16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rumfordská polévka

Uklízet knihovnu je hrozná práce - hlavně časově náročná. Jeden, v tomto případě jedna, totiž neodolá a alespoň do poloviny knih nahlédne - a začte se… a neštěstí je hotové. Mezi asi 50 knihami, do kterých jsem se začetla byl i "Receptář ve znamení zvěrokruhu". Otevřela jsem namátkou na straně 73 - a konečně dozvěděla, co to vlastně byla rumfordská polévka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Iva 18.4.2006 17:11

No děti mě odrovnávají tím, že na návštěvě se metamorfují ve všežravé kobylky,

které držely tři týdny půst. A pak se mě s plnou pusou segedínu, který doma do "huby" nevezmou,zeptají, "Mami, proč ho někdy neuvaříš?";-€

WWW 18.4.2006 13:14

Pro veram

Mila veram. Tak jsem se na to mrknul. k tomu je nejblize ta "Tykev TONDO DI PIACENZA " !

Tu ja ale nekupuji a nepestuji, protoze ma oproti te mnou popsane tvrdsi slupku. Ta svetlounce zelena, uz syrova se okrajuje ( ja ji ale neokrajuji ) jako maslo. Jen seriznu "cepicku" vydlabnu misto pro napln a trema paratkama tu cepicku zase pricyhtim na misto. Povedlo se mi to, k tomu dusena ryze zase na muj zpusob . Tu ryzi si skoro nikde nedavam, nesnese ma prisna kriteria. Kdyz nekde u pribuznych ji nahodou dostanu uvarenou v pytliku, tak bud zaryte mlcim, nebo ji prehnane pokrytecky chvalim a pak doma pred Magdou pomlouvam !!!

dalmatin 18.4.2006 13:41

Re: Pro veram

Se zblázním, začínám mít mindrák. Doma všem snad chutná a myslím si, že vařit umím (jako všichni chlapi si myslí, že jsou skvělí řidiči). A třeba neumím rýži - děláte něco extra?

WWW 18.4.2006 13:45

Re: Re: Pro veram

Ne, nedelam ji nijak zvlastne mila dalmatin, jen to neodbydu, jak se casto mysli, ze to u ryze jde. Tak povidejta, jak vy na to ?

dalmatin 18.4.2006 14:10

Re: Re: Re: Pro veram

Promiňte, já se musela trochu najíst, už se mi z těch dobrot začalo dělat mdlo. Neměla jsem na mysli jen rýži ale tak vůbec.  Že bych jako měla strach Vás pozvat na oběd, i když... 

WWW 18.4.2006 14:15

Re: Re: Re: Re: Pro veram

Ale ne mila dalmatin,

ono to tak se mnou hrozny neni. Jen proste chlap, kdyz vari, tak ma sklony k nekontrolovatelne az protivne vychloubacnosti ! Magda rika, ze jsem primo nesnesitelnej a ze kdyby vona nebyla povahy mirne a to od prirody, ze by mi uz davno vomlatila kastrol vo hlavu.

Iva 18.4.2006 14:26

Re: Re: Re: Re: Re: Pro veram

Kóónečně, můžu chvilku trávit v milé společnosti. WWW s tou rýží, vy jste jako můj ctěný rodič, ten taky jen tak uvařenou rýži nevezme do huby a pokud ano, tak svou nelibost se špatně uvařenou rýží dá značně hlasitě najevo."bylo to dobré, ale mně to nechutnalo!"

Mamku i nás značně vycepoval, ale už jsem polevila v ostražitosti a už bych svého otce ani na rýži nepozvala ;-P

dalmatin 18.4.2006 14:31

Re: Re: Re: Re: Re: Pro veram

Ba ne, hned bych si dala ty cuketky. I když nejsem militantní cuketářka (z komentáře tojefuka jsem si poprskala monitor), ale hrozně ráda ochutnávám něco nového a zvlášť zeleninová jídla miluju. K pramalé radosti přednosty - ten je mínění jiného, pokud možno vždy opačného.

WWW 18.4.2006 14:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro veram

Jo, mili zlati, musim vas opustit, abych taky neco v baraku udelal. Ja tu moji (ktera vari dobre) s tim varenim hecuju, ze nekdy mam strach, ze me vopravdu tim kastrolem prasti.

Rikam ji treba, ze je velice sikovnej  pomocnik v kuchyni, ze je ucenliva, ze kdyz bude takhle jeste nejakej rok pokracovat, tak budu moci v klidu zaklepat backorama, pac vona si nejake jednoduche , ale teple jidlo uvari,a nebude odkazana na konzervy !

