29.6.2016 | Svátek má Petr, Pavel






MLSOTNÍK: Pro milovníky celeru

24.10.2014

Celer patří mezi ty druhy zeleniny, které málokoho nechají chladným – buď je milován, nebo zatracován. Každopádně budí vášně. Což je ostatně jeho posláním. 

Nelina patří mezi jeho milovnice, jak dokazují následující recepty.

Celer

Celer v celé své kráse

Celerová pochutina první: placičky

Uvádím 2 varianty smaženého celeru, ale v trochu jiném provedení, než je běžné.

Celerová placička

Celerová placička

1. varianta

  • 40 dkg celeru
  • 2 brambory
  • 10 dkg nivy
  • 3 lžíce mouky
  • 1 vejce
  • sůl a pepř, 1 stroužek utřeného česneku

na těstíčko:

  • 1 vejce,
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce mouky
  • sůl
  • strouhanka na obalování

Postup:

  • celer uvaříme do poloměkka a po vychladnutí nastrouháme
  • syrové brambory a nivu nastrouháme nahrubo
  • toto smícháme s vejcem, moukou, česnekem, solí a pepřem
  • tvoříme placičky, které namočíme v těstíčku, obalíme ve strouhance a smažíme

2. varianta

  • 2 malé celery
  • 10 dkg tvrdého sýra
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř

Postup:

  • očištěný celer nastrouháme na hrubém struhadle
  • v misce si připravíme žloutky, do kterých vmícháme mléko, sůl, pepř
  • směs nalijeme na celer a promícháme s moukou a nastrouhaným sýrem a nakonec přidáme tuhý sníh
  • lžicí nabíráme kopečky, smažíme, navrch můžeme ještě posypat strouhaným sýrem

Celerová pochutina druhá: osmažený celer se sýrem

Vhodný jako příloha k masu nebo naopak s další zeleninou a opečenými bramborami nebo hranolky

Osmažený celer se sýrem

Osmažený celer se sýrem

  • 1 celer
  • 15 dkg např. eidamu
  • sůl a pepř
  • 1 hlavička česneku
  • olivový olej na smažení

Postup:

  • celer uvařit do poloměkka
  • ještě teplý oloupat a nakrájet na plátky cca 1 cm
  • osolit a opepřit
  • zprudka opéct do zlatova
  • potřít prolisovaným česnekem
  • a poklást plátky sýra.
  • Jednotlivé kousky ukládat pod pokličku a nechat sýr roztéct.

Pokud někdo nesnáší česnek, možno pod plátek eidamu položit plátek nivy nebo salámu.

Celerová pochutina poslední: celer zapečený jako příloha

Celer zapečený jako příloha

Celer zapečený jako příloha

  • celer
  • trochu oleje olivového nebo slunečnicového, jak kdo rád
  • sůl, pepř
  • tenké plátky anglické slaniny
  • vývar kuřecí nebo zeleninový
  • 1 – 2 hrsti vlašských ořechů
  • 10 – 20 dkg nivy, pro barvu lépe s modrou plísní

Postup:

  • čtvrtky celeru nakrájet na tenké plátky
  • obalit v oleji
  • naskládat do zapékací misky
  • mezi 2 vrstvy celeru poklást slaninou
  • osolit, opepřit
  • zalít vývarem
  • péci asi 3⁄4 hod.
  • poté posypat ořechy a sýrem
  • a ještě asi 1⁄4 hod zapéct do zlatava

Foto: autorka

Nelina Neviditelný pes


Diskuse


Š. Matyášová
12:58
29.10.2014

H. Williamson
23:54
24.10.2014

L. Bláža
23:28
24.10.2014

V. Glover
22:17
24.10.2014

Z. Verenka
20:45
24.10.2014

Z. Kytka
19:35
24.10.2014

M. Crossette
16:04
24.10.2014

Z. Lapil
20:54
25.10.2014

A. Lex
13:50
24.10.2014

Z. Dalmi
12:52
24.10.2014

T. Zana
13:53
24.10.2014

H. Williamson
14:08
24.10.2014

Z. Nelina
14:20
24.10.2014

Z. Dalmi
14:34
24.10.2014

Z. Vave
17:07
24.10.2014

Z. Dalmi
12:47
24.10.2014

Z. Yga
12:24
24.10.2014

M. Pajakerryková
12:05
24.10.2014

T. Zana
11:49
24.10.2014

Z. Lika
12:31
24.10.2014

Z. Vave
16:47
24.10.2014

T. Zana
16:54
24.10.2014

Z. Inka
10:11
24.10.2014

Š. Matyášová
13:00
29.10.2014

D. Ruščáková
9:52
24.10.2014

Ž. Eva
8:40
24.10.2014

Z. Vave
6:59
24.10.2014

Z. Xerxová
6:46
24.10.2014

Z. Lika
6:27
24.10.2014

D. Ruščáková
9:53
24.10.2014

Z. Lika
12:29
24.10.2014

počet příspěvků: 31, poslední 29.10.2014 01:00









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde . více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !