24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rumfordská polévka

Uklízet knihovnu je hrozná práce - hlavně časově náročná. Jeden, v tomto případě jedna, totiž neodolá a alespoň do poloviny knih nahlédne - a začte se… a neštěstí je hotové. Mezi asi 50 knihami, do kterých jsem se začetla byl i "Receptář ve znamení zvěrokruhu". Otevřela jsem namátkou na straně 73 - a konečně dozvěděla, co to vlastně byla rumfordská polévka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
WWW 18.4.2006 20:35

Nejlepe je to vni mila pani Dagmar nedelat vubec. Ale kdyz se chcete zabavit, tak prikryte ! A jeste ta poklicka vyskoci jak debil a pulku te "chutne" ryze budete seskrabovat spachtli !!

Iva 18.4.2006 20:46

Hihihi promluvil zapřisáhlý nepřítel mikrovlnky :-P

WWW 18.4.2006 20:52

Rano vam sem mila Ivo napisi (ted to nejde) co jsem s tou mikrovlnkou zazil ( jeste nebyla tak bezna ) v severni Francii !! Jeste ted po letech, pri vzpomince jseù se opupinkoval !!

RenataE 18.4.2006 21:35

Re: Dalmatin,

V čem se liší příprava rýže v mw od klasické dušené? Časově to vychází stejně, suroviny také stejné (množství vody podle druhu rýže), hřebíčky mám taky navrchu .... Akorát snad že nemusím, ba přímo nesmím, míchat.

WWW 18.4.2006 21:51

No jo, mne snad vomejou. Michat rejzi pri duseni. Ja uz mam zase koprivku jak bejk. A misto toho hrebicku, davam neco jineho !

RenataE 18.4.2006 21:53

Re: No jo, mne snad vomejou. Michat rejzi pri duseni. Ja uz mam zase koprivku jak bejk. A misto toho hrebicku, davam neco jineho !

Milý WWW, zdravím vás. Jak vypadá bejk s kopřivkou?

jiný Honza 18.4.2006 21:56

Re: No jo, mne snad vomejou. Michat rejzi pri duseni. Ja uz mam zase koprivku jak bejk. A misto toho hrebicku, davam neco jineho !

A co dáváte do rýže místo hřebíčku?

RenataE 18.4.2006 22:00

Re: Re: No jo, mne snad vomejou. Michat rejzi pri duseni. Ja uz mam zase koprivku jak bejk. A misto toho hrebicku, davam neco jineho !

To nám WWW hned tak neprozradí, musí nás trochu napnout.

jiný Honza 18.4.2006 22:02

Re: Re: Re: No jo, mne snad vomejou. Michat rejzi pri duseni. Ja uz mam zase koprivku jak bejk. A misto toho hrebicku, davam neco jineho !

No, mě napadly zrovna ty olivy, keré žvýkám, ale asi to nebude ono. 8-)))

Lenka S. 19.4.2006 0:14

Taky bych ráda někdy viděla bejka s kopřivkou ,

ale mnohem víc by mne zajímalo, co, WWW ,dáváte tak světoborného do  rýže, když s tím děláte tolik tajností. Já vím, že se do rýže dá přidat kari , tymián nebo kardamom, ale to už není rýže univerzál, ale speciál, která se  taky jako příloha  nehodí ke všemu. Já do ní  taky dávám celou a  oloupanou cibuli se  3 zapíchanými hřebíčky( ne kovovými, ale kořením), ale vařím  rýži v obyčejném papiňáku a na  jakémkoliv sporáku. JEN SI MUSÍM OHLÍDAT DOBŘE DOBY VARU U JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ. Postup je jednoduchý a zvládá ho i  "úplné kuchařské embryo". Pro 4  méně žravé lidi: 1 rovný  hrnek( o objemu  asi 230 ml) rýže , 2 tytéž hrnky vroucí vody , sůl dle zvyklostí a potřeby, cibule s hřebíčky( viz výš) .Rýži nasypu do cedníku a nejprve pod studenou, pak pod horkou tekoucí  vodou dobře promyju, aby v hrnci  nepěnila . Pak takto promytou rýži vhodím do SUCHÉHO A NEVYMAŠTĚNÉHO  papiňáku,  přídám cibuli s hřebíčky a osolím. Zaliju 2 hrnky vroucí vody, hrnec dobře uzavřu a dám na jakýkoliv  zdroj tepla . Pak jen přepečlivě hlídám, až začne unikat z papiňáku pára( začne trochu syčet). Ihned  ztlumím příkon. Od  tohoto okamžiku  odměřím pečlivě dobu varu: Obyčejná DLOUHOZRNNÁ  rýže potřebuje pouze  3 minuty varu, rýže PARBOLOID 4 minuty varu a rýže PŘÍRODNÍ( neloupaná) celé 4,5 minuty varu. Jakmile je  požadovaná doba dovršena, ODSTAVÍM   !!ZAVŘENÝ!!  papiňák  ZCELA  MIMO  ZDROJ TEPLA!!!

