26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kokosky

Miluju je od malička. Kokosky uvnitř vláčné, skoro šťavnaté. Až letos jsem dostala ten správný recept.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Snowy White 20.12.2008 11:18

Re: Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?

Jste geniální. A jako když vlastníte telepatickou schopnost - ve špajzu jsem měl přesně 13deka ořechů. :-) Smekám před Vámi za tu jednoduchou recepturu a děkuji.

baty 20.12.2008 11:09

Re: Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?

DÍK!

zkumavka 20.12.2008 8:37

Všem Dášenkám,

hezký,sváteční den !! Hodně zdravíčka,Dede!V

Xerxová 20.12.2008 8:22

Re: Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?

ořechová dobrá rychlá ;-P 8 dkg cukru (může být i vanilkový), 8 dkg másla - utřu (moc se s tím nepatlám, teplé ořechy to bez potíží spojí a nesráží se to). 13 dkg namletých vlašáků (jdou i lískáče) přeleju troškou vařícího mléka (píše se jedna šestnáctina litru...) prostě pomaličku leju horké mléko na ořechy a když je z toho teplá hustší kaše tak je zamíchám do toho sladkého másla. A je to

baty 19.12.2008 22:28

Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?

s kakaem i bez? Nějak delám pořád ten samej a už je mi to peinlich.

baty 19.12.2008 22:22

Re: Kokos došel stejně jako kokosky

Renato, na kokosky bychom měly chodit spolu, já jsem vyznavač té spodní půlky a kokosku teda sním, žejo. Ale Tvoje ořechosky zkusím hned ráno, zbylo trochu namletých ořechů a nemusím je všechny nacpat do nepečených kuliček. Dík!

zkumavka 19.12.2008 22:09

Re: Tohle mi nedelej Renato,

Hm.Chápu.Krásné.Sem nepřesaditelný exemplář.Tím víc vím jak chutná domov.V

RenataE 19.12.2008 21:52

Kokos došel stejně jako kokosky

a tak jsem stejný recept zkusila s vlašskými ořechy. Taky dobrý:-)

zana 19.12.2008 21:14

Re: Ach, vůně kokosek

Jo, kokosky - ty jsme potkali na podzim, když jsme byli v Rakousku v Alpách. Na příslib už to teda nebylo, ale už jsme byli na cestě domů, tak jsme taky spíš jen vyškrábli drobný. A byly to kokosky moc zajímavý, trochu jiný než u nás - bez marmelády, ale s hodně výrazně kakaovým krémem. Dobrý;-)

Hanča 19.12.2008 18:39

Re: Dotaz :

Výborně, to ráda slyším. Díky! Jdu do toho -aspoň bude letos nějaká novinka.

redneck Mike, Mississippi 19.12.2008 17:03

Tohle mi nedelej Renato,

hned bych si jednu dve dal, tu kokosku...

Na vanocni cukrovi mam jednu nostalgickou vzpominku. Jako kluk jsem cukrovi miloval a moje nevlastni mama pekla rada a moc dobre. Z domu jsem odesel drive nez jsem vubec stacil dospet. Do '89 jsme meli jenom minimalni kontakty, nebyl internet, telefonovani bylo komplikovane a ne vzdy bezpecne. Prisel listopad '89, predvanocni cas...

  Prijel jsem az koncem leta. Po navsteve  synu a byvale zeny jsem navstivil i rodice...  "...pockej, neco tu pro tebe mam...', rika mama a vytahuje plechovou krabici od bomboniery, otviram krabici a laduji se tim nejlahodnejsim, nejvonavejsim vanocnim cukrovim v mem zivote... 

Nelina 19.12.2008 15:47

Ach, vůně kokosek

V uvolněném roce 69 jsme získali příslib a jeli přes Rakousko do Jugo. Vyjít jen s příslibem dalo hodně počítání a žádné zbytečné utrácení. V Salzburgu jsme se toulali centrem a v tom jako rána přes nos - z malé cukrárny přeúžasná vůně kokosek. Právě je z pece vysypávali do prodejních přihrádek. Neváhali jsme, za větší peníz nakoupili přímo pytel,  vyhledali nejbližší lavičku a začalo ládování. Snad že ta vůně byla z takového množství v obchodě, no na ni a ten požitelk se nedá zapomenout.

zkumavka 19.12.2008 14:31

Re: Dotaz z bezradnosti

Dede,nejsem žádná kuchařinka,ale jestli to není ze starého bizona,pak lze prošpikovat tvrdým,dobrým sýrem,zatáhnout na oleji a pod pokličkou v troubě dusit,pepřík,sůl,ale později,aby nevlhlo.Před dokončením si udělej takové malé kuličky z másla a hladké mouky smíchané,prohnětené a pouštěj je do šťávičky.Příloha: Cokoli.Ke konci bych to na slabé plátky pokrájela a se šťávou,aby se chutě spojily,dodusila.Ten sýr je v tom dobrej.

RenataE 19.12.2008 13:48

Re: Dotaz :

Jsou vláčné hned. Jak dlouho vydrží, to nevím. U nás dva dny.

Tečka 19.12.2008 13:11

Re: Dotaz z bezradnosti

U nás se to taky tak vařilo a já to tak vařím taky. U nás se tomu říkalo "ptáci ven" (prosím, prosím, nekomentovat). V té omáčce plavalo všechno najednou, krásně nacucané, v těch ptáčkách zabalené mi to připadá trochu zapařené.

Tečka 19.12.2008 13:03

Re: kokosky, to je mor

Děkuji, takovýhle věci já taky můžu, vypadá to dost dobře. A hlavně to není pracný.To bych si mohla umíchat 3 vajíčka bez dvou bílků. 

jiný Honza 19.12.2008 12:15

Re: Dotaz z bezradnosti

Tak to je nás víc, budu o tom informovat MLP - třeba to zkusíme spáchat.

Dede 19.12.2008 12:11

Re: Dotaz z bezradnosti

Houby kluci neradi a na knedlík nemám mouku ;-) Asi zůstanu u španělské varianty nebo zkusím to s tím černým pivem - tady je moc dobré vánoční pivo, které dobře splňuje dané podmínky :-)

Beda 19.12.2008 11:33

Re: Dotaz z bezradnosti

to já ne jen ráda, to přímo miluju (ovšem nevím, jak je na tom Dede u lišejníků s houbama) - akorát u nás s rýží.... slint slintVVVVVV

a kdyby nebyla zas až tak moc hoch kvualita - a třeba na španěláky by se dělilo - tak bych ho sprostě uvařila a udělala kýýýýýbl omáčky smetanové, slint slintVVVVVVVV ... třeba houbová - hm, zase houby?, koprovka - to leckdo nerad, česneková, křenová.... BPŽE JÁ MÁM HLAD!!!! A CHUŤ!!!!!!!!!!!!!!

Xerxová 19.12.2008 11:31

Re: Dotaz z bezradnosti

u nás hlavně mlaďaska miluje španěláky falešné (nezamotané) - ona totiž nemusí moc masa, ale miluje ten páreček, okurčičku, anglickou slaninu... která se v té omáčce hojně vyskytují. Takže já jsem masožravec (mám ho hodně), ona náplňožravec (má toho hodně) a polovičky obě jsou všežravé. K tomu knedlík či rýže...

Bubu 19.12.2008 11:15

Re: kokosky, to je mor

Kokosky od dr.Oetkera jsou jen z bílků, to se koupí škatule a podle návodů se do ušlehaných 3 bílků zamíchá obsah obou pytlíků a lžičkou se kladou hromádky na plech.

A pasiáns je moje oblíbené kávové cukroví. To se 1 dcl kávy extra infarktní síly (např. 2 vrchovaté polévkové lžíce instantní kávy do 1 dcl vody) se 100g cukru svaří na nit. Tenkým čúrkem se to zašlehá do sněhu ze 2 bílků a pak se vmíchá 150g hladké mouky. A stříká se na pečící papír. Pusinky to nejsou, spíš placičky, já stříkám malá kolečka a mám z toho takové penízky. Skladuje se v zavřené pixle, není to dobré nechat zvlhnout. Je to hodně kávové, křupavé a mám to moc ráda.

