčné jídelny tady v Ostravě přežily docela v pohodě. Teda ono se to jmenuje už jinak, polovina až 2 /3 pultů zabraly nějaké současné potraviny a jídla rychlého občerstvení, téměř úplně zmizely obložené chleby a podobné, ale pořád tam je nějaký pult s plno mléčných různých salátů téměř jako ze starých časů. Vlašský, pařížský, vajíčkový, žampiónový, rybí, teda co si vzpomínám na ty tradiční nebo různé současné humrové, lososové, hermelínové či různé "zdravé" vitamínové  a podobné.  A v konkurenci různých čínských jídelen, Mc Donaldů a podobných se tyto pořád drží.

Re: jako vždy - sqělé:
Autor: josef Datum: 19.3.2009 12:41

Nezapomenout na Vaňhu - rybí chlemtárnu v pasáži u hotelu Jalta na Václaváku. Dělali tam snad první hranolky v Praze na jakémsi pomalu jedoucím dopravním pasu a zezhora na to šlo horko z nějakého zářiče. 10 dkg bylo myslím za 1,70 Kčs, k tomu filé, nebo džuveč. Koktejl v Koruně jsem začal pít při ceně 1,30 okolo r. 1964. Vzadu prodávali točenou Kofolu za 0,90 tři deci, topinku za 0,60 a bramborák za 1,- Kčs. Jo a vepřenky s tatarkou, nebo hořčicí za 3,60.

Re: jako vždy - sqělé:
Autor: Gyula Datum: 27.1.2009 11:52

A to nám nikto nevnucoval boršč a pelmene i pri komunistickom "terore" !

Re: jako vždy - sqělé:
Autor: Věra Datum: 27.1.2009 14:24

Madlo, máme podobné vzpomínky, chodila jsem na SZŠ do Belgické, Tylák za rohem, Demínka, Hlavovka i Valdek taky ... kdeže loňské sněhy jsou! KFC a McD nikdy nenahradí žádný voňavý český špekáček ze stánku nebo párek, knedlíky s omáčkou a koktajl z Koruny!;-P

Myslím že zasluhuje tichou vzpomínku:
Autor: Yarda Datum: 27.1.2009 8:35

i řeznictví s jídelnou na rohu Spálené a Myslíkovy ulice:-P:-(

Třeba jaternicový nebo jelítkový prejt s kyselým zelím, případně zadělávané dršťky.

Před nějakou dobou jsem vegetil rok v Praze tak jsem se často stavoval na gáblík v bufetu ve stanici Opatov, tam to ještě (snad) funguje.

Re: Myslím že zasluhuje tichou vzpomínku:
Autor: MLOK1 Datum: 27.1.2009 9:48

Yardo, Vy sadisto jeden - nechte si těch provokací!!!

       Začal jsem slintat po Vašem líčení všech těch dobrot jako buldog a nemohu se věnovat budování vyspělé kapitalistické společnosti:-):-):-)

Re: Myslím že zasluhuje tichou vzpomínku:
Autor: Věra Datum: 27.1.2009 14:33

Jídelna na rohu Spálené a Myslíkovy - sqělá sekaná! A měla jsem to blízko, pracovala jsem v Myslíkově!:-D

Re: Myslím že zasluhuje tichou vzpomínku:
Autor: Wittti Datum: 27.1.2009 21:00

Todle řeznictví znám, taky tam měli dobrý tlustý od šunky, ale přidám ještě bufet na florenci, pečený koleno s křenem a pivko.

Re: jako vždy - sqělé:
Autor: alex Datum: 27.1.2009 10:32

Nedá mi, když čtu příspěvky od bezva fackujících rodičů - a pročpak že si ty šťastné děti kousaly nehty? Jako z přemíry štěstí a pochopení v rodině? A nebylo to náhodou jinak?

Re: jako vždy - sqělé:
Autor: NobodyWasHere Datum: 27.1.2009 13:00

alexi, kolikpak máte dětí, že jste takový chytrolín ? Já mám 4 a z nich dvě si kousaly nehty ať jsme s nima dělali co chtěli a dvě ne. A to jsme je vychovávali v podstatě stejně.

Re: jako vždy - sqělé:
Autor: alex Datum: 27.1.2009 13:29

Mám dvě a nehty si nekoušou. A ovšem - nefackuju je.

Re: jako vždy - sqělé:
Autor: Jojin Datum: 27.1.2009 18:18

...já si taky kousal nehty a nefackovali mě.Jeden z předchůdců pisatelů správně podotkl že s některými zpovykanými smrady to nejde jinak.Ono staré přísloví že"Metla vyhání děti z pekla"má svoje opodstatnění.V podstatě bych neměnil své pedagogické"návyky"a mlaďochovi ji klidně vystřihl.Pokud by něco mektal o tom že mě udá tak bych mu ještě poradil kde a dodal že samozřejmě může zapomenout na mobil,kapesné,poflakování s kámoši atd. neboť on připraví rodinu o živitele....

Prima!:
Autor: Věra Datum: 27.1.2009 1:16

Fantastický vzpomínky! Mám podobné, jsouc asi o 3 roky starší, nejhezčí jsou na párky v Koruně, ty byly skoro jako za 1.republiky! Jsou to vzpomínky zvané chuťovky:-P Prý podobné uzeniny teď vyrábí firma Klepiš, prodává je třeba v uzenářství U Synků (Na poříčí 21). Taky jsem milovala útulné kavárny a restaurace, kam mě občas vodila máma jako dítě (Slavie, Demínka, Hlavovka, Valdek, Černý pivovar na Karláku). Do Slávie jsme chodívaly i jako studentky, mělo to svou atmosféru. Známý obraz "Piják absintu" a Šimek s Grossmanem, píšící u stolku svá nezapomenutelná dílka - to byl život!

Folklórové historky:
Autor: conqueror Datum: 27.1.2009 1:05

a hlavně ty "Karlovi Vary", to skutečná taškařice...;-(

Re: Folklórové historky:
Autor: figura Datum: 27.1.2009 11:31

No jo, no. Překlep se. To je štráchů...

Ohledně té stravy:
Autor: Kanuk Datum: 27.1.2009 0:59

Jednou jsem si v místním řeznictví (v Zalouževsi - v Kanukistánu, už neexistuje) poručil kousek tlustého od šunky. Prodavačka na mne vykulila oči, co že s tím budu dělat, a dala mi jej, asi 10 dkg, zadarmo, že by to prý stejně musela vyhodit.

Re: Ohledně té stravy:
Autor: Kanuk Datum: 27.1.2009 9:34

Oni ti Amerikáni vůbec nevěděj, co je dobrý. Ovšem, když vezmu v úvahu kuchařské schopnosti jejich manželek, tak se ani moc nedivím.