Po 10 minutách, kdy rýže "dochází"  otevřu hrnec a podávám. Rýže je bezvadně sypká, nelepí se a je dietní. Tenhle způsob přípravy ale vyžaduje opravdu pečlivé dodržení doby varu, jinak není zaručen úspěch.

WWW 19.4.2006 0:28

Mila Lenko, uz mi zase rochu bezi pocitac, ale jen omezene. Nic svetoborneho tam nedavam, zitra to napisi. Ale jen tvrdim, ze ryze se nema odbyt, tak jak to v Cechavh casto vidim. !!

Lenka S. 19.4.2006 0:54

Vím,že vám zas zaměstnavatel zatrhl neomezený pobyt na netu, ale

jsem přesto velice zvědavá na vaši variaci na rýži. Já už vyzkoušela mnoho způsobů přípravy. Opékala jsem ji  před dušením  na oleji, dusila v troubě( vzhledem k cenám el.proudu a plynu neekonomická variace), vařila  chvíli  na sporáku  a nechávala dojít po duchnou atd. Ale ten způsob v papińáku a na jakémkoliv  sporáku mi vzhledem k dietní úpravě vyhovuje nejlíp. Jen nesmím po tomhle vaření zapomenout vyčistit ventil papiňáku.

WWW 19.4.2006 1:06

Mila Lenko, ja s tou mikrovlnkou treba trochu hecuji, ale fakt je ze ji pouzivam minimalne. A k te uprave ryze, No nejlepsi je ta, ktera tomu dotycnemu chutna. O tom jiste neni sporu !

lenka S. 19.4.2006 2:25

Milé WWW, nějak vám uniklo,

že já tu rýži v mikrovlnce  NEVAŘÍM!!

tojefuk 18.4.2006 14:29

Rýže

v sáčku nebo sypaná má divný pach, přerážím ho lisovaným česnekem a je to fajn!

YGA - proč se čalamádě říká čatní? A cuketa v čalamádě není.

Iva 18.4.2006 14:32

tojefuku, že vstupuju

čátní je čátní a čalamáda je čalmáda. originál čátní je z mladých zelených rajčat a kari, někde mám na něj recept z jedné rajčatové nadúrody, k uzeninám to bylo docela dobré.

Hanča 18.4.2006 14:45

Re: tojefuku, že vstupuju

A taky originál čatní se píše "chutney"-to je přeci roztomilé, ne ?

Iva 18.4.2006 14:56

Re: Re: tojefuku, že vstupuju

jojo;-)

possum 18.4.2006 17:43

Re: tojefuku, že vstupuju

Chutnej, catni, muze byt z cehokoliv. Proc jen rajcat a kari?????

possum 18.4.2006 17:59

Re: Re: tojefuku, že vstupuju

to su kus blbca, ja z chutney udelam chutnej. ;-€

Iva 18.4.2006 19:12

Re: Re: tojefuku, že vstupuju

possume, to byl originál recept, ale už jsem viděla spoustu variant a už vím i kde jsem k němu přišla. Byl to na discavery ten vařící šoumen a už mám zase okno, tak si nevzpomenu na jméno;-€

Lenka S. 19.4.2006 0:31

Ygo, chutney( čatní) se dá udělat z jakékoliv zeleniny,ale

rozdíl je v tom, že čalamáda se dělá ze syrové zeleniny pomocí tzv. mléčného kvašení a   nezavařuje se  úplně stejně, jako  se nezavařuje kysané zelí. Zelenina na chutney se rozvaří( rozdusí) a pak se  pasíruje nebo mixuje  a plní se zahorka do sklínek. Pokud bys chtěla předpisy na rajčatové  nebo dokonce cuketové chutney a na nějakou čalamádu, ozvi se mi na mail :lenka53@centrum.cz a já ti ráda pošlu nějaký ten  vyzkoušený a osvědčený receptík.

