25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rumfordská polévka

Uklízet knihovnu je hrozná práce - hlavně časově náročná. Jeden, v tomto případě jedna, totiž neodolá a alespoň do poloviny knih nahlédne - a začte se… a neštěstí je hotové. Mezi asi 50 knihami, do kterých jsem se začetla byl i "Receptář ve znamení zvěrokruhu". Otevřela jsem namátkou na straně 73 - a konečně dozvěděla, co to vlastně byla rumfordská polévka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jiný Honza 18.4.2006 21:53

Re: Coz o to, ten bucek bych si taky dal. Mam casto podobne dilema jako vy jiny Honzo. Jen svou zravost se snazim vycitat nekomu jinemu. Vite ze to docela funguje? Oni se mi pak omlouvaji, ze jsem se tak nezrizene prezral ac jsem se tesil na pust .

Jóó, to bych rád. Jenže má lepší polovička spinká s prcky, puboška se učí (třídní schůzky nedopadly nejlépe), čokli dostali granule - tak na koho (a koho) mám svádět??? No odolal jsem - ochutnal jsem vajíčkovou pomazánku (holt už skončily velikonoce, ale musím svou lepší polovici pochválit - se salámem je to super), zakousnu pár oliv a asi zkusím ten hlad zaspat. 8-)))

RenataE 18.4.2006 21:53

Re: No jo, mne snad vomejou. Michat rejzi pri duseni. Ja uz mam zase koprivku jak bejk. A misto toho hrebicku, davam neco jineho !

Milý WWW, zdravím vás. Jak vypadá bejk s kopřivkou?

WWW 18.4.2006 21:51

No jo, mne snad vomejou. Michat rejzi pri duseni. Ja uz mam zase koprivku jak bejk. A misto toho hrebicku, davam neco jineho !

RenataE 18.4.2006 21:50

Re: Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

Taky si to moc nedovedu představit, ale nabízí se mi přesmyčka plapiňák.

jiný Honza 18.4.2006 21:49

Re: Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

Co je to plastový papiňák?

WWW 18.4.2006 21:47

Coz o to, ten bucek bych si taky dal. Mam casto podobne dilema jako vy jiny Honzo. Jen svou zravost se snazim vycitat nekomu jinemu. Vite ze to docela funguje? Oni se mi pak omlouvaji, ze jsem se tak nezrizene prezral ac jsem se tesil na pust .

JoVo 18.4.2006 21:45

Rýže v mikrovlnné troubě a v tlakovém hrnci - (plastovém papiňáku) !!!

:-P Pro mikrovlnné trouby je určen tlakový hrnec firmy Tescoma OKAY č.341702. V tomto hrnci připravujeme už několik roků rýži podle následujícího receptu: 220 g rýže, 1/2 lžičky rýže, 15 g másla nebo lžíci oleje, 1/2 l vody, 1 cibuli, 3-5 hřebíčků. Do tlakového hrnce vložte vypranou rýži, sůl, máslo nebo  olej a cibuli do které zapíchete hřebíčky. Zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Vaříme v MT cca 5 minut při výkonu 350 W, potom zvyšte výkon na 750 W a vařte ještě cca 15 minut. Poté vyjmeme tlakový hrnec, rýži promícháme a hrnec znovu uzavřeme a necháme rýži ještě cca 10 minut odstát. Přeji dobrou chuť všem mlsotníkům i ostatním rodinným příslušníkům.8-o

RenataE 18.4.2006 21:40

Re: Re: Jak na to?

Nápad je to jistě zajímavý, ale obávám se, že bych si připadala jako blázen, kupovat cukety na trhu a nechat je tchýni;-D. Podotýkám, že svou tchýni mám ráda a její vztah k cukeťátkům je jednou z mála vad na jejím tchýním profilu.

jiný Honza 18.4.2006 21:40

Re: Zdravim jiny Honzo. Blbne mi v praci poitac, tak k te ryzi snad zitra. Dve naplnene a zapecene cuketky s rajcatama a listovou bazalkou mam jeste v lednicce. Skoda, ze nemuzete ochutnat. Jsou vyborne i studene !!.....

