17.7.2019 | Svátek má Martina



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Kokosky



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 68, poslední: 22.12.2008 0:45, přehled diskusí

Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Hanča Datum: 21.12.2008 13:46

A opravdu jsou takové, jaké měly být - nahoře lehce křupavé, uvnitř vláčné. Průběžně jsem monitorovala a na poslední 2 minuty jsem zapnula i spodní ohřev, aby se i dolní ploška pěkně zatáhla.  To bude tím, že každej trouba je jinej. S odebíráním z plechu žádný problém, šlo to jako po másle (zapojil se i přednosta, řka, že nejlepší kokosky jsou teplé. Tak uvidím, jestli vydrží víc než 2 dny. Vlastně musí - mlaďoši přijedou až 24.12.). Teď ještě jestli se mi povede odkaz.

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Hanča Datum: 21.12.2008 13:49

Teď se ukazuje, kdo je tu trouba. Tak znovu odkaz.

Jééé... taková krása!:
Autor: Jakub S. Datum: 21.12.2008 14:11

A zrovna mi od ní v poště došlo Péefko, no já nemám pech na kamarád(k)y...

Já chci kokosky!!! Esli je žádný z množiny mých potomků nebude dělat, zatrpknu. No ale radši až potom, co sním to, co udělali/y. Jistota je zichr. Co nesníš, nemáš. Osamělý vlk už ví svoje.

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Olčava Datum: 21.12.2008 18:42

No Hančo, ty kokosky nevypadaj špatně. Že bych přehodnotila svůj vztah k nim? Proč já je vlastně nejim???

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: RenataE Datum: 21.12.2008 15:03

To jsem ráda! Pro mě je to letošní absolutní hit. A peču na pečicím papíře, to jsem tam zapomněla napsat, protože na něm peču všechno.

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Hanča Datum: 21.12.2008 15:44

Napsala´s to tam :-). Taky na něm peču, co můžu. - Kdysi se jedné dobré ženy ptali, co považuje za největší vynález v kuchyni. Uvedla gumovou stěrku. Tak k takovým nenápadným úžasným vynálezům patří podle mně i pečicí papír. Když si vzpomenu na všechny ty zakecané připálené, stále znova myté a znova tukem vytírané plechy...!

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Liberta Datum: 21.12.2008 20:33

No, já to nadšení pro papír nesdílím. Jednak na něj nejsem moc zvyklá, běžné cukroví se mi z lehce pomázlého plechu sype samo, jednak s ním mám nedobrou zkušenost. Před nedávnem jsem hotovila dle receptu své kolegyňky jakési placičky, byla v tom spousta drahých surovin, ořechů, mandlí, sekaných kandovaných ovoců a tak. Dělaly se na papíru. Měly se jen trošičku roztéci při zachování kulového tvaru. Mně se roztekly totálně - pokryly celý plech, resp. ten papír, souvislou bublající vrstvou. Když jsem to vyndala z pece, trochu to ztuhlo (jako měkký karamel), ale co s tím? Hlavně to nešlo z toho papíru!;-( Musela jsem obrátit celý plát vzhůru nohama, po rubové straně ten papír potřít studenou vodou, až se dal odloupnout (jako když z rozmočené flašky sundaváte etiketu). To zbylé se pak dalo rozrádlíčkovat na čtverečky a konzumovat.;-P

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: RenataE Datum: 21.12.2008 23:56

V některých receptech se doporučuje namáznout i ten papír, možná to byl ten případ. Já strašně nerada myju plechy, protože se nevejdou do myčky a ručnímu mytí jsem za ta léta spolupráce s myčkou odvykla.  A taky není papír jako papír, myslím byl testík v Apetitu tak před dvěma měsíci.

Re: Renato, povedly se!!!!!:
Autor: Liberta Datum: 22.12.2008 0:45

Aha. - Mně plechy nevadí. Při pečení cukroví se řídím radou prabáby, báby, mamky... tj. plechy se mezi pečením neumývají, nýbrž jen setřou ubrouskem (papírovou utěrkou) od drobečků a lehce potřou tukem pro další dávku (používám 100% omegu, kostku bafnu polorozbalenou do ruky a přejedu s ní po plechu při každé 2.-3. dávce, netřeba pokaždé). Když se totiž umyjou (Jarem), začne se produkce připékat.

Pozor na technologii:
Autor: Liberta Datum: 20.12.2008 21:37

No, pročetla jsem reakce a hlavně variantní recepty. Mám ale důležitou zkušenost: nic z těch receptů nefungovalo (zkoušela jsem to či ono), dokud jsem nekápla na přesnou technologii: ty hrudky se na plechu musí nejprve péci v teplejší troubě pár minut při POOTEVŘENÉ troubě, a poté se dopékají při mírné a vlažné, ovšem ZAVŘENÉ troubě. Tímto způsobem jsou pak kokosky vláčné uvnitř, zatímco jinak je z toho suché bezé nebo drobivý suchar.R^:-)

Re: Pozor na technologii:
Autor: zana Datum: 20.12.2008 21:40

Hmmm...

Re: Pozor na technologii:
Autor: RenataE Datum: 20.12.2008 23:06

Asi to taky záleží na troubě, já jsem pekla tak, jak jsem popsala. Ořechovou variantu o něco déle. Z mého receptu bezé vzniknout ani nemůže, protože tam zásadně chybí sníh;-D 

Re: Pozor na technologii:
Autor: Liberta Datum: 21.12.2008 11:19

To máte pravdu. Já tvorbu kokosek vždy spojovala se zapracováním všeho do sněhu. Váš recept asi povede ke kýženým vláčným kokoskám právě díky tomu, že se to spojuje vejcetem bez sněhu ;-).

Taky se mi někdy přihodí, že se hrudky na plech přilepí a jindy ne. Myslím, že s tím má rytmus pečení také co do činění (nutno optimalizovat rychlé ožehnutí a pomalé dosušování, občas se výrobek "přisuší" na podklad ;-(). -;-D

Letos jsem část sněhu nahradila piškotovými drobečky ve snaze omezit sladkost. Výsledek byl zvláštní: velmi vláčný až gumový výrobek :-D - ale tudy cesta nevede, pak to není kokoska, ale jakýsi kokosový piškot.

Re: Pozor na technologii:
Autor: Liberta Datum: 21.12.2008 11:21

...pardon - samozřejmě "část CUKRUI", nikoliv "sněhu"...

Re: Pozor na technologii:
Autor: baty Datum: 21.12.2008 12:01

to přilepování byla asi vždycky problém, klasik Sndtnerová pekla všechno sněhové na navoskovaném plechu, ten cukrářský vosk na pečení asi vodnéééés čas....

Re: Pozor na technologii:
Autor: Jakub S. Datum: 21.12.2008 13:40

Ano - mám Sandtnerku pořád na pohovce v obýváku. To je záhada, co, tohle? Nikdo by nevěděl, nenašel - ?

Re: Pozor na technologii:
Autor: Liberta Datum: 21.12.2008 14:30

Myslím, že dnes existuje "voskový papír" (v řadě současných receptů se vyskytuje), kterým se má plech vyložit a asi se dá normálně koupit. Také existují košíčky z voskového papíru (na různé buchtičky a muffiny). - Myslím, že se v minulosti voskovalo obyčejným parafínem (soudím podle toho, že kdysi dávno na mých dětských narozeninách kamarádka s gustem snědla celou dortovou svíčku, a vůbec nic jí z toho nebylo) ;-D

Re: Pozor na technologii:
Autor: RenataE Datum: 21.12.2008 15:01

Voskový papír je pečicí papír, pro lenochy jako jsem já nezbytná pomůcka. A opravdu se voskovalo buď parafínem nebo včelím voskem, který jako bonus krásně voní.