YGA 19.4.2006 8:30

Milá Lenko,

já znám rozdíl mezi čalamádou a čatní - to nezná Tojefuk. A navíc čatní mi chutná, ale čalamádu bytostně NESNÁŠÍM, takže ji zásadně nedělám. Ale na to čatní bych recepisek brala, ozvu se na mejlík, když laskavě dovolíš, díky předem.

Lenka S. 19.4.2006 8:43

Samozřejmě

 se omlouvám a recept  jistě pošlu, až budu vědět kam. Mám sic špatnou  krátkodobou paměť  a proto ten omyl, ale na  tyto recepty mám zvláštní sešit.  Hodně  receptů znám  však zpaměti. Hlavně ty ,co se tam uložily před mrtvičkou a  velmi často je používám.

Rpuť 18.4.2006 13:33

CHA, Kadlusi - něco takového jako Rumfordská polévka nemohlo být ve školních jídelnách neb by to byla ideologická diverze.

Ona totiž ta polévka prý byla dobrá - na rozdíl od polévek školních, které bývaly vařívány z prapramasoxu do kterého byly seškrabovány jen ty zbytky, které si paní kuchařky nemohly vzít domů.

WWW 18.4.2006 13:38

Re: CHA, Kadlusi - něco takového jako Rumfordská polévka nemohlo být ve školních jídelnách neb by to byla ideologická diverze.

Mila Rputi.

Posedla vas strasna pycha. Podivejte se na statistiku o povyzivene casti sveta. Kucharky se zachovaly jak charakterni bytosti. Kdyz uz to neunesly, tak to vratily zpatky do potravinoveho retezce. Mohly to take naprosto nezodpovedne vyhodit do popelnice !!

Rpuť 18.4.2006 14:01

No WWW, ony toho unesly dost, bejvaly to holky statný, dobře krmený!

A taky je nekontroloval žádnej hnusnej feudál, ale školní inspekce! Krom toho ty dámy trpí nezkotnou fantazií - to by Savarin nevymyslel - tuhle přišlo dítě ze školy, že dostali plátky filé s kolínkama - hnusota přímo vybraná!

WWW 18.4.2006 14:21

Re: No WWW, ony toho unesly dost, bejvaly to holky statný, dobře krmený!

Mila Rputi,

ono plno jidel vzniklo tak, ze to puvodne byla ouplne nesmyslna kombinace, az se nasel vodvazlivec, ktery si rekl ze to zkusi. Fakt je ten, ze tito odvazlivci to zkouseli nejdrive na sobe. nekolikrate se treba poblili, ale pak na neco kapli. Provadet tyhle pokusy na detech, to  ovsem hranici s trestnym cinem !!

Iva 18.4.2006 14:30

Re: Re: No WWW, ony toho unesly dost, bejvaly to holky statný, dobře krmený!

WWW, já mám školní jídelnu ještě poměrně čerstvě v paměti a kdyby mi bylo sto, tak zážitky jsou tak silné, že pořád v paměti čerstvé budou:-/. Když přišy dcery, že musí zas dojídat, to co nejí, tak jsem byla zasahovat. Radši ať příjdou hladové než že se někde to no pozvrací a vím, jak některé učitelky je s gustem to ještě nechají uklízet. :-(.

Ale na druhou stranu není to až zas tak často a občas se stane, že to sní všechno.:-P

Rpuť 18.4.2006 14:58

Ivo, ono to má ještě jeden pozitivní aspekt - v životě je nenapadne se ofrňovat.

Já naši Irenu šoupla do školní jídelny, když už jsem si nevěděla rady, protože odmítala jíst cokoli, co jsem neuvařila já. A někdy už to byl i dost trapas, když jsme přišli na návštěvu, "teta" jí uvařila segedin (protože věděla, že I. ho miluje) a milostivá slečna se v tom jen zhnuseně rejpala - byl trochu kyselejší, než ho vařím já.

Co chodí do jídelny, jí všechno, včetně čočky, ani necekne:))))