29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

KOČKY: Jak se vede modřanské smečce (1)

My, modřanská smečka, jsme se dohodli, že o nás napíšeme taky jednou sami, protože - to dá rozum - pohled lidskýma očima ani zdaleka nemůže být tak správný jako pohled očima psíma a kočičíma.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
RenataE 1.11.2008 22:14

Buchtičky

ani nevím, odkud ten recept mám, ale asi z Mlsotníku. Ne, že bych někdy dělala šodó, ale ty buchtičky! Z těsta (vykynutého:-)) na buchty se nakrájejí kousky, smočí v másle, oválí v cukru s ořechy a naházejí do formy na bábovku - podle velikosti formy tak max. do dvou třetin. Upeče se to a na šodó nikdo ani nepomyslí;-D

Bětuláskovo! 1.11.2008 22:14

Jéžiš,

ale aspoň to vyjadřuje kvalitu mého připojení.! Se musím děsně chechtat, jak to čtu. To je vo tom - nesmím nic napsat, co se mi nepromítne, abych to mohla opravit.

Tak ještě jednou: chtěla jsem pravděpodobně napsat, že ty třešně se staly asi v červnu. Že jsem ráno vstala a v pokoji 4X3,5, kde je koberec 2,5 na 2,5, před gaučem a pod stolkem, na tom koberci ty černorudé třešně stály jedna vedle druhé. A na stolku, mimo mísu, se opravdu zmítali dva vyndaní červíci. Jestli se dobře pamatuji, Bětuška tehdy trůněla na gauči a tvářila se, že pochvala je na místě. :-D

zana 1.11.2008 22:13

Re: Tohle musím předat dál:

děti jsi zamkla do špajzu, nebo je to překvapení?;-);-D

RenataE 1.11.2008 22:09

Re: Tohle musím předat dál:

Právě se věnuju velmi důkladné debor/delizaci dětského pokoje a mám dost podobné výsledky;-D

Bětuláskovo! 1.11.2008 22:01

Už nevím, snad červen?

Ale fakt ráno vstanu, brzo ráno - ještě svítalo - budím se brzo, nějakej zlozvyk či co - a kobereček je v pokoji tak dva a půl na dva a půl, JEN PŘED GAUČEM A POD STOLKEM.  JinKo gauče a STOLKU.oberečkučku třešeň vedle třešně. A na tácu se svíjely dvě zou

Matylda 1.11.2008 21:59

Re: Betí týdeníček

Betí týdeníček mám moc ráda, monetálně ho čtu od začátku jako vzdělávací kurz o štěňatech:-)

Matylda 1.11.2008 21:57

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

Mám v bytě staré litinové radiátory, tak mísu s těstem nechávám kynout na něm nebo u něj. Většinou je to fakt o teple. Ale nemohl ti ten kvásek překynout? Mně se teda stalo, že nastalo něco typu Hrnečku vař a pak to těsto kynulo velmi neochotně:-)

redneck Mike, Mississippi 1.11.2008 21:48

Re: Tohle musím předat dál:

A ze jsem tak smely, Betisek je co za mazlicka, ze by fretka?

Beda 1.11.2008 21:45

Re: Betí týdeníček

ano ano, ta "poměřovací" fotka je bááááječná:-)R^VVVVVVVV

Hana W 1.11.2008 21:43

Re: Betí týdeníček

Tedy Xerxova, jak vy ty Jizerky popisujete a fotite, tak mam pocit, ze stanou myma druhyma nejoblibenejsima horama - hned po Jesenikach. A to jsem v Jizerkach byla jen na skok a davno. Vypadaji krasne tajemne. To jsou Jeseniky taky. Vodopady mate krasne.

Beda 1.11.2008 21:40

Re: Tohle musím předat dál:

Bětulásková - nápodobně!;-D;-D;-D;-D

a stejně jsem se nejvíc pobavila (chechtám se ještě teď), jak Bětulí úhledně rozprostřela po celém pokoji třešně, prý snad celou noc na tom pracovala - a už zase nemůůůůůůžu;-D;-D;-D;-D, já to snad půjdu hledat - kdy to prosím bylo????

zana 1.11.2008 21:39

Re: Betí týdeníček

Chi chi, kdo je větší z vás dvou, je jasná věc;-);-D. Těch fotek by se sneslo víc  + prosící smajlík.

