24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: A opět zakysaná smetana...

Milé kuchařky až budete unaveny z vaření tradičních vánočních a novoročních jídel a rády používáte v kuchyni zakysanou smetanu, přikládám 3 recepty na obyčejná jídla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zana 17.1.2009 11:05

Re: ZANO, ZEPTÁM SE STEJNĚ, JAK NAŠE PETRA:

A VÍŠ ŽE NE? FAKT BEZ NIČEHO DALŠÍHO A NIKDY SE MI NESTALO, ŽE BY SE TĚSTO SYPALO ... ANI MĚ NENAPADLO O TOM UVAŽOVAT, TO JE RECEPT JEŠTĚ PO BABIČCE.

LENKA S 17.1.2009 0:58

Re: ZANO, ZEPTÁM SE STEJNĚ, JAK NAŠE PETRA:

Zano, mé  zkušenosti   praví, že jsi  asi  zapomněla  na   trochu mléka, aby  to   nebyla  jen  taková  bramborově  moučná  drobenka.

LENKA S 17.1.2009 0:38

ZANO, ZEPTÁM SE STEJNĚ, JAK NAŠE PETRA:

JAK UVAŘENÉ  JSOU TY  BRAMBORY- VE  SLUPCE  NEBO  BEZ? DĚKUJU PŘEDEM ZA ODPOVĚĎ.

zana 16.1.2009 23:52

Re: BÁBOVKY Z BRAMBOR? TU NEZNÁM, ALE RÁDA SE POUČÍM

;-) Jak si račte...   UVAŘIT BRAMBORY A NECHAT VYCHLADNOUT.

8 DG TUKU+ 15 DG CUKRU+ 1 ŽLOUTEK - TŘÍT DO PĚNY, PŘIDAT 25 DG HRUBÉ MOUKY, 25 DG BRAMBOR (NASTROUHANÝCH), 1 PRDOPEČ, VANILKOVÝ CUKR, TROCHU SOLI. SPATLAT DOHROMADY.

ODDĚLIT TŘETINU, OBARVIT KAKAEM NA HODNĚ TMAVO (PODLE KAKAA, NESLADKÉ!!). SESTAVIT BÁBOVKU A PÉCT CCA 45 MINUT - JAK KTEREJ TROUBA:-).

aida 16.1.2009 23:05

Re: O.T. - SVETR PRO MATYLDU

Hmm, já se po letech taky dala na šití. Pro dceru-punkerku, v obchodě podle svého vkusu nic nesežene. Zatím mám za sebou jedny kostkáče (kostkované kalhoty), kupodivu vyšly opravdu dobře, kostky jsem trefila přesně, sama se tomu divím; teď se chystám na ohnivě rudé manšestráky (taky pro ni).

Kdysi jsem šila a pletla vše - pro sebe (při mé nekonfekční postavě to jinak nešlo), i na kabát a všelijaké kostýmy jsem si troufla, kalhoty jsem dokonce jednu dobu šila na kšeft (kamarádům). Později vše pro děti a manžela - a nakonec to jaksi vyšumělo, poslední záchvěv byla koupě naprosto geniálního šicího stroje (je chytřejší než já) před pár lety; přesně pak jsem šít přestala... Tak snad mě teď dcera víc donutí a budu šít nejen jí. ;-)

aida 16.1.2009 22:56

Re: vánoční mňamka ze zbytků

Jé, to muselo být dobré!

LENKA S 16.1.2009 22:51

BÁBOVKY Z BRAMBOR? TU NEZNÁM, ALE RÁDA SE POUČÍM

PROSÍM,  SEM S  TOU BÁBOVKOU.

Jakub S. 16.1.2009 22:32

Vót dialéktika - !

No to potěší, o tym žádná!

Bláža 16.1.2009 22:30

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Nááádhera! ;-DR^

zana 16.1.2009 21:46

Re: vánoční mňamka ze zbytků

;-D;-D

zana 16.1.2009 21:44

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

JoVo, ty jseš zvíře;-);-D ... no jo, Zvířetník;-D

RenataE 16.1.2009 20:37

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Uááá! Šrapnéél!;-D

JoVo 16.1.2009 20:07

R O Z V E R N Í Č E K .