JarkaK 19.12.2008 11:12

Kokosky

Já mám na kokosky také velmi jednoduchý recept:3 bílky, 25 dkg mletého cukru, 25 dkg kokosu. Bílky ušlehat zamíchat cukr a pak kokos. Na silně vymaštěný plech lžičkou "nakydat" hrudky. Strčit do trouby. Původní varianta se jmenuje ořechové makronky, tedy asi lze dělat z ořechů. U nás má úspěch kokosová varianta.Hezké vánoce

Bubu 19.12.2008 11:06

Re: Dotaz z bezradnosti

A co obyčejné klasické české hovězí na houbách s knedlíkem - to já tuze ráda.

Dede 19.12.2008 11:01

Re: Dotaz z bezradnosti

Koukám MaRi, žes vyzobla, to, co i já!:-) Díky Karolíno, jsi kuchařka s božským nadáním Va já se hned na ten kus masa koukám s větším nadšením! ;-D

MaRi 19.12.2008 10:47

Re: Dotaz z bezradnosti

Souhlasím s Karolínou, že"něco" zavinutého do hovězího masa rozhodně nezklame.  Ale Karolína mi nasadila brouka do hlavy - jaký máš vyzkoušený poměr toho vína, pom. šťávy a protlaku? Ten nápad mě zaujal velice velmi.

Karolína 19.12.2008 10:08

Re: Dotaz z bezradnosti

Nakrájet na plátky a svinout španělského ptáčka! Dobře nacpaný španělák nikdy nezklame!

Prošpikovat, hodně prošpikovat, pročesnekovat (myslím ten zasunutý celý stroužek česneku v mase), vcelku upéct jen tak s divokým kořením, nakrájet a udělat buď dobrou křenovou omáčku nebo znojemskou - s okurkami.

Vložit jen tak do hrnce, zalít červeným vínem, pomerančovým džusem a rajským protlakem, aby maso bylo ponořené, přidat na plátky krájené citrony i s kůrou, hřebíček, sůl, kousek vanilky vcelku a dlooooouho lehce vařit - tak jakoby spíš táhnout. Omáčka zhoustne, je příjemně nasládlá, barva tmavohnědá, ale strašně dobrá, s rýží je to vynikající středomořský pokrm. Jedla jsem to na Kypru a nemělo to chybu! Dělám často a vždycky to má úspěch. Chce to ale opravdu dlouho a pomaličku nechat probublávat!

A také dobré jsou rozklepané hovězí plátky, jen tak obalené v mouce, oprásknuté na oleji. Pak vložené i se šťávou do pekáčku, zalité trochou černého piva a vody, přidám zázvor - mletý sušený i kousek čerstvého, nejlépe strouhaného. Dusím doměkka, pak přidám obyč. horčici a dohustím omáčku buď zakysanou smetanou nebo klasickou jíškou.

Musím klusat na jednání, ale napadá mne ještě spousta dalších receptů, snad si něco vybereš!

Dede 19.12.2008 9:49

Dotaz z bezradnosti

Čeká na mě v lednici kus pěkného hovězího zadního (ne biftekový typ:)) a co jako já s ním. Všechny druhy pečeně doprovázené kombinacemi cibule, celeru, mrkve a jablek mi už nevoní, dělám je často a na klasický guláš nemám chuť ani já, ani posádka. Poraďte mi někdo - co s tím? 8-o

Jsem bez chuti i bez nápadu, ale zítra přiletí Andy a já bych radši měla navařeno něco podstatnějšího než pořád ryby (i když i na ty se těší ;-P). Taky, aby se to dalo ohřát, když je tak krátký den, nechci si otravovat neděli vařením ;-D

zana 19.12.2008 9:25

Hmmm

že bych to zkusila ... já se po kokoskách moc neutluču, právě proto, že leckdy nebývají k jídlu. Ale přednosta je moc rád;-) a navíc tohle vypadá hoodně nenáročněR^.

Taky se hlásím mezi pamětníky cukrárny u školy - jako asi třeťák jsem našla pětadvacetikorunu a celou ji tam prož ... utratila;-D, teda ne celou najednou, při tehdejších cenách bych dopadla ještě hůř než páníček od Betky;-).

alimo 19.12.2008 9:18

Re: kokosky, to je mor

A ty tvoje kokosky děláš jen z bílků nebo taky z celých vajíček? Receptík by nebyl? prosím...VV

Tečka 19.12.2008 9:10

Re: kokosky, to je mor

Prosím, a ten pasiáns je jaké cukroví?