19.10.2017 | Svátek má Michaela


MLSOTNÍK: Pro milovníky celeru

24.10.2014

Celer patří mezi ty druhy zeleniny, které málokoho nechají chladným – buď je milován, nebo zatracován. Každopádně budí vášně. Což je ostatně jeho posláním. 

Nelina patří mezi jeho milovnice, jak dokazují následující recepty.

Celer

Celer v celé své kráse

Celerová pochutina první: placičky

Uvádím 2 varianty smaženého celeru, ale v trochu jiném provedení, než je běžné.

Celerová placička

Celerová placička

1. varianta

  • 40 dkg celeru
  • 2 brambory
  • 10 dkg nivy
  • 3 lžíce mouky
  • 1 vejce
  • sůl a pepř, 1 stroužek utřeného česneku

na těstíčko:

  • 1 vejce,
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce mouky
  • sůl
  • strouhanka na obalování

Postup:

  • celer uvaříme do poloměkka a po vychladnutí nastrouháme
  • syrové brambory a nivu nastrouháme nahrubo
  • toto smícháme s vejcem, moukou, česnekem, solí a pepřem
  • tvoříme placičky, které namočíme v těstíčku, obalíme ve strouhance a smažíme

2. varianta

  • 2 malé celery
  • 10 dkg tvrdého sýra
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř

Postup:

  • očištěný celer nastrouháme na hrubém struhadle
  • v misce si připravíme žloutky, do kterých vmícháme mléko, sůl, pepř
  • směs nalijeme na celer a promícháme s moukou a nastrouhaným sýrem a nakonec přidáme tuhý sníh
  • lžicí nabíráme kopečky, smažíme, navrch můžeme ještě posypat strouhaným sýrem

Celerová pochutina druhá: osmažený celer se sýrem

Vhodný jako příloha k masu nebo naopak s další zeleninou a opečenými bramborami nebo hranolky

Osmažený celer se sýrem

Osmažený celer se sýrem

  • 1 celer
  • 15 dkg např. eidamu
  • sůl a pepř
  • 1 hlavička česneku
  • olivový olej na smažení

Postup:

  • celer uvařit do poloměkka
  • ještě teplý oloupat a nakrájet na plátky cca 1 cm
  • osolit a opepřit
  • zprudka opéct do zlatova
  • potřít prolisovaným česnekem
  • a poklást plátky sýra.
  • Jednotlivé kousky ukládat pod pokličku a nechat sýr roztéct.

Pokud někdo nesnáší česnek, možno pod plátek eidamu položit plátek nivy nebo salámu.

Celerová pochutina poslední: celer zapečený jako příloha

Celer zapečený jako příloha

Celer zapečený jako příloha

  • celer
  • trochu oleje olivového nebo slunečnicového, jak kdo rád
  • sůl, pepř
  • tenké plátky anglické slaniny
  • vývar kuřecí nebo zeleninový
  • 1 – 2 hrsti vlašských ořechů
  • 10 – 20 dkg nivy, pro barvu lépe s modrou plísní

Postup:

  • čtvrtky celeru nakrájet na tenké plátky
  • obalit v oleji
  • naskládat do zapékací misky
  • mezi 2 vrstvy celeru poklást slaninou
  • osolit, opepřit
  • zalít vývarem
  • péci asi 3⁄4 hod.
  • poté posypat ořechy a sýrem
  • a ještě asi 1⁄4 hod zapéct do zlatava

Foto: autorka

Nelina Neviditelný pes


Diskuse


Š. Matyášová
12:58
29.10.2014

H. Williamson
23:54
24.10.2014

L. Bláža
23:28
24.10.2014

V. Glover
22:17
24.10.2014

Z. Verenka
20:45
24.10.2014

Z. Kytka
19:35
24.10.2014

M. Crossette
16:04
24.10.2014

Z. Lapil
20:54
25.10.2014

A. Lex
13:50
24.10.2014

Z. Dalmi
12:52
24.10.2014

T. Zana
13:53
24.10.2014

H. Williamson
14:08
24.10.2014

Z. Nelina
14:20
24.10.2014

Z. Dalmi
14:34
24.10.2014

Z. Vave
17:07
24.10.2014

Z. Dalmi
12:47
24.10.2014

Z. Yga
12:24
24.10.2014

M. Pajakerryková
12:05
24.10.2014

T. Zana
11:49
24.10.2014

Z. Lika
12:31
24.10.2014

Z. Vave
16:47
24.10.2014

T. Zana
16:54
24.10.2014

Z. Inka
10:11
24.10.2014

Š. Matyášová
13:00
29.10.2014

D. Ruščáková
9:52
24.10.2014

Ž. Eva
8:40
24.10.2014

Z. Vave
6:59
24.10.2014

Z. Xerxová
6:46
24.10.2014

Z. Lika
6:27
24.10.2014

D. Ruščáková
9:53
24.10.2014

Z. Lika
12:29
24.10.2014

počet příspěvků: 31, poslední 29.10.2014 01:00









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !