16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Silvestrovské trosky

Debatovala jsem se synkem o tom, jak vlastně vařím. Jak to, že když máš dva metry kuchařek, tak podle nich nevaříš? - No, já si je ráda čtu, ale nikdy nemám ty správné suroviny, tak vařím tak nějak přibližně, z toho, co mám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JoVo 9.1.2009 20:01

R O Z V E R N Í Č E K .

:-)Člověče, ty máš pěkný kabát, zánovní klobouk, hůlku se stříbrným knoflíkem a k tomu takové šeredné šmajdavé boty!" Problém je v tom, že se v kavárně žádný host nepřezouvá...":-)Vinšuju všem hezký víkend.8-oVVR^

 

 

 

Anezka Sejbalova 9.1.2009 20:47

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

JoVo, v kavarne mozna ne, ale prednosta se jednou vratil z hospody a mel na jedne noze kopacku a na druhej valenku. A to me jeste tvrdil, ze dopadl ze vsech nejlip.

JoVo 9.1.2009 20:52

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Anežko, Anežko, Ty máš těžkej, ale opravdu těžkej život.

Anezka Sejbalova 9.1.2009 21:00

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Ale jen do vecera  JoVo, pak si otevru lahvinku  a primo se vznasim !

Jakub S. 10.1.2009 0:33

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

To bysem mu dal kopačky, buďa tebou!

Vave 9.1.2009 21:24

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Jovásku! R^VV Dřív se daly pěkné botky sehnat v panelácích za dveřmi, ale dneska už jsou lidi čuňata, snad se ani nepřezouvají. ;-)

Jakub S. 10.1.2009 0:33

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Jo, je to tak. To je potom těžký, pani!

MaRi 9.1.2009 17:33

prosím prosím o vysvětlení

co si mám představit pod pojmem "kuřecí prsní řízek křehčený". Mám mezery ve vzdělání, přiznávám. Nepojala jsem k němu důvěru a putoval zpátky do mrazicího pultu v obchodě.

Xerxová 9.1.2009 18:08

Re: prosím prosím o vysvětlení

jedna diskuze o pro a proti je tady

MaRi 9.1.2009 18:18

Re: prosím prosím o vysvětlení

díky. DIskuse podpořila moji nedůvěru;-)

Jakub S. 9.1.2009 19:28

Zrůdné slovo.

Zrůdný význam. Zrůdná podstata. A vůbec: dodáním vody sew dodá  k ř e h k o s t ? Nanejvýš šťavnatost, ne? Čo si predstavujete pod takým slovom krehký, súdruhovia z marketov - ? Už i na češtinu, jediný poklad našich dědů, nám sahají. Nestačí Czenglish atd.?

aida 9.1.2009 21:51

Re: Zrůdné slovo.

No, ono je to dané překladem z AJ, někdy se tomu zkřehčování totiž říká tenderizace.

Tenderizace může být fyzikální nebo chemická. Fyzikální, to je třeba normální naklepání, které děláme všichni, průmyslově s k tomu používají přístroje slangově zvané masírky a procesu se říká masírování. No a pak je zkřehčování chemické, přídavkem různých látek. Buď jsou to různé, hlavně proteolytické, enzymy, třeba zmiňovaný papain, nebo jsou to nějaké jiné chemické látky, klasicky polyfosfáty (přesněji jejich roztoky). Buď se do masa vstřikují nebo se přidávají právě při tom masírování. Tolik ve stručnosti, stačí to tak?

P.S. Já bych si to nekoupila, kupuju výhradně maso čerstvé.

MaRi 9.1.2009 21:58

Re: Zrůdné slovo.

taky mám radši čerstvé maso, ale vesničanům se ne vždy podaří dostat tam, kde se dá koupit. Letos jsme ve městě ještě nebyli...

ri 9.1.2009 20:10

Re: prosím prosím o vysvětlení

Nevím, co to znamená, rozdíl u krůtích prsou ve složení byl v tom, že složení bylo 80%masa a škrob (myslím bramborový). Tak jsem koupila nekřehčené ... bez označení, kolik je tam masa ;-)

Matylda 9.1.2009 21:06

Re: prosím prosím o vysvětlení

Prošlo mi to domácností. Po rozmrznutí je prostě rozblemcané, jinak se to nazvat nedá.

zana 9.1.2009 22:05

Re: prosím prosím o vysvětlení

Taky jsem to jednou koupila a usoudila, že jako zkušenost to stačí...

Zdena b.p. 9.1.2009 22:59

Re: prosím prosím o vysvětlení

I já jsem tuto "specialitu" zavrhla. I mně připadá maso blátivé. A nejsem sama. Hovořily jsme o této nabídce s nákupnímy kamarádkami a obě ho už zavrhly. My totiž vyrážíme na větší nákupy spolu do Makra. Jedna má větší rodinu a druhá přeborníka v kulturistice. No a já mám kartu a o úlovky se dělím s dcerou.

aida 9.1.2009 23:13

Re: prosím prosím o vysvětlení

Mám doma přeborníka ve veslování, sní toho víc, než my ostatní tři dohromady, ale kartu do Makra nemám, fňuk.;-(

Zdena b.p. 10.1.2009 0:38

Re: prosím prosím o vysvětlení

No, ona to není zase tak velká výhra. Mám kartu, protože jsem roky pracovala jako OSVČ  a potom jsem tak dělala vedlejšák. Musela jsem nějak získat peníze pro rekonstrukci domku. Teď dodatečně jsem opravdu ráda, že jsem každý vedlejší příjem přiznala. Při nákupu v tomhle zařízení jen pro rodinu se musí opravdu zvážit, co je rentabilní a počítat s větším balením. Já tam kupuju zejména granule pro číči, prací prášky v akci, drogerii a pod. Kamarádka s borcem - kulturistou samozřejmě maso, maso a maso. Pak rýži a čočku (o tu se se mnou dělí je jí 10 balíčků) a tak. Dokud jsem nepoznala osobně toho jejího borce, říkejme mu P.T. tak jsem na kulturistiku nekoukala s nadšením. On je ale ryzí amatér a má úžasné výsledky. Normálně chodí do zaměstnání a když se chystá na soutěž, tak už před šestou má jednu fázi natrénovanou.

Zdena b.p. 9.1.2009 13:46

Renatko, mocmoc se omlouvám.

Takové skvosty si nechán až na doma. Jen jsem náááhodou číhla, co ještě vyrostlo včera na diskuzi, když jsem padla za vlast tak brzy. Teď jsem tam neuměle vysmolila svůj recept na "pseudo kaldoun" dle Zdeny b.p. ;-) Ano pravý se vaří z husích drůbků, ale já to šidím. Prostě je to jídlo, které v různých fázích vaření předkládám celé smečce, aniž by to tušila. :-) A už zase musím pádit. Papa.

Zdena b.p. 9.1.2009 16:47

Re: Renatko, mocmoc se omlouvám.

Tak jsem doma a vylizuju si rány :-). Prostě jsem se konečně pořádně vymetla, když jsem odbočovala na hlavní a pod popraškem byla skluzavka. Jo, jsem celá, jenom mám tik v pravém oku;-). Po přečtení článečku jsem se trochu zhrozila. Ono to vyznělo výrazně ironicky, ale já to struhadélko nepoznala a považovala jsem ho za něco moc vzácného a mňamózního. Prostě jsem měla jen pár minut a nastalo "kouzlo" nechtěného. Taky se u nás po svátkách konala dožerná. Jen jediné si šetřím a chodím to mlsat každý den a moc doufám, že si mimo mne nikdo nedá ;-P. Je to jablkový křen. U nás se dělá k ovaru a praskne na to i 5 kg jablíček a veliká  palice křenu. Je nás milovníků této lahůdky víc, ale já ho můžu i k dortu.

Xerxová 9.1.2009 17:32

Re: Renatko, mocmoc se omlouvám.

ach jo - ti cyklisti na ledu... Hlavně že jsi skoro celá, dopadlo to ještě báječně.VV

baty 9.1.2009 17:32

Re: Renatko, mocmoc se omlouvám.

křen ti schvaluju, bycikl fakt ale nééé! Pár dní se už o Tebe klepu strachy a  neříkám nic, ale na moje slova došlo. Nešlo by to nějakou MHD?????

MaRi 9.1.2009 17:35

Re: Renatko, mocmoc se omlouvám.

Zdeno V8-oV

zana 9.1.2009 18:51

Re: Renatko, mocmoc se omlouvám.

Achich, Zdeno... už aby to slezlo.

Jakub S. 9.1.2009 19:29

Re: Renatko, mocmoc se omlouvám.

Teda ty jsi křen - na kole na skluzavku, ach jo.

Zdena b.p. 9.1.2009 23:03

Re: Renatko, mocmoc se omlouvám.

Všechno jsem odložila a stávkovala pod dekou. Moje terapeutické kočky nastoupily na směnu a už je mi líp. :-)

Jakub S. 9.1.2009 13:37

Pralísky.

To se nedá vymyslet. (c) Kindersprache. Zbývá bezmezně závidět. A lačně sledovat ty perly...

alimo 9.1.2009 12:25

Hezké počteníčko

taky občas vařím "co dům dá", ale já stejně vařím podle instinktu a ne podle kuchařky, ty mi slouží jako inspirace, ne přesný návod. A děti jsou šikovný, všechna čest, ono co se v mládí naučíš....:-) Jak byl mladej rád, že občas koukal pod pokličku, když se musel v Anglii starat sám, na hospody jaksi nebyly drobný:-/

Alex 9.1.2009 12:41

Re: Hezké počteníčko

Také vařím takhle. Někdy kouknu do kuchařky u takové té "klasiky", když si nejsem jistá. Alimo máš na Hadech mejlíka.