Ochotně vám věřím, nicméně já mám v ledničce kousek čerstvě vyuzeného bůčku - uzeno v pátek a právě váhám, zda pozřít v tuto pozdní hodinu a opět si vyčítat to hrubé překročení povolené váhy (jsem benevolentní, povolil jsem si 98 kg, má lékařka doporučila cca 80 kg, teď mám 101) nebo být přísný a jít spát.... Váhám 8-)))

RenataE 18.4.2006 21:35

Re: Dalmatin,

V čem se liší příprava rýže v mw od klasické dušené? Časově to vychází stejně, suroviny také stejné (množství vody podle druhu rýže), hřebíčky mám taky navrchu .... Akorát snad že nemusím, ba přímo nesmím, míchat.

WWW 18.4.2006 21:22

Zdravim jiny Honzo. Blbne mi v praci poitac, tak k te ryzi snad zitra. Dve naplnene a zapecene cuketky s rajcatama a listovou bazalkou mam jeste v lednicce. Skoda, ze nemuzete ochutnat. Jsou vyborne i studene !!.....

jiný Honza 18.4.2006 21:14

Do prrr.......

Pane WWW, zase jsme se těsně minuli. 8-( Tentokrát jsem 5x reloadoval a na váš příspěvek jsem stejně nenavázal. Moc by mě zajímalo, co tak světoborného děláte s rýží. A abych se přiznal, tak cukety považuji pouze za náhražku brambor v plackách. Nicméně přiznávám, že vámi popisovaný druh neznám. Možná je jiný (nebo to bude rukama). 8-)))

WWW 18.4.2006 20:52

Rano vam sem mila Ivo napisi (ted to nejde) co jsem s tou mikrovlnkou zazil ( jeste nebyla tak bezna ) v severni Francii !! Jeste ted po letech, pri vzpomince jseù se opupinkoval !!

Iva 18.4.2006 20:46

Hihihi promluvil zapřisáhlý nepřítel mikrovlnky :-P

WWW 18.4.2006 20:35

Nejlepe je to vni mila pani Dagmar nedelat vubec. Ale kdyz se chcete zabavit, tak prikryte ! A jeste ta poklicka vyskoci jak debil a pulku te "chutne" ryze budete seskrabovat spachtli !!

D. R. 18.4.2006 20:26

Re: Dalmatin,

A prosím -- vlníte to přikryté nebo nepřikryté? Když ano, tak čím? Zatím jsem jenom mikrovnkový ohřívač (s výjimkou ovesné kaše), tak se potřebuju poučit...:)))

WWW 18.4.2006 20:24

Ano ano, ehm ! Ryze se da opravdu udelat vselijak !!!

Iva 18.4.2006 19:16

Re: Jak na to?

tak mě akorát napadá, že ji jednou pozvat na oběd z cuketek;-). Pak už si třeba dá říct.

Iva 18.4.2006 19:12

Re: Re: tojefuku, že vstupuju

possume, to byl originál recept, ale už jsem viděla spoustu variant a už vím i kde jsem k němu přišla. Byl to na discavery ten vařící šoumen a už mám zase okno, tak si nevzpomenu na jméno;-€

RenataE 18.4.2006 19:11

Jak na to?

Taky máme rádi zapékané cukety. Moje tchýně pěstuje žluté, zelené i pruhované. Ale nikdy ji nedokážu přesvědčit, aby mi dala cuketu ve stádiu 15 cm délky. Vždycky zakvílí "přece nebudu vraždit miminka!" a cuketu nevydá, dokud neměří aspoň 45 cm a na zapékání je tedy zcela nevhodná. Tyhle přerostlé obryně jsou ale dobré na grilu - rozpůlit, vydlabat semínka, napříč nakrájet na plátky, grilovat, lehce potřít olejem s česnekem (Medvídku, i olejem bez česneku, nebo pálivým), osolit. Solit až po grilování!