A kdyz v sobotu vstanu po nocni, tak mi rika, ochutnej to WWW, nez dam na stul. A ja trucuju, ze jak to uvarila tak to uvarila a ona at to ochutnam, ze si mysli, ze je to akorat ale prece. Tak ja ochutnam , je to akorat, ale ja tam preci jen neceho spetku prihodim  a ona muze vylitnout z kuze !!!

Zdena bez psa 19.4.2006 7:16

Re:Teda WWW

Vás bych chtěla mít doma. Vycpaného. Voprašovala bych Vás a když by jste byl vycpaný, tak bych se Vás nebála8-o:-). Ale živému WWW bych strachy ani kafe neuvařila.

Lenka S. 19.4.2006 1:15

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro dalmatin

Milá  dalmatin, zkoušela jste někdy udělat fazolové lusky  po baskicku nebo třeba   zapečený lilek? To je  tak náramná  dobrota, že i ten váš přednosta by nepohrdnul. To jí  ráda i má , jinak dosti zmlsaná ,starší dcera. A ten lilek  zde jde docela snadno nahradit  mladou a malou cuketou. Jednoduché, prostinké, ale mňam.

Kadlus 18.4.2006 12:26

Dodatek

Doma jako správný Čech,vím, že se tahle božská mana chutná i jako doplněk jiným obyvatelům naší planety.No, a když se cukety- pardon - zucchini - zvlášť ty přerostlé propasírují přes tyhle kamarády,pak nabývají hodnot many ,dotýkající se nebeských výšin. Fuj, to je vulgární materialismus !

Lenka S. 19.4.2006 1:32

Pro Kadluse

Tedy, vy jste pěkné číslo. Musela jsem se vašemu  způsobu pasírování opravdu srdečně a nahlas  smát. Vám asi nic podobného cuketám nesmí doma přes práh, natož aby to přišlo na stůl k obědu, že?

Kadlus 19.4.2006 9:27

Re: Pro Kadluse

Milá kolegyně Lenko Svobodová .(vidíte, jak se lepším ?).Přes práh může téměř všechno, do žaludku vybírám pečlivě. Navíc ,vařím docela rád , ale jako každý chlap - experimentálně - na rozdíl od pečlivých hospodyněk. Nás postihla zucchiniová manie asi před 20 léty - to, co se tady objevuje, skoro vše jsme vyzkoušeli.Všimněte si jedné maličkosti - ony ty potvůrky potřebují vždycky dodat něco, co jim dá alespoň nějaký šmak. Chtěl jsem napsat příbuzné okurky - tím podle přírodopisu nejsou, nebo jenom velice vzdáleně - mohu čerstvé jen tak, na kolečka. Znám vyjádření jednoho špičkově proslulého francouzského kuchaře : Speciality naší kuchyně jsou tak vynikající,že musely vycházet z nuzných poměrů francouzského venkova.Vše se muselo něčím nahradit a dodat i patřičnou chuť.No,a zucchini jsou něco takového.Naroste toho hodně, kalorií málo a dolakovávat do podoby alespoň trochu stravitelné se ty potvůrky různými berličkami taky musí.Bez nich zbývá - jak by řekla moje babička- jenom " blevajz".Samy o sobě jsou jako destilovaná voda - bez chuti a bez zápachu. Při jejich pasírování tyhle necnosti ztrácí.

Kadlus 18.4.2006 12:21

Zucchini

Budu si hrát na chytrého,chvilku brouzdat na Netu a máte to.Zucchini- domov asi v Evropě Itálie-ve fra i us a gb i austr. transkripci courgette, latinsky Cucurbitta pepo . My jsme to kdysi dokázali zmršit do názvu cuketa.Asi podle vzoru, že se v ruštině ten pán,co napsal Hamleta taky psával Šejkspír- fakt !Jinak,taliáni z ní umí udělat zázraky- i dost dietní.Byl jsem tam, jedl a mlaskal jsem.

Kadlus 18.4.2006 12:02

Prosím o objasnění

Rputi milená, nemůžete ještě vypátrat, jak se tenhle recepis dostal do norem školních jídelen v době ,kdy jsem marně nutil dítka svá ,aby využívala jejich dobrodiní ? Děkuji předem ( proč se neděkuje zadem ? ).

tojefuk 18.4.2006 11:35

Hančo,

Neopovrhuji žádným jídlem! Ale některá, možná i mnohá, s radostí přenechám labužníkům! Jsem skromný a nemusím všecko mít! Budu černá ovce, budu se obdivovat se variacím provozovaným nejen WWW, ale zůstanu u svých chutí. Lepší už nebudu, ochudím svoje chuťové buňky a pokusím se to přežít!