:-)Velká obchodní firma se ocitla těsně před bankrotem. Situaci může zachránit jen úvěr. Oba dva společníci jsou na firmě existenčně závislí. Vyplní potřebné papíry a donesou je do banky. Zástupce banky si je prohlédne a říká:"Vypadá to nadějně. Když se vám do konce týdne neozvu, tak ten úvěr máte." Oba dva se vrátí do firmy a následující dny tráví v totálním nervovém vyčerpání, nespí, nejedí, likvidují cigarety po kartónech. Pátek odpoledne. Banka zavírá za pár minut. Klepání na dveře. Rosenkranz jde otevřít, stojí tam poslíček s telegramem. Kohnovy oči se plní slzami. Rosenkranz vyděšen s rozklepanýma rukama otvírá obálku. Najednou se mu tváře rozjasní širokým úsměvem: "Kohn, dobré zprávy! Umřel ti bratr.":-)Hezký večer všem.8-oVVR^

Louk 16.1.2009 19:41

Chybějící inkredence :) dokoupeny

zítra se jde na věc. Bezva tip, milá Nelino, díky V. Místo alobalu lupnu brambory se smetanou do pekáče a proložím tím, co dům dá. Ideální - ňamka, spousta variant a minimum nádobí ;-).

A ještě lehce OT. Nelino, nebyla nááhodou cestou z mik. venčení řeč o fotkách smečky? Co takhle je poslat Dede i s vyprávěním. A nejen o smečce. Mám důvodné podezření, že zajímavých zážitků jsi nasbírala za svůj život bohatě :-)V.

RenataE 16.1.2009 18:45

Re: vánoční mňamka ze zbytků

A v tom se my dvě lišíme, já mám silvestrovské trosky a ty vánoční mňamku;-D

Karolína 16.1.2009 18:32

vánoční mňamka ze zbytků

se mi letos taky povedla - zbyla mi 1 šlehačka, 1 zakysaná smetana, 1 100 gr. balení šunky a odřezek špeku, nějaký plátkový sýr, půlka brokolice. Brambor máme dost, vajíček taky, cibule se taky ještě našla, tak jsem trochu zaexperimentovala a vzniklo z toho skvělé jídlo.

Brambory jsem oloupala a syrové pokrájela na půlcentimetrová kolečka. Na kostičky špek do pekáčku, na něj jsem položila kolečka brambor, prosypala cibulkou a najemno krájenou šunkou, osolila, opepřila. Založila jsem další vrstvu brambor a to celé si zopákla, tak dlouho, dokud suroviny nedošly. Nahoře byla vrstva brambor a brokolicové růžičky. Ve šlehači jsem rozmixovala šlehačku, zakysanou smetanu, asi 4 vajíčka a trochu vody, přidala byinkové koření. Tím jsem celou krmi zalila a vnořila do trouby. Když brambory změkly - nasály přitom tu šlehačku i vůni bylinek a byly velmi jemné, tak to celé zkompaktnělo a zapeklo se. Pak jsem jen nahoru nasypala sýr a dala znovu na chvilku do trouby, aby se roztekl. Spotřebovaly se zbytky šunky a dalšího a vznikl kastrol jídla, ze kterého se najedlo asi 6 lidí!

zana 16.1.2009 18:26

Re: NELINO, TO JE BAŠTA.

LENKO, TAK TO NEE- JÁ VÍM, ŽE TVŮJ JIŘÍ JE NA SLADKÝ, A MYSLÍM FAKT BÁBOVKU, AKORÁT ŽE TĚSTO JE DĚLANÝ  Z VAŘENEJCH BRAMBOR. :-) JÁ JI DĚLÁM NAPŮL KAKAOVOU. ZNÁŠ?

RenataE 16.1.2009 17:52

Re: O.T. - SVETR PRO MATYLDU

To znám! Taky jsem kdysi pletla podobným způsobem. Ovšem za posledních 10 let je můj jediný produkt šála pro Zuzku z jednoho přadena. Ta vlna (není to vlna) byla tak krásná, že jsem ji v tom krámě nemohla nechat.

Nešila jsem nikdy, zato jsem nutila maminku, aby mi šila podle mých návrhů. Už jsem o tom jednou myslím psala, nejlepší kreace vznikaly z oděvů z různých pozůstalostí. Moje nejoblíbenější zimní sukně byla z vlněného festovního županu po dědečkovi (nosila jsem ji celý gympl a pak ještě další čtyři roky). Šaty na maturitní ples naopak vznikly z hedvábného županu po pratetě - a vůbec nikdo nepoznal, že jsou z županu;-D

LENKA S 16.1.2009 17:48

Re: KAŠTÁNKU,ZKUS NA CHALUPĚ DŘEPČÍKA ŽRAVÉHO ODRADIT TÍM, ŽE MEZI ROSTLINKY RUKOLY SEMTAM ZAPÍCHNEŠ JEDNU DVĚ CIBULKY NEBO TAKY PÁR STROUŽKŮ ČESNEKU.

DĚKUJU A BUDU  SE  UŽ  TĚŠIT. A  DEJ POZOR, A´T  SI ZAS   NĚCO  NEVYVEDEŠ. PRAŽENÍ POHLEDEJ  NĚKDE  V DNEŠNÍ  DISKUSI. VYPADÁ  TO, ŽE  SE  JDE  OPĚT  DO  FERDINANDY, , SNAD   V  PÁTEK 13.2 .  KOLEM  17:30. POKUD   DOŽIJU VE ZDRAVÍ, DORAZÍM TAKY.