Beda 1.11.2008 21:36

Dede, vítej do klubu!

teda nevím, jak velký je to klub, možná jsi po mně čestný druhý člen;-D, ale - mě kvasnice prostě nemají rády:-/, ať dělám, co dělám ...jednou to bylo jak u Xerxů - malé buchtičky málem na "šódu", jakž takž sež*telné ihned po upečení, jinak prostě nula bodov, nechytám se... leží tam jako mršina, přesně jako tobě dnes;-P

zaujalo mě., že na to "dlouhé kynutí" se těsto dává do zimy8-o8-o8-o

jinak den bl/bec pokračoval - vyklopila jsem plněnou papriku i s omáčkou a rejží (óóóóóó  těch zrníček!!!!) dílem do mikrovlnky, dílem na lednici;-€;-O

a jestli ten podělanej stolek teď už nebude držet, tak se neznám!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

odcházím zemřít do houští, žijte si tu blaze;-)VV

Bětuláskovo! 1.11.2008 21:28

Tohle musím předat dál:

dnešek byl vařící, strejda jede z dlouhé cesty hladovej, tak jsme s Bětulí popřely celotýdenní dietu a vybylo pár nudlí hovězího do karbanátků a kousek vařeného kuřecího z polévky (no jestli mně takhle někdy někdo podstrojoval?!). Postýlám gauč, u toho civím do novin, abych nevyhodila křížovku nebo sudoku pro luštícího strejdu, a zajela mi jedna příloha za gauč. Odtáhnu s děsným funěním (je to pořádnej kus nábytku) jeden roh natolik, abych mohla vplazit, a nacházím (a podotýkám, že jsem odkryla sotva čtvrtinu obvykle zastavěného prostoru):

- ten časák

- dva lehké míčky (těch 5 postrádaných, tři lehké a dva ostnatné žvýkací, očekávám nalézt při předvánočním úklidu v jiných čtvrtinách); propisku, kterou vůbec neznám (musela ji ukrást ihned, jakmile ji brácha nebo jiná návštěva odložila); fix, na kterej se vztahuje totéž, co na propisku; vcelku netknutý piškot, ale piškoty jsem naposledy jedla v létě; růžový uzávěr od láhve limonády; červený knoflík na dveře od spíže, který jsem se rozhodla nepoužít, neboť jsem chtěla hnědý - ten jsem jí tedy PŮJČILA na hraní, to je pravda, ale myslela jsem, že je moc velkej na to, aby ho nacpala pod gauč, kam cpe VŠECHNO!, a to je pravda taky; totálně roztrhané papírové kapesníčky, ovšem úhledně nametené na jednu hromadu (poslední dobou raději okusuje noviny - mám na stolku kupku asi o výši 10cm, kde dole jsou Zlaté stránky a pak časopisy, které ještě chci číst, a navrchu aktuální noviny a program a tu mi chodí rovnat a žvejkat); provázková barevná gumička do vlasů, kterou od srpna postrádám, tam byla také, a závěrem sedm rozinek, páč Bětíšek strašně rád krade hroznové víno. Ty rozinky během svého rozkladu pochopitelně pustily do parket barvu. Na to už jsem si tak zvykla (myslím na její úchylku na hroznové víno), že když máme víno, volám ji rovnou, ať si lízne vodu z talířku a odnese a odumlá větvičku. Mimochodem poslední větvičku jsem včera našla nahečmanou v lemu (rozpáraném! - kým asi?) záclony jejího pozorovatelského stanoviště.

Xerxová 1.11.2008 21:27

Betí týdeníček

právě vyšel na známé adrese http://www.drporkert.com/dogy/images/beta/1108/  ;-)  Když jsem nárokovala víc vodopádových fotek (a že jich polovička má), tak prý až někdy bude čas a přihodí se do Jizerek. Že k Betě nepatří....:-/

Ejška 1.11.2008 20:53

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

jo jo, ta lepčejší těsta dají zabrat;-Dšťouchávám do nich prstíkem abych viděla po hoďce změnu, jestli se vztekají8-o já budu za chvíli zadělávat na listové kynuté, a to musí kynout čtyři hodiny ve formě;-P

Hana W 1.11.2008 20:53

Re: Ahoj lidi, už jsem z natírání různých plechů a dřev na nedozírné terase chaty zpátky,

Vitej z pracovniho vyletu. ten hotel Ogar vypada moc pekne. Nassla jsem si ho na internetu pri svem pracovnim vikendu a jak jsem chroustala topinku s jatrovou pastikou tak jsem si cetla jidelnicek. V Luhacovicich jsem uz strasne dlouho nebyla, ale maminka je ma moc rada, jezdili tam celorodinne za prvni republiky se olaznit. Tak jsem uvazovala, ze bych ji tam vzala pri prilezitosti jejich prosincovych narozenin. Uvidime. V posledni dobe mi planovani moc nejde - jen se tak placam od jednoho k druhemu.