Všem Dášenkám,:
Autor: zkumavka Datum: 20.12.2008 8:37

hezký,sváteční den !! Hodně zdravíčka,Dede!V

Re: Všem Dášenkám,:
Autor: Karolína Datum: 20.12.2008 20:59

Já se také hlásím s přáníčkem všeho nejlepšího všem Dášám, Dášenkám....., dřív to nešlo, protože od rána jsem pobíhala jak splašená slípka a snášela do automobilo kdeco a něco i navíc, pak skoro 3 hodiny jízdy (to auto bylo tak narvané věcmi, že jsem jela fakt pomalu, až se i přednosta podivoval!) Ale už jsme v teploučku, máme vybaleno, uklizeno, v oknech svítí vánoční světýlka, já trochu nadávám, protože mi odešla lednička, ale zima je slušná, takže to venku v síni bez problémů vydrží. Už mám i zabalenou půlku dárků, ale už mne to nebaví, tak budu chvíli číst Zvířetník.

Recept na to středomořské jídlo pošlu, asi v pondělí, protože to se budu vyskytovat u svého "mlsotníku", tedy sešitu, kam si zapisuju recepty. Fakt to chce zkusit, je to vynikající!

Karolíno:
Autor: Bláža Datum: 20.12.2008 22:40

Poslušně hlásím, že jsem dnes nakládala dle tvých receptů hermelín i utopence. Mělo to u všech známých veliký úspěch a tak pro návštěvy, které jsou už přeslazené cukrovím mám tyto dobroty připravené v lednici R^VV:-)

Re: Karolíno:
Autor: MaRi Datum: 20.12.2008 22:51

prosím moc prosím, připomente mi ten článek, kde se vyskytuje nakládaný hermelín, JSem ted KO po rovnání knih do skříní (heeč, už nejsme krabicové království, už jsou krabice jen v kuchyni a chodbě, hurá), jediný orgán, který unavený není, je mlsný jazyk. Zato pamět odešla, takže si kýžený receptíček netroufám najít. Předem děkuji 

Re: Karolíno:
Autor: Bláža Datum: 20.12.2008 23:45

Milá MaRi, je to zde R^

Re: Karolíno:
Autor: MaRi Datum: 21.12.2008 10:09

děkujiV

Re: asi řádí:
Autor: baty Datum: 20.12.2008 22:53

nějaká ledničková epidemie a ta tvoje to chytla taky. Moje se odporoučela před týdnem v neděli ráno, činžák na jižní Moravě to holt nejistí, tak byl fofr s novou.Jak jinak, než za asistence půlky Zvířetníku.

Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?:
Autor: baty Datum: 19.12.2008 22:28

s kakaem i bez? Nějak delám pořád ten samej a už je mi to peinlich.

Re: Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?:
Autor: Xerxová Datum: 20.12.2008 8:22

ořechová dobrá rychlá ;-P 8 dkg cukru (může být i vanilkový), 8 dkg másla - utřu (moc se s tím nepatlám, teplé ořechy to bez potíží spojí a nesráží se to). 13 dkg namletých vlašáků (jdou i lískáče) přeleju troškou vařícího mléka (píše se jedna šestnáctina litru...) prostě pomaličku leju horké mléko na ořechy a když je z toho teplá hustší kaše tak je zamíchám do toho sladkého másla. A je to

Re: Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?:
Autor: baty Datum: 20.12.2008 11:09

DÍK!

Re: Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?:
Autor: Snowy White Datum: 20.12.2008 11:18

Jste geniální. A jako když vlastníte telepatickou schopnost - ve špajzu jsem měl přesně 13deka ořechů. :-) Smekám před Vámi za tu jednoduchou recepturu a děkuji.

Re: Nějaký dobrý slepovací krém by nebyl?:
Autor: Xerxová Datum: 20.12.2008 14:49

jsem ráda, jestli se receptík hodil. Povedlo se??