A pórek jsem přijal bez remcání, jenom nevím, jak WWW dokázal nacpat pórek do hlavy našemu mladýmu! předtím se o pórku ani nezmínil. A WWW, místo aby se kajícně přiznal, si peče malé kulaté cukety!

tojefuk 18.4.2006 11:39

Re: Hančo,

Že bych byl kuchař? Možné to je, spíš jsem mlsný a když se moje DMS(děkuji, Mr.Owcrope!) zdráhá něco přidat do jídla, protože maminka to nedělala, musím si poradit sám.

Hanča 18.4.2006 12:26

Re: Hančo,

Tojefuku, abyste mě nepokládal za militantní cuketářku, musím napsat, že Vás docela chápu. Já bych zase nepolkla třeba červenou řepu. Té se dotknu nanejvýš špičkou vidličky, abych ji odseparovala od ostatních poživatin, pokud se mi náhodou dostane na talíř.

tojefuk 18.4.2006 13:06

Re: Re: Hančo,

Děkuji, aspoň někdo! Červenou řepu nevyhledávám, když je v obloze, sním. S chutí ji sním ve směsi: sterilovaná strouhaná červ. řepa + syrový strouhaný křen, to mně dokonce chutná. Ale netrvám na tom, aby byla doma furt!

veram 18.4.2006 11:17

je to některá z těchto cuket?

Milé WWW, naša jsem stránku semen, najdou se tam ty "správné" ?

http://rostliny.zeleneudoli.cz/tykve-cukety/c-2438/

WWW 18.4.2006 11:23

Re: je to některá z těchto cuket?

Mila veram. pekne zdravim. jak budu mit cas, tak se na to mrknu. tady jich je vice druhu. mam pred sebou sacek semen:

"Courgette DE NICE A FRUIT ROND" ( nenechte se splest tim fruit a nepiste mi, ze to je meloun)! Jsou vynikajici na naplneni, ale i jinak !

Petra. 18.4.2006 11:33

Re: Re: je to některá z těchto cuket?

Milá veram, nezoufejte. Plnit a péct můžete stejným způsobem i ty naše podlouhlé, ale vybírejte jen ty opravdu malé. Nebude to sice tak pěkné, ale dobré určitě. Tímhle způsobem se dají péct i kulaté tlustostěnné papriky a velké cibule. 

tojefuk 18.4.2006 10:03

WWW

má opět něco, co nemusím! Cuketu jo, syrovou! Ale jak ucítí teplo, je z cukety cosi blemcavého a přestane se mně líbit. Musím mazat do práce, za chvíli!

WWW 18.4.2006 10:09

Re: WWW

Tak povidej tojefuku, jak pak ji papas syrovou??!!

A vubec ja se prece nebudu rozcilovat, plnene male kulate cukety jsou tojefuku pochoutka a nic blemtaveho na nich neni !!! A jdu se na ne podivat !

tojefuk 18.4.2006 10:39

Re: Re: WWW

Ani mne nenapadlo rozčílit WWW! Jenom se zjevila další poživatina(?), kterou nemusím! Mně spíš vrtá hlavou, kolik nespolečných jídel má WWW ještě v záloze! A stačí mně, že mladej ke hlívové praženici dodá: a kde je pórek, dědečku? Dověděl se, že v nádivce na králíkovi a měl po pórku.

Cuketu nepapám vůbec! Pečená je divná a syrové zeleniny je dost chutnější. A vůbec nevím, že existují malé kulaté, protože je přeju labužníkům!  

Hanča 18.4.2006 11:08

Re: WWW

Tojefuku, Vy - takový nadaný kuchař- a opovrhujete cuketami ? Cuketa je úžasný materiál a má všestranné, leckdy překvapivé použití. Dá se z ní udělat :

- pikantní pomazánka (na topinky, pod maso, do rizota)

- cuketová buchta

- zapékané špagety se strouhanou cuketou

to jen tak namátkově. Asi budu muset napsat cuketový mlsotník, těch receptů je hodně moc, ale zpaměti si netroufám.

WWW 18.4.2006 11:15

Re: Re: WWW

Mila Hanco,

dekuji, ze jste se odvazne postavila na mou stranu. Oni tihle zaprisahli odpurci cuket se nekdy neznaj a je to riziko postavit se jim na odpor !!

tojefuk 18.4.2006 11:45

Re: Re: Re: WWW

Jéžišmarjá, nebudu čekat, až zavilí cuketáři spřáhnou se žlutejma melounářama a omlátí mně svoje produkty o hlavu! Jdu pracovat.

zana 18.4.2006 11:52

Re: Re: WWW

Hančo, napište PROSÍM. Přednosta už léta dostává cukety od kolegyně ze zahrádky a já s nimi neumím nic inteligentnějšího než nastavit lečo. Zapečené jsem zkoušela. ale bohužel mi taky přišly blemtavé - možná jsem to nějak způsobila sama.