RenataE 16.1.2009 17:46

Re: Drobný dotaz k závinu,

Dala bych 1-2 vejce na kelímek smetany. A teď si vyber, jestli má kelímek 150 nebo 200 g, může být i 180, a jestli jedno nebo dvě vejce;-D

LENKA S 16.1.2009 17:38

Re: NELINO, TO JE BAŠTA.

 ZANO,NEZAPOMÍNÁM, I KDYŽ  JIŘÍ PROTESTUJE, POKUD  JE  TO UZENÉ   V BÁBOVCE TROŠKU  SLANĚJŠÍ. DNES  VŠAK BAŠTIL, AŽ  MĚL ZA  UŠIMA  BOULE. PRÝ  TO BYLO  MOC  MŇAM.  NEVÍM SICE, CO Z  TÉ  CHUTI   OPRAVDU CÍTIL, KDYŽ  SVOU   PORCI  BOHATĚ  ZALIL  DOMÁCÍM  "UNCLE  BENCEM", ALE  POCHVALOVAL SI, TAKŽE  JSEM  RÁDA   DOZNALA, ŽE   TEN NÁPAD  JE  O   NELINY  Z MLSOTNÍKU, NIKOLI Z MÉ HLAVY.

Matylda 16.1.2009 17:20

Re: Pro Vave

že ano, odklepla jsem to špatně.

Matylda 16.1.2009 17:20

Však jsem si myslela

že je to vlastní výroba, je to model-skvost. Kdysi jsem měla taky strakatý svetr, ale ten tvůj mě moc zaujal.:-)

Hanča 16.1.2009 17:19

Drobný dotaz k závinu,

až ho budu chtít vyzkoušet : kolik asi tak zhruba kysané smetany a vajec mám vrazit do náplně? - Já vím, přiměřeně. Tak jinak - má být náplň spíš hustší? Řekla bych, že musí být hodně hustá, aby zatuhla a závin se dal krájet. Jak je to, milá Nelino?

Vave 16.1.2009 16:29

O.T. - SVETR PRO MATYLDU

Díky, milá MatyldoVV, těší mě, že se Ti svetr líbil. Pletla jsem sama podle vlastního nápadu. Mám/měla jsem povícero různých strakatých svetrů, protože plést jen obyčejný svetr mě moc nebaví.:-) Zrovna jako když jsem cokoli šila, vznikaly "sešívance"; koupené látky se rozstříhaly a pak sešívaly a teprve z toho se šilo. Moje matka z toho vždycky šílela, ale já měla jistotu, že určitě nikdo nic podobného nebude mít na sobě. Musím ovšem přiznat, že jsem (mimo na děti) nikdy nešila moc, muselo mě něco napadnout a chytnout, a teď už nešiju vůbec, a pletu taky málo, jen když mám nepřekonatelné nutkání - prostě není čas. :-/

YGA 16.1.2009 14:36

Re: Zano, milá Zano!

Ale chudák malá - zvýšenou teplotu 8-o! Konec světa!! ;-D 

zana 16.1.2009 14:32

Re: Zano, milá Zano!

nenene, my se projdeme děsně rádi, radši než cokoliv jinýho:-), i když proložený mistrovským kafem to teda bejt může. Ale ne tenhle víkend;-(, přednosta mi od rána  umírá na nachlazení. Má i zvýšenou teplotu8-o8-o;-D.

Jakub S. 16.1.2009 13:56

No aby na to eště někdo nepřišel, že...

Je to tak. Skoro vše uschlé / zaschlé / vyschlé lze  n ě j a k roz-něco.

Kadlus 16.1.2009 13:28

Variace

Když vaří chlap,tak s fantasií.Variabilní náhrada za ten "sourční krém".Ve vajíčku tyčovým mixerem rozkvrdlat jakýkoliv sejrek (mazací), vybrat i příchuť, čím pikantnější,tím lepší, před koncem zapékání zalít, nastrouhat navrch tvrdší sýr(poslední řešení byla zapomenutá,v ledničce zastydlá Niva),posypat kořením na americké brambory, dopéct a dlabat! Jde použít i bílý jogurt,hodně tučný, ale vajíčka jsou va,jíčka, u těch zatím žádný dovede nevymyslel jak je ještě před rozklepnutím ochudit !8-oSamozřejmě,kvrdlat v hrnku!

Jakub S. 16.1.2009 13:04

Re: JO, ZEMÁKY, TO JE BAŠTA.

CHUDÁK MALÁ SYMPATICKÁ. ŽÁDNÁ SRANDA...