Poradí mi někdo, jak tchýni vyrvat cuketí miminka:-)?

possum 18.4.2006 17:59

Re: Re: tojefuku, že vstupuju

to su kus blbca, ja z chutney udelam chutnej. ;-€

possum 18.4.2006 17:57

tojefuk,

zdravim, a lituji, ze ti prodali stareho klokana. Kde ho kupujes?

No, aspon ze se ti ten syrek vydaril. :-)

A jen mezi nami, cukety pro me taky existovat nemusi. :-/

Ta bramborova kase na bramborove placky jde s hladkou moukou. Vetsinu veci jsem se tu naucila delat s hladkou moukou, kdyz jsem jinou moznost nemela. A ted poslednich par let je tu Continental, ale to pry je jako polohruba. A krupice (jako krupice na kasi) taky do vseho nejde.

possum 18.4.2006 17:50

Dalmatin,

ja vim, ze se do me WWW zase pusti, ale ryze - samozrejme v mikrovlnce!!

Na jeden hrnek ryze, 1a 1/2 hrnku vody, trosku soli, trosku oleje, par hrebicku. Vlnime 4minuty, zamichame a vlnime dalsi 4 minuty. Podle mnozstvi ryze a sily mikrovlnky, mozna dalsich par minut. Pak nechat dojit par minut. Vybrat hrebicky, ktere jsou vsechny na povrchu a je to. :-P

possum 18.4.2006 17:43

Re: tojefuku, že vstupuju

Chutnej, catni, muze byt z cehokoliv. Proc jen rajcat a kari?????

Iva 18.4.2006 17:11

No děti mě odrovnávají tím, že na návštěvě se metamorfují ve všežravé kobylky,

které držely tři týdny půst. A pak se mě s plnou pusou segedínu, který doma do "huby" nevezmou,zeptají, "Mami, proč ho někdy neuvaříš?";-€

Rpuť 18.4.2006 14:58

Ivo, ono to má ještě jeden pozitivní aspekt - v životě je nenapadne se ofrňovat.

Já naši Irenu šoupla do školní jídelny, když už jsem si nevěděla rady, protože odmítala jíst cokoli, co jsem neuvařila já. A někdy už to byl i dost trapas, když jsme přišli na návštěvu, "teta" jí uvařila segedin (protože věděla, že I. ho miluje) a milostivá slečna se v tom jen zhnuseně rejpala - byl trochu kyselejší, než ho vařím já.

Co chodí do jídelny, jí všechno, včetně čočky, ani necekne:))))

Iva 18.4.2006 14:56

Re: Re: tojefuku, že vstupuju

jojo;-)

WWW 18.4.2006 14:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro veram

Jo, mili zlati, musim vas opustit, abych taky neco v baraku udelal. Ja tu moji (ktera vari dobre) s tim varenim hecuju, ze nekdy mam strach, ze me vopravdu tim kastrolem prasti.

Rikam ji treba, ze je velice sikovnej  pomocnik v kuchyni, ze je ucenliva, ze kdyz bude takhle jeste nejakej rok pokracovat, tak budu moci v klidu zaklepat backorama, pac vona si nejake jednoduche , ale teple jidlo uvari,a nebude odkazana na konzervy !

A kdyz v sobotu vstanu po nocni, tak mi rika, ochutnej to WWW, nez dam na stul. A ja trucuju, ze jak to uvarila tak to uvarila a ona at to ochutnam, ze si mysli, ze je to akorat ale prece. Tak ja ochutnam , je to akorat, ale ja tam preci jen neceho spetku prihodim  a ona muze vylitnout z kuze !!!

Hanča 18.4.2006 14:45

Re: tojefuku, že vstupuju

A taky originál čatní se píše "chutney"-to je přeci roztomilé, ne ?

Iva 18.4.2006 14:32

tojefuku, že vstupuju

čátní je čátní a čalamáda je čalmáda. originál čátní je z mladých zelených rajčat a kari, někde mám na něj recept z jedné rajčatové nadúrody, k uzeninám to bylo docela dobré.