Dede 1.11.2008 20:44

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

Tak já tedy ještě počkám. Nemám s tím sice zkušenosti, ale tohle těsto je asi z lepší rodiny, než vypadalo8-o A já měla za to, že dělám takové, jako obvykle:-) Nebo jsem prostě jindy měla mimořádné štěstí;-D

zana 1.11.2008 20:39

Re: Ahoj ze slunečného Dalmatinova

ukaž ;-)

Ejška 1.11.2008 20:24

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

Milá Dede, taková ta lepší těsta se ponechávají kynout v chladu i přes noc;-P já zadělám těsto večer, šoupnu do chladu a ráno peču a tohle už fungovalo mojí babičce a její ......VV

Hana W 1.11.2008 20:22

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

Taky asi pozde, ale kdyz se tomu nechce, tak to necham velmi dobre utesnene tou igelitovou folii na sporaku s toubou na minimum. On se ten sporak od trouby trochu zahreje a testicku jelip.

JoVo 1.11.2008 20:15

R O Z V ER N Í Č E K .

:-)Lékař říká pacientovi:„Bylo by dobré, kdybyste na Váš nemocný žaludek vypil každé ráno hrnek vlažné vody." Ale, pane doktore, to já dělám už 20 let!  Jen moje žena tomu říká KÁVA!“:-)Hezký večer a uvolněte se.8-oVVR^

Dede 1.11.2008 20:12

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

Hlásím stav po dvou hodinách pobytu u vyhřáté (a zase vypnuté) trouby - těsto se váhavě pohnulo!:-) Asi je to vážně zimou, takže opět na chvíli zapínám troubu, aby mu tam vyhřála koutek. Jinak cílem má být skořicový závin se sušenýma švestkama a ten se obvykle skutečně se... sní ještě horký ;-P

MaRi 1.11.2008 20:06

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

možná už z křížkem po funuse, ale - pokud to bylo tzv. lepší těsto - víc tuku a cukru - dej mu čas. LenkaS ve svých receptech radí nechat kynout  v lednici přes noc - to jsem tedy nezkoušela, ale i jinde se píše, že bohatší těsto se nechává kynout hodně dlouho. Pomoct by mohlo i nové propracování - tak se do těsta dostane víc vzduchu

Xerxová 1.11.2008 20:05

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

mně jednou nevykynulo těsto na buchty - byly malé, tvrdší, ale čerstvé se daly sníst v pohodě... A pochybuji. že se u vás peče zboží dlouhodobé spotřeby....;-D;-D

RenataE 1.11.2008 19:58

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

Já jsem si kvůli ní pořídila novou poličku do své pidikuchyně. Tedy původně to bylo tak, že jsem nechtěla MW troubu. Můj tehdyještěchoť ji chtěl, koupil a umístil na lednici do výšky 202 cm. Při jeho výšce 2 metry to bylo akorát. Posléze si ovšem David chtěl ohřívat kakao a zjistilo se, že by si musel přistavovat štafličky. Tak jsem vyprojektovala místo stávajícího stolku policostůl, MW rázem sídlí v přístupné výšce a vejde se i pekárna:-) Jezdí s námi v létě i na chalupu.

RenataE 1.11.2008 19:53

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

A jestli se opravdu nehne, zkus udělat rohlíčky. Vyválej kulaté placky 5 mm tenké, rozkrájej na osminky, do každé trochu skořicového cukru a ořechů, umotat rohlíček, nemašlovat, poměrně zprudka upéct. Z půl kila mouky 4 placky. V původním receptu se těsto nenechá kynout, rovnou se peče, tak třeba by to vyšlo.

Dede 1.11.2008 19:52

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

Nebyla, dokonce ani domácí! 8-o;-) Ale venku mrzne a moc teplo tu není. Možná je to těsto ještě rozmazlenější než já!

O pekárně jsme uvažovali několikrát, ale vždycky to zatím skončilo na praktickém dotazu - a kam ji prosím tě dáš?

RenataE 1.11.2008 19:46

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

Nebyla bouřka? Nechci se vnucovat, ale pořiď si pekárnu na chleba, těsto bez práce a vykyne vždycky;-D DržímR^

zana 1.11.2008 19:46

Re: OT - dotaz pro zkušené kuchařky:))

To máš z toho, že jsi taková ambiciózní;-D. Naší rodině stačí na koláč těsto z kyselýho mlíka.

Ehm .... z čehož plyne, že radu nemám;-).